Kahta entistä poliisia syytetään Jari Aarnion puolesta valehtelemisesta oikeudessa – syyttäjä vaatii ehdollisia rangaistuksia

Entisiä Aarnion alaisia syytetään törkeästä perättömästä lausumasta tuomioistuimessa. He kiistävät syytteet.

Helsingin huumepoliisin entinen johtaja Jari Aarnio kuvattiin Suomi Areenan keskustelutilaisuudessa Porissa 12. heinäkuuta 2022.

7.9. 6:57 | Päivitetty 7.9. 16:50

Helsingin käräjäoikeudessa alkoi keskiviikkona pääkäsittely jutussa, jossa kahta entistä poliisia syytetään Jari Aarnion hyväksi valehtelemisesta oikeudessa.

Miehet olivat Aarnion alaisia Helsingin huumepoliisissa. Heitä syytetään törkeästä perättömästä lausumasta tuomioistuimessa. Syyttäjä vaatii heille ehdollisia vankeusrangaistuksia.

Syytteet liittyvät Helsingin huumepoliisin entistä päällikköä Aarniota koskeneeseen huume­tynnyri­juttuun, jota puitiin Aarnion osalta eri oikeusasteissa vuosina 2015–2019. Syytteen mukaan miehet antoivat todistajana vääriä tietoja Helsingin käräjäoikeudessa ja Helsingin hovioikeudessa.

Oleellinen todiste

Syyttäjän mukaan väärät tiedot tukivat Aarnion väitteitä huumetynnyrijutussa keskeisistä prepaid-liittymistä. Tuomionsa mukaan Aarnio oli niin sanottu Pasilan mies, joka käytti liittymiä hasiksen maahantuonnin ja levityksen järjestelemiseen.

Aarnio taasen selitti liittymien paikantumista sillä, että puhelimia olisi säilytetty poliisin tarkkailuryhmän salaisessa tilassa, "piilokonttorissa", joka sijaitsi lähellä hänen kotiaan. Aarnion mukaan puhelimia myös käyttivät useat poliisimiehet.

Syyttäjän mukaan syytetyt poliisimiehet tukivat oikeudessa Aarnion kertomaa, vaikkei se pitänyt paikkaansa. Haastehakemuksen mukaan toinen syytetyistä oli myös kahtena eri kertana kertonut pitäneensä mukanaan sellaista puhelinta, joka tosiasiassa oli tuolloin Aarniolla.

Muista puhelimista

Molemmat syytetyt kiistävät syytteen. He sanovat, ettei heillä ollut mitään tietoa Aarnion rikoksista ja että he kertoivat oikeudessa laillisissa virkatehtävissä käytetyistä puhelimista.

”Koko tutkinnan ja sen myötä syytteen kannalta merkittävin virheolettama on se, että (syytetyn) oikeudessa antamien kertomusten on katsottu kohdistuvan Aarnion huumekaupassa käyttämiin puhelimiin. Näin ei edellä mainituilla tavoin ole ollut. (Syytetty) ei ole missään vaiheessa käsitellyt Aarnion huumepuhelimia eikä ole kuulemisissaan niistä puhunut”, toisen miehen kirjallisessa vastauksessa käräjäoikeudelle sanotaan.

Päivitetty 7.9.2022 kello 16.50: Täydennetty juttua tuoreilla tiedoilla.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut