Syyttäjä: Mies vei Venäjälle EU-pakotteiden vastaisesti tuhansia euroja käteistä ja kaikuluotaimia – vaaditaan ehdollista vankeutta

Mies pysäytettiin Nuijamaan rajanylityspaikalla liki 1 900 euron golfmailat ja älykello matkassaan. Syyttäjän mukaan säännöstelyrikos oli kokonaisuudessaan törkeä.

12.10. 10:44

STT

Syyttäjä vaatii ehdollista vankeutta miehelle EU:n Venäjä-pakotteiden rikkomisesta. Syyttäjän mukaan mies vei kesällä Suomesta Venäjälle noin 27 000 euroa käteistä ja kaikuluotaimia.

Syyttäjän mukaan mies nosti rahat Suomessa pankkiautomaateista omalla ja poikansa pankkikorteilla. Setelit hän vei Venäjälle seitsemällä eri kerralla, syyttäjä sanoo.

Lisäksi miehen syytetään vieneen Venäjälle kolme kaikuluotainta, joiden yhteenlaskettu arvo oli syyttäjän mukaan lähes 4 200 euroa. Syyttäjän mukaan mies rikkoi näin kaksoiskäyttötuotteiden vientikieltoa. Kaksoiskäyttötuotteet ovat tuotteita, joita voidaan käyttää siviilitarkoitusten lisäksi sotilaallisiin tarkoituksiin.

Esitutkinnassa mies myönsi vieneensä kaikuluotaimet tuttavilleen. Hän kertoi vieneensä Venäjälle myös yhden kaikuluotaimen henkilökohtaiseen käyttöönsä. Siltä osin häntä ei syytetä rikoksesta.

Syyttäjä vaatii 6–7 kuukauden ehdollista

Syyttäjän mukaan heinäkuun lopulla mies myös yritti viedä Venäjälle kaksi golf-mailaa ja älykellon, joiden yhteenlaskettu arvo oli lähemmäs 1 900 euroa. Hänet otettiin kiinni ja mailat ja kello takavarikoitiin Nuijamaan rajanylityspaikalla. Syyttäjän mukaan mies yritti rikkoa yli 300 euron arvoisten ylellisyystuotteiden vientikieltoa Venäjälle.

Juttua käsiteltiin keskiviikkona Kymenlaakson käräjäoikeudessa. Miestä syytetään törkeästä säännöstelyrikoksesta. Syyttäjä vaatii hänelle 6–7 kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta.

”Säännöstelyrikoksessa on tavoiteltu huomattavaa taloudellista hyötyä. Ottaen huomioon teon kesto ja se, että teko koostuu useammasta luvattomasta viennistä ja tuotteista, teko on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä”, syyttäjä sanoo haastehakemuksessaan.

Mies ei toimittanut käräjäoikeudelle kirjallista vastausta, josta selviäisi hänen kantansa syytteisiin. Käräjäoikeus antaa asiassa tuomionsa myöhemmin.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut