Kiinalaistaustaisen mediayhtiön johtaja sai miljoonan euron veropetoksesta kaksi vuotta vankeutta, valittaa tuomiostaan

Mies tunnusti rikokset ja ehdotti tunnustamisoikeudenkäynnissä ehdollista vankeusrangaistusta. Käräjäoikeus tuomitsi kahden vuoden vankeuden ehdottomana.

11.8. 17:15

Kiinalaistaustaista mediayhtiötä Tampereella johtanut mies valittaa Pirkanmaan käräjäoikeudessa saamastaan törkeästä veropetostuomiosta.

Oikeus tuomitsi kesäkuun lopussa 61-vuotiaan Zhao Yinongin kahden vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen kahdesta törkeästä veropetoksesesta. Tunnustamisoikeudenkäynnissä mies oli itse ehdottanut ehdollista vankeusrangaistusta.

Lue lisää: Tampereelta johdetun mediayhtiön johtajalle kaksi vuotta ehdotonta vankeutta yli miljoonan euron veropetoksesta

Mies pimitti noin miljoonan euron edestä veroja vuosina 2011–2019, kun hän johti GB Times-yhtiötä. Kiinalaistaustainen yhtiö tuotti ja lähetti mediasisältöjä. Se toimi sekä Suomessa että tytäryhtiöiden kautta eri puolilla Eurooppaa ja arabimaita vuokraamalla radioasemien lähetysaikaa.

Suomessa yhtiön tytäryhtiö pyöritti yhdessä vaiheessa Radio Classicia. Vuodesta 2020 saakka Radio Classicin toimiluvan on kuitenkin omistanut Bauer Media.

Tunnustamisoikeudenkäynnissä mies vetosi siihen, että hän myönsi rikokset jo prosessin alkuvaiheessa. Tunnustus säästi siten viranomaisten aikaa ja vaivaa.

Mies vetosi myös muun muassa henkilökohtaisiin oloihinsa rangaistuksen lieventämiseksi.

Verottaja haki sotkun takia yhtiön konkurssiin, ja mies menetti siksi toimeentulonsa. Lisäksi miehellä oli kertomansa mukaan huollettavanaan alaikäisiä lapsia ja iäkäs vanhempi.

Oikeus totesi, että ilman tunnustusta miehelle olisi kuulunut kolme vuotta ja kaksi kuukautta vankeutta. Syyttäjien esittämä kahden vuoden vankeusrangaistus on siten oikeuskäytännön mukainen, oikeus katsoi.

Kahden vuoden vankeus voitaisiin vielä tuomita ehdollisena. Mitä lähempänä kahden vuoden rajaa ollaan, sitä painavampia syitä ehdollisen rangaistuksen tueksi pitäisi olla, oikeus totesi. Tässä tapauksessa ei ollut erityisiä syitä määrätä rangaistusta ehdollisena.

Mies sai lisäksi neljän vuoden liiketoimintakiellon.

Miehen lisäksi tuomion sai kaksi muuta syytettyä. Heidät tuomittiin ehdollisiin vankeusrangaistuksiin osallisuudesta tai avunannosta veropetoksiin.

Asia siirtyy seuraavaksi Turun hovioikeuden käsittelyyn.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut