Korkein oikeus: 16-vuotiaan tytärpuolensa tukehduttanut mies ei syyllistynyt murhaan

Uhri oli vakavasti sairas eikä sen vuoksi pystynyt puolustautumaan. KKO:n mukaan teko ei kuitenkaan ollut erityisen raaka tai julma.

6.7. 10:47

Vakavasti sairaan 16-vuotiaan tytärpuolensa tukehduttanut mies syyllistyi murhan sijasta tappoon, korkein oikeus (KKO) katsoi keskiviikkona antamassaan ennakkopäätöksessä.

KKO:n arvioitavana oli se, täyttyikö miehen teossa murhan tunnusmerkistön erityisen raaka tai julma tekotapa. KKO:n mukaan näin ei ollut.

Teko tapahtui Nurmijärvellä marraskuussa 2018. Mies oli tarjoutunut hoitamaan vaimonsa tytärtä, jotta vaimo saisi levätä.

Mies kertoi laittaneensa tytön nukkumaan iltakahdeksalta, juoneensa alkoholia, ottaneensa lääkkeitä ja lähteneensä ravintolaan. Kun hän palasi asunnolle puoliltaöin, tyttö alkoi huutaa.

Mies oli mennyt tytön luo rauhoittamaan tätä, mutta ei ollut onnistunut ja oli huudon estääkseen painanut käden tämän suun eteen. Hovioikeuden tuomion mukaan mies oli samalla pitänyt kiinni uhrin käsistä ja painanut tätä voimakkaasti rintakehän yläosasta. Sairautensa vuoksi uhrin puolustautumismahdollisuudet olivat hyvin rajalliset.

KKO:lta kymmenen vuoden vankeustuomio

KKO:n mukaan mies ei tarkoittanut surmata tyttöä eikä hän ollut harkinnut tekoa etukäteen, vaan se oli ilmeisesti reaktio tytön huutamiseen ja siihen, ettei mies saanut tätä rauhoittumaan. KKO huomioi myös sen, että väkivalta kesti lyhyen aikaa.

”Tekoa voidaan pitää jonkinasteista julmuutta osoittavana sillä perusteella, että se on kohdistunut puolustuskyvyttömään, vakavasti sairaaseen lapseen, jonka hoidosta (mies) on ollut vastuussa. Tällainen puolustuskyvyttömyys ei kuitenkaan yksin riitä siihen, että tekoa olisi pidettävä tapporikoksina syyksi luettavista teoista poikkeavalla erityisen julmalla tavalla tehtynä”, KKO katsoi tuomiossaan.

KKO kumosi hovituomion murhasta ja tuomitsi Olli-Pekka Lehdon, 39, taposta, huumausaineen käyttörikoksesta ja kahdesta maksuvälinepetoksesta yhteiseen kymmenen vuoden vankeusrangaistukseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut