19-vuotias Vantaan sellimurhasta syytetty sanoo, ettei toinen mies liity uhrin kuolemaan – 23-vuotias syytetty tuuletti ja huuteli omasta salistaan

Syytettyjen lisäksi tänään on tarkoitus kuulla myös osaa matkasellissä olleista muista vangeista. Esitutkinnassa yksi heistä kertoi, että 19-vuotias uhkasi tappaa hänet ja hänen perheensä, jos hän todistaa tapahtuneesta.

19.5. 11:27

STT

Vantaan sellimurhasta syytetty 19-vuotias mies on sanonut oikeudessa, ettei toinen murhasta syytetty liity uhrin kuolemaan millään tapaa. Tämän kuullessaan 23-vuotias syytetty nosti kätensä ilmaan ja huusi. 19-vuotias vastasi eleeseen nostamalla myös omat kätensä ilmaan.

Syyttäjä kysyi 19-vuotiaalta, onko hänen kertomaansa vaikuttanut se, että 23-vuotias käyttäytyi uhkaavasti oikeussalissa viime viikolla. Hän kiisti tämän ja vetosi siihen, että oli voinut poliisin kuulustelujen aikaan henkisesti ja fyysisesti huonosti.

”Kun nyt alan paremmin muistaa, miten kuolematilanne on mennyt, haluan kommentoida, että (toinen syytetty) ei ollut siinä mitenkään osallisena. Nyt muistan, että hän nukkui silloin”, mies sanoi.

Lue lisää: Syyttäjät: Vantaan vankilan sellimurhan uhriin kohdistettiin kiduksen kaltaista väkivaltaa, pakotettiin kirjoittamaan itsemurhaviesti

Viime viikon välikohtauksen takia syytetyt ovat tänään omissa saleissaan. Viime viikolla oikeuskäsittely jouduttiin heti alkuun keskeyttämään hetkeksi, kun 23-vuotias syytetty nousi paikaltaan ja vaikutti yrittävän hyökätä jonkun kimppuun. Poliisi on arvioinut, että miehen vihan kohteena oli kanssasyytetty.

23-vuotias kiistää syytteet täysin

Syyttäjien mukaan syytetyt kohdistivat uhriin kidutuksenomaista väkivaltaa ja nöyryyttivät tätä noin kahden vuorokauden ajan. Murhan lisäksi miehiä syytetään uhrin törkeistä raiskauksista. Syyttäjät ovat pyytäneet, että molemmille syytetyille tehdään mielentilatutkimus.

19-vuotias on myöntänyt laittaneensa muovipussin uhrin päähän ja kuristaneensa tätä vankilahousujensa narulla. Hän katsoo syyllistyneensä tappoon.

23-vuotias kiistää täysin osallistuneensa uhrin kuolemaan. Hän on myöntänyt osan syytteen väkivaltaisuuksista ja katsoo syyllistyneensä törkeään pahoinpitelyyn. Törkeät raiskaukset molemmat kiistävät.

Syytettyjen lisäksi oikeuden on määrä tänään kuulla todistajina kahta kolmesta muusta miehestä, jotka olivat samassa matkasellissä syytettyjen ja uhrin lisäksi. Kolmas heistä todistaa huomenna.

Muut vangit kertoneet uhkailusta

Matkaselleissä majoitetaan tilapäisesti esimerkiksi käräjäoikeuteen tai toiseen vankilaan matkalla olevia vankeja. Alkuun kaikkia matkasellissä numero 14 olleita vankeja epäiltiin murhasta, mutta myöhemmin epäily tarkentui nyt syytteessä olevaan kaksikkoon.

Esitutkinnassa muut sellissä olleet vangit ovat kertoneet, että vanhempi syytetyistä oli käskenyt heitä ”olemaan tietämättömiä” asioista ja tehnyt samalla sormellaan kurkunleikkausta kuvaavan eleen. Yksi vangeista kertoi, että nuorempi syytetty oli uhannut tappaa hänet ja hänen perheensä, jos hän todistaa asiasta.

Vaikka vangit eivät uskaltaneet ilmoittaa vartijoille todistamastaan väkivallasta, esitutkinnassa he kertoivat yrittäneensä vaivihkaa kiinnittää vartijoiden huomion uhriin siinä kuitenkaan onnistumatta. Esitutkinnassa kuullut vartijat kertoivat, ettei heillä ollut mitään tietoa matkasellin tapahtumista.

Vankilan toiminnasta on aloitettu oma esitutkintansa.

Molemmilla aiempaa väkivaltarikoshistoriaa

Molemmat syytetyt miehet on viime vuonna tuomittu henkirikoksen yrityksistä vankeuteen Helsingin käräjäoikeudessa.

Toinen heistä tuomittiin muun muassa murhan yrityksestä 10,5 vuoden vankeuteen. Oikeuden mukaan mies oli puukottanut uhria useita kertoja sekä ampunut aseella tätä kohti. Käräjätuomiosta on valitettu hovioikeuteen, joten se ei ole lainvoimainen.

Toinen miehistä tuomittiin isänsä tapon yrityksestä kolmen ja puolen vuoden vankeuteen. Hän oli iskenyt isäänsä kerran veitsellä selkään. Tuomio on lainvoimainen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut