Käräjäoikeus tuomitsi 68-vuotiaan miehen elinkautiseen liki 30 vuotta kateissa olleen turkulaisen lakimiehen murhasta

Oikeuden mukaan henkirikos oli tarkkaan suunniteltu ja erityisen törkeä.

Murhasta epäilty (kesk.) ja asianajaja Heikki Uotila (oik.) Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa Turussa 19. huhtikuuta 2022. Oikeudessa jatkuu perjantaina murhaoikeudenkäynti lähes 30 vuotta sitten kadonneen juristin jutussa.

27.5. 7:57 | Päivitetty 27.5. 13:25

STT, Turku

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on tuominnut 68-vuotiaan miehen elinkautiseen vankeuteen liki 30 vuotta kateissa olleen turkulaisen lakimiehen murhasta.

Tuomittu Lasse Erik Lehto toimi aikoinaan mainostoimistoyrittäjänä ja tunsi uhrin. Oikeuden mukaan Lehto murhasi lakimiehen purjeveneessään elokuussa 1994 ja upotti ruumiin mereen Turun Airiston edustalla.

Motiivina oli, että Lehto pelkäsi lakimiehen kertovan poliisille laskutusjärjestelystä, jonka tuomittu oli kehittänyt pelastaakseen mainostoimistonsa, oikeus sanoi.

”Lehdon teon motiivi on ollut pyrkiä kaikin käytettävissä ollein keinoin estämään epäonnistuneen factoring- laskutussuunnitelman paljastuminen ja pelastaa Lehdon yritys ajautumasta konkurssiin. Tämä olisi tarkoittanut hänen henkilökohtaisen taloutensa tuhoutumista sekä tärkeänä pitämiensä aineellisen hyvinvoinnin ja sosiaalisen aseman menettämistä”, oikeus kirjoittaa tuomiossaan.

Oikeuden mukaan uhri ei antanut omalla toiminnallaan Lehdon teolle mitään kohtuudella ymmärrettävissä olevaa syytä. Teko oli myös erittäin tarkkaan suunniteltu ja harkittu.

”Lehto on näin ollen syytteessä kerrotuin tavoin menetellen surmannut (uhrin) vakaasta harkinnasta ja omanvoitonpyynnöstä sekä erityistä raakuutta osoittaen. Rikokseen johtaneet syyt ja siitä ilmenevät seikat kokonaisuudessaan (huomioon ottaen) sitä on pidettävä erityisen törkeänä”, tuomiossa sanotaan.

Puolustuksen mukaan syytetty oli väitettyyn tekoaikaan Raisiossa

Oikeuskäsittely Turussa alkoi jo joulukuussa. Syytetylle luettiin syyte juristin murhasta, vaikka tämän ruumista ei ollut siihen mennessä löydetty eikä väitetystä henkirikoksesta ollut muitakaan fyysisiä todisteita.

Käräjäoikeudesta odotettiin jo tuomiota, kun juttu sai dramaattisen käänteen maaliskuun alussa. Poliisi kertoi löytäneensä lakimiehen ruumiin merenpohjasta Turun Airiston alueelta.

Lue lisää: KRP:n tutkija kertoi oikeudelle etsinnästä, jolla melkein 30 vuotta kadoksissa olleen juristin ruumis löytyi merenpohjasta – ruumiskoiran ohjaajan kuuleminen salattiin

Löydön jälkeen tehdyn lisätutkinnan mukaan juristia oli ammuttu ainakin kahdesti, syyttäjän mukaan ensin selkään ja sitten vielä kasvoihin ”teloitustyylisesti”.

Syytetty omisti juristin katoamisen aikaan Colt-merkkisen revolverin. Lisätutkinnan mukaan ruumista saatiin talteen luodinkappaleita, mutta ne olivat sellaisessa kunnossa, ettei niitä pystytty yhdistämään mihinkään tiettyyn aseeseen.

Syytetyn miehen puolustuksen mukaan syyttäjän esittämä tapahtumakulku siitä, miten syytetty olisi ajanut Turun keskustasta Satavan satamaan, tehnyt henkirikoksen purjeveneessä ja palannut toimistolleen Turkuun, ei ole ajallisesti mahdollinen. Puolustuksen mukaan mies oli väitettynä tekoaikana Raisiossa.

Asianajaja Heikki Uotilan mukaan syyttäjä on tehnyt jutussa paljon oletuksia, jotka eivät perustu faktoihin.

”Ei ole selvinnyt, missä järjestyksessä (luodit) on ammuttu, ei surmaamisajankohta. Se, että (uhri) olisi surmattu 3.8.1994 puolenpäivän jälkeen, perustuu johtopäätösten tekemiseen. Meillä ei ole faktatietoa kuolinajasta. Mikä on surmaamispaikka? Myös väite purjeveneestä perustuu johtopäätösten tekemiseen, faktatietoa siitä ei ole”, Uotila sanoi.

Päivitys 27.5.2022 klo 13.10: Juttuun päivitetty käräjäoikeuden antama tuomio.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut