Poliisi selvittää, mitä käräjäsalissa riehuneella murhasyytetyllä oli kädessään – sellimurhajutun tuomarit kuulivat teräaseen näköisestä esineestä medialta

Vantaan vankilan sellimurhan käräjäkäsittely alkoi rajulla välikohtauksella, kun toinen syytetyistä jouduttiin taltuttamaan usean vartijan voimin. Mies tuotiin istuntoon Riihimäen vankilasta, jossa hänet oli vankilan johtajan mukaan kuljetettu metallinpaljastimen läpi.

Toinen murhan syytetyistä elehti ja näytti käsimerkkejä Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa Vantaalla tiistaiaamuna 10. toukokuuta 2022.

10.5. 15:15

Poliisi selvittää, mikä esine toisella Vantaan sellimurhan syytetyistä oli kädessään käräjäoikeuden salissa.

Käsittely Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa Vantaalla jouduttiin tiistaiaamuna keskeyttämään heti alkuun hetkeksi, kun 23-vuotias syytetty nousi paikaltaan ja vaikutti yrittävän hyökätä jonkun kimppuun. Hänen taltuttamiseensa tarvittiin useita vartijoita.

Lue lisää: Vankila­murhasta syytetty mies jouduttiin taltuttamaan oikeus­salissa monen vartijan ja poliisin voimin – miehellä ollut terä­aseelta näyttänyt esine ei ollut metallinen

Lehtikuvan valokuvaaja kuuli yhden vartijoista käskevän miestä päästämään irti jostain. Seiskan kuvissa miehen kädessä näkyy teräaseen näköinen esine.

Jutun tuomarit sanoivat, etteivät itse olleet huomanneet mahdollista teräasetta. He eivät myöskään puoleenpäivään mennessä olleet saaneet asiasta tietoa salissa olleilta poliiseilta.

Oikeuden istuntoihin osallistuvat vangit turvatarkastetaan vankilassa ennen kuljetusta oikeuteen.

”Jos joku virhe on tapahtunut, se on tapahtunut vankilassa tai poliisissa tai molemmissa -- totta kai tämä on asiakasturvallisuusasia ja tätä lähdetään selvittämään”, sanoi Timo Heikkinen, Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden laamanni ja toinen jutun tuomareista.

Mies raudoitettiin käsittelyn jatkamiseksi

23-vuotiasta syytettyä on säilytetty Riihimäen vankilassa ja hänet tuotiin sieltä Itä-Uudenmaan käräjäoikeuteen.

Riihimäen vankilan johtaja Susanna Schugk-Laulumaa kertoi STT:lle, ettei esine ainakaan ollut metallinen. Vankienkuljetukseen menevät vangit kulkevat Schugk-Laulumaan mukaan vankilassa metallinpaljastimen läpi. Paljastin hälyttää, jos vangilla on metallia paikoissa, joissa sitä ei kuuluisi olla.

Schugk-Laulumaan mukaan Riihimäen vankilan vankien kuljettaminen on yleensä vankilan oman henkilökunnan vastuulla. Tässä tapauksessa vankia oli hänen mukaansa saattamassa kolme vartijaa.

Tapaus on hänen mukaansa siirtynyt poliisin tutkittavaksi.

”Se, mikä ja mistä esine on ja missä vaiheessa (vangille tullut), mitä siinä on tapahtunut ja keneen se on ollut tarkoitus kohdistaa, niin nehän on sitten tietenkin poliisin asioita”, sanoi Schugk-Laulumaa.

Ennen välikohtausta valokuvaajat olivat ottaneet kuvia 23-vuotiaasta syytetystä, jolloin hän elehti voimakkaasti käsillään. Mies oli myös peittänyt kasvonsa mustalla huivilla silmiä lukuun ottamatta.

Välikohtauksen takia käräjäsali tyhjennettiin hetkeksi yleisöstä ja mediasta. Sen jälkeen käsittelyä jatkettiin niin, että mies oli raudoitettuna kädet selän takana.

Syyttäjät: 19-vuotias sai 23-vuotiaan samaan matkaselliin vartijalta pyytämällä

Vantaan sellimurhasta syytetään 23-vuotiaan lisäksi myös 19-vuotiasta miestä. Syyttäjien haastehakemuksesta ilmenee uusia tietoja tapahtumien kulusta Vantaan vankilassa.

Syyttäjien mukaan syytetyt eivät alkuun olleet samassa matkasellissä. Matkaselleissä majoitetaan tilapäisesti esimerkiksi käräjäoikeuteen tai toiseen vankilaan matkalla olevia vankeja.

Tapahtumat saivat alkunsa, kun 19-vuotias syytetty ja uhri, parikymppinen mies, saapuivat matkaselliin maanantaina 24. tammikuuta illalla samalla kuljetuksella. Syyttäjien mukaan tiistain puolella 19-vuotias teippasi sellissä olleen vartijakutsupainikkeen mikrofonin ja aloitti väkivallan. Mies pakotti uhrin väkivalloin vastaamaan kysymyksiin, jotka liittyivät miehen käsitykseen siitä, että uhri oli tuomittu alaikäiseen kohdistuneesta seksuaalirikoksesta, syytteessä sanotaan.

STT:n tietojen mukaan uhri oli tuomittu muun muassa törkeistä lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä. Syyttäjien mukaan 19-vuotias syytetty tiesi tästä jollain tavoin, mutta luuli, että miehen uhri oli ollut todellista nuorempi lapsi.

Syyttäjien mukaan keskiviikkoiltapäivänä mies pyysi vankilan vartijalta, että saisi tuntemansa 23-vuotiaan miehen siirtymään samaan matkaselliin. Hän kertoi myös 23-vuotiaalle käsityksensä siitä, että uhri suorittaa tuomiota lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista, syyttäjät sanovat.

Uhrin väitettiin tappaneen itsensä

Syyttäjien haastehakemuksen perusteella miehet kohdistivat uhriin kidutuksenomaista väkivaltaa ja nöyryyttivät tätä noin kahden vuorokauden ajan. Murhan lisäksi miehiä syytetään myös uhrin törkeistä raiskauksista, jotka tapahtuivat matkasellin wc-tiloissa.

Syyttäjien mukaan toiseen törkeistä raiskauksista osallistui myös tuntemattomaksi jäänyt kolmas vanki, joka ei ollut samassa matkasellissä uhrin ja syytettyjen kanssa. Syyttäjän käsityksen mukaan vangit voivat ainakin päiväsaikaan liikkua sellien välillä.

Lopulta miehet syyttäjien mukaan käskivät uhria kirjoittamaan itsemurhaviestin ja hänelle annettiin partahöylänterä, jolla 19-vuotias käski uhria viiltämään ranteensa auki. Syyttäjien mukaan myös 19-vuotias viilteli uhria terällä.

Lopulta 19-vuotias otti syyttäjien mukaan muovipussin ja vankilahousuistaan irrottamansa narun, laittoi muovipussin uhrin päähän ja narun kaulaan ja lisäksi kuristi tätä käsillä kaulasta. Syyttäjien mukaan 23-vuotias piti uhria kiinni, kunnes tämä kuoli.

Torstai-aamuna 19-vuotias syytetty ilmoitti vartijoille, että uhri oli tappanut itsensä.

”Asianomistaja on ollut lamaantunut, alistunut ja puolustuskyvytön koko teon ajan hänen kohdistetun voimakkaan ja nöyryyttävän väkivallan vuoksi – teko on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä ottaen huomioon teko-olosuhteet suljetussa tilassa, tekijöiden lukumäärä sekä se, että asianomistaja ei ole käytöksellään antanut teolle mitään syytä”, syyttäjien haastehakemuksessa sanotaan.

Syyttäjät pyytävät, että molemmille syytetyille tehdään mielentilatutkimus.

Molemmat syytetyistä kiistävät murhasyytteen. 19-vuotias myöntää laittaneensa muovipussin uhrin päähän ja kuristaneensa tätä vankilahousujensa narulla. Hän katsoo syyllistyneensä tappoon.

23-vuotias kiistää täysin osallistuneensa uhrin kuolemaan. Hän myöntää osan syytteen väkivaltaisuuksista ja katsoo syyllistyneensä törkeään pahoinpitelyyn.

Törkeät raiskaukset molemmat kiistävät.

Muut sellissä olleet eivät ilmoittaneet väkivallasta

Sellissä oli myös kolme muuta miestä, jotka ovat asiassa todistajan asemassa.

”He ovat tienneet väkivallasta ja joutuneet näkemään sitä, mutta eivät mahdollisesti ole uskaltaneet kertoa väkivallasta vankilan henkilökunnalle. He olivat jossain määrin pyrkineet auttamaan uhria, mutta kokonaisarvion mukaan heillä ei käytännössä ollut mahdollisuutta puuttua tilanteeseen”, poliisin tutkinnanjohtaja Tero Tyynelä kertoi viime kuussa.

Poliisin mukaan uhrilla olisi ollut mahdollisuus kertoa kokemastaan väkivallasta vankilan henkilökunnalle esimerkiksi ruokailujen tai ulkoilun aikana. Näin ei kuitenkaan tapahtunut.

Jostain syystä vankilan henkilökunta ei myöskään huomannut väkivaltaa itse. Vankilan toiminnasta on aloitettu oma esitutkintansa, mutta poliisi ei ole kertonut, mitä rikosnimikkeitä siinä epäillään tai ketkä ovat epäillyn asemassa.

Molemmilla aiempaa väkivaltarikoshistoriaa

Molemmat syytetyt miehet on viime vuonna tuomittu henkirikoksen yrityksistä vankeuteen Helsingin käräjäoikeudessa.

Toinen heistä tuomittiin muun muassa murhan yrityksestä 10,5 vuoden vankeuteen. Oikeuden mukaan mies oli puukottanut uhria useita kertoja sekä ampunut aseella tätä kohti. Käräjätuomiosta on valitettu hovioikeuteen, joten se ei ole lainvoimainen.

Toinen miehistä tuomittiin isänsä tapon yrityksestä kolmen ja puolen vuoden vankeuteen. Hän oli iskenyt isäänsä kerran veitsellä selkään. Tuomio on lainvoimainen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut