Myyjä kauppasi täysin asuinkelvottoman talon Lempäälästä – Paha haju levisi asuntoon pian muuton jälkeen

Omakotitalon uusi asukas ehti viettämään tuoreessa kodissaan vain kaksi viikkoa ennen kuin kamala haju pakotti hänet muuttamaan pois.

19.7. 20:01

Aamulehti

Ostaja luuli hankkineensa hyväkuntoisen talon Lempäälästä. Hän oli käynyt tutustumassa 50-luvulla käyttöön otettuun omakotitaloon ennen kauppoja eikä tuolloin havainnut asunnossa ongelmia. Kohde vaikutti hyvin pidetyltä, ja lopulta ostaja teki siitä kaupat 115 000 euron hintaan. Myyjän mukaan talo oli ollut asumaton noin vuoden verran, ja aikaisemmin teetetyssä kuntoarviossa oli mainittu ainoastaan muutamista korjausta vaativista asioista.

Ostaja ehti asumaan talossa vain kaksi viikkoa, minkä jälkeen asuntoon levisi viemärin haju. Haju oli niin voimakas, että asukkaan oli muutettava pois.

Hajun lähdettä yritettiin selvittää, ja keittiön hajulukon vaihdon jälkeen ostaja palasi asuntoonsa. Haju siirtyi kuitenkin seuraavaksi wc-tiloihin, mikä teki asunnossa elämisen jälleen mahdottomaksi. Asukas teetätti lopulta taloon tarkastuksen, jossa rakenteet avattiin. Kävi ilmi että asunto oli purkukunnossa ja täysin asuinkelvoton.

Erikoisia tiivisteitä

Hajun lähteeksi paljastui lopulta väärin rakennettu viemärijärjestelmä, jonka tiiviyttä oli pyritty parantamaan muun muassa teipeillä ja pusseilla. Lisäksi rakennuksen alapohjassa, lattiassa sekä runkorakenteissa oli sienikasvustoa, ja ne olivat osin lahoja.

Ostajan mukaan naapurit olivat jo aikaisemmin valittaneet myyjälle talon hajusta. Kun ostaja otti myyjään yhteyttä rakenteiden avaamien jälkeen, tämä väitti hajun johtuvan talon liittämisestä kunnan viemäriin. Lopulta ostaja vei asian Pirkanmaan käräjäoikeuteen.

Oikeudessa myyjä vetosi siihen, että ostajan olisi pitänyt tietää, että kaupankohteessa voi olla piileviä vaurioita. Aikaisemmin teetetyssä tarkastusraportista ilmeni, että tarkastusmenetelmällä ei kyetty havaitsemaan kaikkia mahdollisia virheitä. Näin olleen myyjä perusteli ostajan olevan vastuussa virheestä, sillä tämä ei ollut vaatinut laajempaa tarkastusta.

Käräjäoikeus kuitenkin lopulta katsoi, että myyjä oli tietoinen asunnon huonosta kunnosta ja kauppa määrättiin purettavaksi. Myyjä määrättiin maksamaan ostajalle aiheutuneista vahingoista ja kuluista yhteensä 10 429 euroa sekä korvaamaan oikeudenkäyntikuluja korkojen kanssa yhteensä 10 951euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen. Ensimmäisenä tuomiosta kertoi Iltalehti.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut