Käräjäoikeus vangitsi törkeistä rikoksista epäillyn hallitus­neuvoksen – Ministeriö selvittää, täyttyvätkö virasta pidättämisen edellytykset

Poliisi epäilee työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos Olli Soraista törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Ministeriön hallintojohtaja pitää rikosepäilyä valitettavana.

Työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos Olli Sorainen (oikealla) osallistui vangitsemisistuntoon etäyhteydellä Vantaalta poliisivankilasta sunnuntaina 30. lokakuuta. Soraisen vierellä istuu asianajaja Kaarle Niemi.

30.10. 9:50 | Päivitetty 30.10. 14:49

Helsingin käräjäoikeus on vanginnut työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) hallitusneuvos Olli Soraisen epäiltynä törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Sorainen vangittiin lievemmällä syytä epäillä -perusteella. Poliisin on viikon kuluessa esitettävä lisäselvitystä oikeudelle vangitsemisen jatkamista varten. Käräjäoikeus voi siis määrätä Soraisen viikon päästä vapautettavaksi, jos poliisi ei esitä lisää selvitystä vangitsemisen jatkamiselle.

Tämän vuoksi oikeus ei myöskään määrännyt vielä määräpäivää syytteen nostamiselle. Käräjäoikeus järjesti vangitsemisistunnon Pasilan poliisitalossa sunnuntaina Helsingissä.

Sorainen osallistui etäyhteydellä Vantaalta poliisivankilasta pakkokeinoistuntoon asianajajansa kanssa. Hänet otettiin kiinni aiemmin viikolla. Myös tutkinnanjohto osallistui istuntoon etäyhteyden välityksellä.

Tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Teemu Mäntyniemi keskusrikospoliisista (krp) kertoi sunnuntaina vangitsemisoikeudenkäynnin jälkeen, ettei poliisi toistaiseksi tutkinnallisista syistä kommentoi tutkintaa enempää.

Aamulehti julkaisee Soraisen nimen jo esitutkintavaiheessa hänen julkisen tehtävänsä ja asemansa takia.

Valmistellut lakia

Soraisen rikosepäily liittyy tutkintaan, jossa marjanpoimijoiden epäillään joutuneen ihmiskaupan uhreiksi.

”Esitutkinnassa epäillään, että lahjusten avulla on saatu merkittävää hyötyä ja helpotusta marjanpoimintayrittämiseen liittyvissä viranomaisprosesseissa”, krp:n Mäntyniemi kertoi tiedotteessa aiemmin tällä viikolla.

Lahjus- ja virkarikoksista epäilty Sorainen on muun muassa johtanut neuvottelukuntaa, jonka tehtävänä on ollut vahvistaa ihmiskaupan ehkäisyä Suomessa. Helsingin Sanomat on puolestaan kertonut, että Sorainen oli mukana valmistelemassa lainsäädäntöä, jonka tarkoituksena oli parantaa marjanpoimijoiden oloja.

Ministeriö selvittää

TEM kertoo sunnuntaina aloittaneensa virasta pidättämisen edellytyksiä koskevan viranhaltijan kuulemisprosessin Soraisen rikosepäilyjen vuoksi. Ministeriö on jo lähettänyt Soraiselle kuulemiskirjeen asiasta.

Ministeriön henkilöstö- ja hallintojohtaja Heidi Nummela kertoo, että ministeriö pyrkii tekemään ratkaisun asiassa parin viikon sisällä. Aikatauluun vaikuttaa se, miten Soraisen mahdollinen kuuleminen järjestetään.

”Etenemme niin ripeästi kuin se oikeusturvan ja prosessisäännösten puitteissa on mahdollista”, Nummela sanoo.

Hän ei toistaiseksi ota kantaa siihen, miten pitkään Soraisen mahdollinen virasta pidättäminen kestäisi.

Jo aiemmin viikolla, rikosepäilyn tultua ilmi ministeriö tiedotti käynnistäneensä sisäisen tarkastuksen. Tarkastuksessa selvitetään sitä, kuinka toimivia ovat ministeriön valvonta- ja riskienhallinnan toimintatavat.

”Tämän viikon uutiset TEMin virkamieheen kohdistuvasta rikosepäilystä ovat järkyttäneet. Pidän tärkeänä, että poliisin työlle annetaan työrauha”, työministeri Tuula Haatainen (sd.) kertoi Twitterissä lauantaina.

Nummela kertoo, että rikosepäily on herättänyt ministeriössä surua ja pettymystä. ”Syyttömyysolettama on tietysti voimassa, mutta jo tieto epäilystä on surullinen ja valitettava.”

Kahta epäillään

Ihmiskauppatutkinta keskittyy lappilaiseen marjanhankintayritykseen sekä yritykseen, joka on rekrytoinut Thaimaasta marjanpoimijoita Suomeen.

Poliisin mukaan Suomessa työskennelleiden marjanpoimijoiden epäillään joutuneen vuosina 2020–2022 ihmiskaupan uhreiksi. Juttua tutkivat keskusrikospoliisi, Helsingin poliisi ja Rajavartiolaitos.

Tutkinnassa on aiemmin vangittu kaksi ihmistä, ja tutkinnan aikana heitä koskeva rikosepäily muuttui ihmiskaupasta törkeäksi ihmiskaupaksi. Toinen vangituista on kiistänyt häneen kohdistuvat rikosepäilyt.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut