Sähköpotkulautailijan päälle Turussa ajaneelle bussikuskille ehdollista vankeutta

Kuljettaja ajoi risteyksen yli, kun valo oli juuri vaihtunut punaiseksi. Bussin alle jäänyt 23-vuotias nainen kuoli.

20.10. 13:34 | Päivitetty 20.10. 16:17

Sähköpotkulautailijan päälle ajanut bussinkuljettaja tuomittiin torstaina puolen vuoden ehdolliseen vankeuteen. Onnettomuus tapahtui Turussa viime vuoden elokuussa. Bussin alle jäänyt 23-vuotias nainen kuoli tapahtumapaikalla.

Nainen oli ylittämässä risteystä sähköpotkulaudalla suojatien kohdalla. Varsinais-Suomen käräjäoikeuden tuomiosta ilmenee, että bussinkuljettaja ajoi risteyksen yli, kun valot olivat jo vaihtuneet ja kuljettajalle paloi punainen valo.

Käräjäoikeuden mukaan bussia kuljettanut mies syyllistyi kuolemantuottamukseen ja törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen.

Tuomittu vahvisti itse ajaneensa ainakin keltaisia päin. Poliisitutkinnassa hän oli sanonut olevan mahdollista, että hän ajoi punaisia päin.

Kovaa vauhtia

Oikeudessa kuultujen todistajien mukaan bussinkuljettaja ajoi melko kovaa vauhtia. Hänen ei kuitenkaan syytetty ajaneen ylinopeutta.

Käräjäoikeuden mukaan tuomittu laiminlöi pysähtymis­velvollisuutensa vilkkaasti liikennöidyssä risteyksessä.

”Jalankulkijoilla ja muilla tielläliikkujilla on oikeus luottaa siihen, että linja-auto ei aja punaisia päin eli noudattaa pysähtymisvelvollisuuttaan”, painotetaan tuomiossa.

Kiisti rikoksen

Tuomittu myönsi oikeudessa toimineensa huolimattomasti, mutta kiisti syyllistyneensä rikokseen. Hänen mukaansa kyseessä oli traaginen onnettomuus.

Kolari tapahtui hieman puoli yhdeksän jälkeen aamulla. Kuljettaja oli aamuvuorossa, joiden hän kertoi yleensä alkavan kello viideltä. Hän kertoi poliisin esitutkinnassa ajaneensa Uudenmaankadun ja Hämeenkadun risteystä kohti noin 40 kilometrin tuntivauhtia, kun valo vaihtui keltaiseksi.

”Olin siinä kohtaa niin lähellä risteystä, etten olisi ehtinyt enää pysähtyä valoihin vaarantamatta matkustajiani. Bussikoulusta saakka on ohjeistettu, että jos ei ole mahdollista pysähtyä turvallisesti, niin täytyy ylittää risteys”, sanoi kuljettaja poliisikuulustelussa.

Hän kertoi poliisille myös ehtineensä näkemään, että risteykseen viilettää sähköpotkulauta, jonka väriä hän ei muistanut.

Päivitetty 20.10.2022 kello 16.16: Juttua päivitetty kauttaaltaan lisätiedoilla tuomiosta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut