Nuorisosäätiön hallituksen entinen puheenjohtaja on tunnustanut rikoksensa tunnustamisoikeudenkäynnissä

Syytteissä kyse on muun muassa törkeistä lahjuksen ottamisista elinkeinotoiminnassa.

Nuorisosäätiön entinen hallituksen puheenjohtaja Perttu Nousiainen (oik.) ja hänen avustajansa Kari Uoti vangitsemisoikeudenkäynnissä Pasilan poliisitalolla Helsingissä 27. marraskuuta 2021.

23.8. 9:56 | Päivitetty 24.8. 8:56

Nuorisosäätiön hallituksen entinen puheenjohtaja Perttu Nousiainen on tunnustanut rikoksensa tunnustamisoikeudenkäynnissä Helsingin käräjäoikeudessa. Syyttäjän tuomioesityksen mukainen rangaistus on vankeutta neljästä vuodesta ja kahdesta kuukaudesta neljään vuoteen ja neljään kuukauteen.

Ilman tunnustamista asiassa olisi voitu vaatia jopa seitsemän vuoden vankeusrangaistusta. Syytteissä on kyse muun muassa törkeistä lahjuksen ottamisista elinkeinotoiminnassa ja törkeistä kavalluksista.

Käsittely koskee syytteitä, jotka Nousiainen Iltalehden mukaan tunnusti aiemmin tässä kuussa järjestetyssä syyteneuvottelussa. Lehden mukaan tuomioesitys on noin neljä vuotta vankeutta, kun ilman tunnustamista syyttäjä olisi vaatinut jopa seitsemän vuoden vankeusrangaistusta. Syyttäjä Matleena Laakso ja Uoti eivät kommentoineet asiaa.

Lue lisää: Iltalehti: Nuorisosäätiön entinen johtohahmo Perttu Nousiainen on tunnustanut rikoksensa

Keskustataustaisen, tuettua vuokra-asumista nuorille tarjoavan Nuorisosäätiön rahasotkuja koskeva talousrikostutkinta on ollut Suomen suurimpia. Osia on vielä syyteharkinnassa ja poliisilla esitutkinnassa.

Nyt syytteessä olevien rikosten tekoaika ulottuu syyskuusta 2014 lokakuuhun 2018. Kyse on törkeistä lahjuksen ottamisista elinkeinotoiminnassa, törkeistä kavalluksista, törkeästä veropetoksesta ja törkeästä väärennyksestä. Törkeän veropetoksen tekopaikka on Kuopio ja Lahti, muiden Helsinki.

Syyttäjä nosti viime vuoden marraskuussa syytteitä myös Nuorisosäätiön entistä toimitusjohtajaa Aki Haaroa vastaan. Helsingin Sanomien mukaan myös Haaro on tunnustanut rikoksensa syyteneuvottelussa. Tunnustamisoikeudenkäynti järjestetään HS:n mukaan 12. syyskuuta.

Syyteharkinnassa on epäilyjä muun muassa törkeästä kavalluksesta, useista törkeistä väärennyksistä ja luottamusaseman väärinkäytöistä.

Nousiainen ja Haaro ovat aiemmin kiistäneet STT:lle syyllistyneensä rikoksiin Nuorisosäätiön toiminnassa.

Lue lisää: HS: Myös Nuorisosäätiön ex-toimitusjohtaja Haaro aikoo tunnustaa oikeudessa törkeät talousrikoksensa

Toimittajat löysivät Nousiaisen sveitsiläisestä hiihtokeskuksesta

Nousiainen oli paossa yli puolentoista vuoden ajan maaliskuusta 2020 lähtien. Hän saapui viime vuoden marraskuussa Helsinkiin, jolloin poliisi otti hänet kiinni heti lennon laskeutumisen jälkeen.

Kiinniotosta uutisoi Helsingin Sanomat, jonka toimittajat olivat vihjeiden perusteella löytäneet Nousiaisen sveitsiläisestä Verbierin hiihtokeskuksesta.

HS:n haastattelussa Nousiainen paikallisti Nuorisosäätiön ongelmien alkusysäyksen vuosiin 2012–2014. Kierre alkoi hänen mukaansa, kun hänen henkilökohtaiset liiketoimensa Runnin kylpylässä Iisalmessa vuosina 2012–2014 menivät pieleen, ja iso osa yrityksen veloista kaatui hänen niskaansa.

Palattuaan Suomeen viime marraskuussa Nousiainen määrättiin tehostettuun matkustuskieltoon. Sen perusteena oli seitsemän epäiltyä rikosta, jotka ajoittuvat vuosille 2013–2018. Epäiltyjä rikosnimikkeitä olivat esimerkiksi törkeä velallisen epärehellisyys, luottamusaseman väärinkäyttö ja törkeä petos. Esitutkinta Helsingin poliisissa on yhä kesken ja sen arvioidaan valmistuvan syksyllä.

Nuorisosäätiöön liittyvä talousrikostutkinta on ollut poikkeuksellisen laaja. Sitä on tutkittu Helsingin poliisin lisäksi keskusrikospoliisissa.

Säätiön uuden johdon mukaan Haaro ja Nousiainen saivat aikaan yli 40 miljoonan euron tappiot ja likimain tuhosivat säätiön. Kun uusi johto valittiin vuonna 2018, säätiön kassa oli tyhjillään.

Patentti- ja rekisterihallitus totesi jo vuonna 2017, että säätiötä on käytetty oman edun tavoitteluun.

Oikaisu 24.8.2022 kello 8.56: Perttu Nousiaisen avustaja on Kari Uoti, jota aluksi nimitettiin uutisen kuvatekstissä virheellisesti asianajajaksi.

Päivitys 23.8.2022 kello 10.19: Päivitetty rangaistusvaatimuksilla.

Päivitys 23.8.2022 kello 10.00: Lisätty tieto siitä, että Perttu Nousiainen on tunnustanut rikoksensa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut