Katmandu-ravintoloiden pitäjiä syytetään ihmiskaupasta Tampereella – rikoshyöty syyttäjän mukaan yli miljoona euroa

Syytteen mukaan omistajat alistivat kuusi nepalilaista pakkotyöhön ravintoloissa. Osa heistä on syytettyjen sukulaisia.

Katmandu-ravintolat toimivat Tampereella Aleksanterinkadulla ja Satakunnankadulla. Kuva on otettu Satakunnankadun ravintolasta vuonna 2016.

20.9. 10:48 | Päivitetty 20.9. 12:53

STT

Pirkanmaan käräjäoikeus käsittelee nepalilaisravintoloiden epäiltyä ihmiskauppaa Tampereella. Syyttäjän mukaan syytetyt alistivat pakkotyöhön kuusi nepalilaista, jotka joutuivat tekemään noin 9–13 tunnin työpäiviä kuutena päivänä viikossa. Palkat olivat huomattavasti alle sen, mitä työstä olisi kuulunut maksaa.

Rikoksen tuottama taloudellinen hyöty on syytteen mukaan ollut noin 1,1 miljoonaa euroa. Syyttäjä vaatii summaa menetettäväksi valtiolle siltä osin kuin kyse ei ole pakkotyöhön joutuneiden työntekijöiden palkka- ja muista saatavista.

Työntekijöille ei maksettu ylityö- eikä sunnuntailisiä. He myös joutuivat työskentelemään ilman palkallisia lomia tai saivat vain muutamia lomapäiviä vuoden mittaan. Kuukausipalkat olivat pienimmillään 900–1 600 euroa, enimmillään 2 300 euroa.

Syyttäjä vaatii pääsyytetylle neljän vuoden vankeustuomiota ja toiselle syytetylle kolmen ja puolen vuoden vankeutta. Molemmat kiistävät syyllistyneensä rikoksiin.

Työntekijät pelkäsivät

Syytteen mukaan syytetyt käyttivät hyväkseen Katmandu-ravintoloihin pestaamiensa henkilöiden kielitaidottomuutta sekä heidän tietämättömyyttään suomalaisesta yhteiskunnasta ja oikeuksistaan.

”Hän (yksi työntekijöistä) on ollut riippuvainen vastaajien tarjoamasta työstä, koska hän on halunnut tuoda perheensä Suomeen. Hän on pelännyt vastaajia ja sitä, että jos hän ei suostuisi työskentelemään ja toimimaan muutoinkin vastaajien asettamilla ehdoilla, hän ja hänen vaimonsa olisivat joutuneet pois työstä eivätkä he olisi saaneet muualta työtä eikä asuntoa”, syyttäjä kuvailee haastehakemuksessa.

”He ovat pelänneet myös sitä, että vastaajat voisivat suhteidensa vuoksi vaikuttaa kielteisesti heidän työn saantiinsa. (Työntekijä) on pelännyt myös sitä, että hänen läheisilleen voisi tapahtua jotain pahaa, jos hän ei tottelisi”, syyttäjä jatkaa.

Osa nepalilaisista työntekijöistä on ravintoloiden omistajien sukulaisia.

Jopa yli 300 000 euron palkkasaatavat

Saamatta jääneet palkkasummat ovat ammattiliitto Pamin laskelmien mukaan olleet pienimmillään noin 37 700 euroa ja enimmillään noin 313 000 euroa, ilmenee syyttäjän haastehakemuksesta. Neljässä tapauksessa kuudesta summa nousee yli 100 000 euroon.

Lisäksi työntekijät pakotettiin syytteen mukaan tekemään useita tilisiirtoja, joilla heidän rahojaan päätyi muun muassa Nepalissa asuvien henkilöiden tileille. Tällä tavoin menetetyt rahasummat olivat 16 100–63 100 euroa työntekijää kohti.

Neljän asianomistajan eli epäillyn rikoksen uhriksi joutuneen osalta syyttäjä vaatii rangaistusta ensisijaisesti ihmiskaupasta, kahden osalta kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä. Lisäksi pääsyytetty on syytteen mukaan rikkonut liiketoimintakieltoa, johon hänet määrättiin vuonna 2018.

Epäillyt rikokset ajoittuvat vuosille 2012–2021.

Korjaus 20.9.2022 kello 11.35: Korjattu otsikkoon ja ensimmäiseen virkkeeseen, että syytetyillä oli useampi kuin yksi ravintola.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut