Rescue-koiria turmiollisesti kuljettanut myönsi eläinsuojelu­rikos­syytteen oikeudessa – ”Ei hän tätä suunnitellut”, sanoi puolustus

Useita koiria kuoli lämpöhalvaukseen 45 tuntia kestäneellä automatkalla Moskovasta Baltian kautta Suomeen. Kuljettaja myönsi syytteen, ja myös kuljetusyhtiön vastuuta selvitetään.

8.9. 14:55

Helsinki

Syyttäjä vaatii miehelle vähintään vuoden ehdollista vankeusrangaistusta ja sakkoja törkeästä eläinsuojelurikoksesta, koska hän kuljetti 32 koiraa Suomeen hyvin kehnoissa oloissa.

Valkovenäläinen 24-vuotias mies saapui heinäkuun alussa Suomeen kuorma-autolla, jonka takatilassa oli rescue-koiria kuljetushäkeissä.

Matkan aikana takatilaan tuli kuitenkin niin kuuma, että seitsemän koiraa oli kuollut auton tullessa Suomeen. Lisäksi kolme koiraa lopetettiin Helsingissä Viikin yliopistollisessa eläinsairaalassa huonon hoitoennusteen vuoksi. Moni koira oli matkan jäljiltä huonossa kunnossa. Kuljettajan vastuuta koskeva oikeudenkäynti pidettiin torstaina Helsingin käräjäoikeudessa.

45 tuntia kestänyt matka

Moskovasta kesäkuun lopussa lähtenyt automatka kesti noin 45 tuntia, kun mies saapui Suomeen Latvian ja Viron kautta. Viimeinen matkaosuus oli lauttamatka Tallinnasta Helsinkiin.

Erikoissyyttäjä Heidi Nummela kertoi oikeudessa, että mies oli liettualaisyrityksen palveluksessa, ja yritys oli pestattu kuljettamaan moskovalaisesta löytöeläinkodista koiria Suomeen. Perillä eläinten oli määrä jatkaa eläinhoitolan kautta uusille omistajille.

Kyseinen yritys oli hoitanut eläinkuljetuksia aiemminkin, ja kuljettajalle oli Liettuassa myönnetty eläinkuljetuksiin vaadittava todistus.

Syyttäjän mukaan kuljetusautossa ollut ilmastointilaite ei kuitenkaan toiminut matkan aikana kunnolla. Kuljettaja oli esitutkinnassa kertonut esimerkiksi yrittäneensä tuulettaa autoa Latvian vastaisella rajalla, jotta koirat pärjäisivät. Kuljetustilan ilmastointilaitetta ei voinut kuitenkaan käyttää, jos auto ei ollut käynnissä.

”Kuin huonosti lämmitetty sauna”

Helsingin satamassa kuljettaja huomasi koirien kunnon ja otti yhteyttä laivahenkilökuntaan, joka kutsui puolestaan Tullin paikalle.

Oikeudessa kuultu tullivirkailija arvioi, että auton takatilassa oli erittäin paha haju ja ”varmaan 40 astetta lämmintä”. Koirien päälle ruiskutettiin satamassa ensiapuna vettä.

”Se oli kuin huonosti lämmitetty sauna”, tullivirkailija kertoi.

Koirat vietiin pian jatkohoitoon. Samalla käynnistyi esitutkinta, ja mies vangittiin. Kuljettaja myönsi oikeudessa syyttäjän teonkuvauksen mutta ei halunnut tulla asiassa kuulluksi. Miehen puolustus totesi oikeudessa, ettei teko ollut tahallinen.

”Ei hän tätä ole suunnitellut”, miehen asianajaja Jyrki Leivonen totesi oikeudessa tapahtuneesta.

Syyttäjän mukaan kuljettaja aiheutti törkeällä huolimattomuudella koirille tarpeetonta kipua kuljetuksen aikana.

Helsingin käräjäoikeus vapautti kuljettajan torstaina oikeusistunnon päätteeksi. Oikeus antaa tuomionsa syyskuun lopussa.

Poliisi on tutkinut myös koirakuljetuksesta vastaavan yhtiön vastuuta. Yhtiötä koskeva syyteharkinta on vielä kesken.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut