Varkaat iskivät suositun taidetapahtuman teokseen ennen kuin tapahtuma ehti edes alkaa – järjestäjä on hämmentynyt: ”Ikinä ei ole mitään tapahtunut”

Finlayson Art Area järjestetään nyt kahdeksatta kertaa.

Janne Rahusen taideteos tulee Väinö Linnan aukiolle loppuviikolla avautuvaan Finlayson Art Areaan.

6.6. 14:53

Aamulehti

Väinö Linnan aukiolle suunnitellusta lasitaiteilija Janne Rahusen julkisesta taideteoksesta Fancy Garden hävisi viime viikolla yksi vapaasti puhallettu vihreä lasipallo.

”Kiiltävä kiinnostaa. Ilmeisesti ihminen on kuin harakka,” toteaa lasitaiteilija.

Tällainen Fancy Gardenin vihreä lasipallo on nyt väärissä käsissä. Taiteilijalla oli ylimääräinen vihreä pallo tehtynä, joten varastettu pallo voidaan korvata toisella. Kuva on otettu 1. kesäkuuta ennen varkautta.

Varkaus tapahtui loppuviikolla, ja kadonneesta lasipallosta on jo tehty rikosilmoitus. Viime viikonloppua varten Janne Rahunen irrotti jo valmiiksi kiinnitetyt pallot varmuuden vuoksi pois, koska edessä oli vilkas koulujen päättäjäisviikonloppu.

Tällä viikolla lasipallot liimataan jalustoihinsa paremmin niin, että ne eivät enää lähde irti. Pallot ovat lasia, mutta suhteellisen painavia ja kestäviä.

Janne Rahusen Fancy-sarjan lähtökohtana on, miksi kiiltävää ja kliinistä pidetään niin hienona.

Maanantaina lasiveistosten kivipaasit Väinö Linnan aukiolla ammottivat tyhjyyttään.

Lue lisää: Tampereen Siperiassa sijaitsevaan kahvilaan murtauduttiin maanantain vastaisena yönä: ovi murrettiin sorkka­raudalla, saaliiksi puhelin, kolikoita, veitsi ja patakintaat

Hyvisten puolella

Finlayson Art Areaa järjestävän Grafiikanpaja Himmelblaun toimitusjohtaja Pertti Ketonen on hämmentynyt varkaudesta. Varkaudet ja ilkivalta ovat kävijöille ilmaisessa taidetapahtumassa ennenkokemattomia ilmiöitä.

”Kaikki nämä vuodet olemme saaneet olla rauhassa, eikä mitään ole edes hajonnut, ellei lasketa Markku Salon viimekesäistä Kihokki-teosta, josta hajotti osan vahingossa Postin jakeluauto. 98 prosenttia ihmisistä kunnioittaa taidetta ja käyttäytyy todella hienosti. Meillä käy kymmeniä tuhansia ihmisiä joka kesä”, Ketonen sanoo.

Fancy Gardenin lisäksi Finlayson Art Arean ulkoilma-alueilla on esillä Janne Rahusen Fancy Bloom.

”Alueella on ilmeisesti nyt ollut liikkeellä hyvin innokas ja liian riehakas jengi. Alkoholilla lienee osuutta asiaan. Ikävä juttu, mutta valvontakameroistahan syylliset lopulta näkyvät, ja poliisi tulee käymään ne läpi.”

Ketosen mukaan taidetapahtuman ilmaisuus, yhteisöllisyys ja muun muassa avoimet katumaalaustyöpajat ovat toimineet eräänlaisena ennakkovakuutuksena ilkivallalle.

”Meillähän on ollut näyttelyissä esillä graffititaiteilijoitakin. Meidät tiedetään ja tunnetaan, ja tästä syystä myös laittomat graffititaiteilijat kunnioittavat Finlaysonin Art Areaa. Olemme niin sanotusti hyvisten puolella.”

Lue lisää: Puutarhuri Santeri Urhosella, 30, on kullanarvoinen vinkki kaikille rikkakasvien kanssa taisteleville – Samalla filosofialla hän hoitaa ainutlaatuista tehdaspuutarhaa Tampereen Finlaysonilla

Lue lisää: Tampereen seutu täyttyy kesällä kuvataiteesta – Tässä seitsemän suositusta kesänäyttelyihin

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut