Syyttäjät: Vantaan vankilan sellimurhan uhriin kohdistettiin kiduksen kaltaista väkivaltaa, pakotettiin kirjoittamaan itsemurhaviesti

Syyttäjien mukaan murhan motiivi liittyi uhrin seksuaalirikostaustaan. 19-vuotias syytetty aloitti väkivallan ja sai 23-vuotiaan syytetyn siirrettyä samaan selliin vartijalta pyytämällä, syyttäjät sanovat.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa tapahtui tiistaiaamulla välikohtaus, kun toinen Vantaan sellimurhasta syytetyistä nousi yllättäen ylös uhkaavan oloisesti ja vartijat painoivat hänet seinää vasten.

10.5. 9:36 | Päivitetty 10.5. 17:32

Parikymppisen miehen kuolemaan johtaneista tapahtumista Vantaan vankilassa saatiin tiistaina lisätietoa, kun syytteiden käsittely alkoi Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Murhasta vankilan matkasellissä syytetään 19- ja 23-vuotiaita miehiä.

Matkaselleissä majoitetaan tilapäisesti esimerkiksi käräjäoikeuteen tai toiseen vankilaan matkalla olevia vankeja. Tapahtumat saivat alkunsa, kun 19-vuotias syytetty ja uhri saapuivat matkaselliin numero 14 maanantai-iltana 24. tammikuuta samalla kuljetuksella.

Syyttäjien mukaan 19-vuotias teippasi sellissä olleen vartijakutsupainikkeen mikrofonin ja aloitti väkivallan. Mies pakotti väkivalloin uhrin vastaamaan kysymyksiin, jotka liittyivät miehen käsitykseen siitä, että uhri oli tuomittu alaikäiseen kohdistuneesta seksuaalirikoksesta, syytteessä sanotaan.

STT:n tietojen mukaan uhri oli tuomittu muun muassa törkeistä lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä. Syyttäjien mukaan 19-vuotias syytetty tiesi tästä jollain tavoin, mutta luuli, että miehen uhri oli ollut todellista nuorempi lapsi.

Syyttäjien mukaan keskiviikkoiltapäivänä mies pyysi vankilan vartijalta, että saisi tuntemansa 23-vuotiaan miehen siirtymään samaan matkaselliin. Hän kertoi myös 23-vuotiaalle käsityksensä uhrin rikoksista, syyttäjät sanovat.

Uhrin väitettiin tappaneen itsensä

Syyttäjien mukaan miehet kohdistivat uhriin kidutuksenomaista väkivaltaa ja nöyryyttivät tätä noin kahden vuorokauden ajan. Murhan lisäksi miehiä syytetään uhrin törkeistä raiskauksista, jotka tapahtuivat matkasellin wc-tiloissa.

Syyttäjien mukaan toiseen törkeistä raiskauksista osallistui myös tuntemattomaksi jäänyt kolmas vanki, joka ei ollut samassa matkasellissä uhrin ja syytettyjen kanssa. Vangit voivat päiväsaikaan liikkua sellien välillä.

Lopulta miehet syyttäjien mukaan käskivät uhria kirjoittamaan itsemurhaviestin ja hänelle annettiin partahöylänterä, jolla 19-vuotias käski uhria viiltämään ranteensa auki. Syyttäjien mukaan myös 19-vuotias viilteli uhria terällä.

Lopulta 19-vuotias otti syyttäjien mukaan muovipussin ja vankilahousuistaan irrottamansa narun, laittoi muovipussin uhrin päähän ja narun kaulaan ja lisäksi kuristi tätä käsillä kaulasta. Syyttäjien mukaan 23-vuotias piti uhria kiinni, kunnes tämä kuoli.

Torstaiaamuna 19-vuotias syytetty ilmoitti vartijoille, että uhri oli tappanut itsensä.

Molemmat kiistävät murhasyytteen, toinen myöntää tapon

Molemmat syytetyistä kiistävät murhasyytteen. 19-vuotias myöntää laittaneensa muovipussin uhrin päähän ja kuristaneensa tätä vankilahousujensa narulla. Hän katsoo syyllistyneensä tappoon.

23-vuotias kiistää täysin osallistuneensa uhrin kuolemaan. Hän myöntää osan syytteen väkivaltaisuuksista ja katsoo syyllistyneensä törkeään pahoinpitelyyn. Törkeät raiskaukset molemmat kiistävät.

Syyttäjät haluavat molemmat syytetyt mielentilatutkimukseen.

Sellissä oli myös kolme muuta miestä, joita kuullaan asiassa todistajina. Poliisi on aiemmin kertonut, että he eivät mahdollisesti uskaltaneet kertoa väkivallasta vankilan henkilökunnalle. Jostain syystä vankilan henkilökunta ei myöskään huomannut väkivaltaa itse. Vankilan toiminnasta on aloitettu oma esitutkintansa.

Oikeudenkäynti alkoi välikohtauksella

Vantaan sellimurhan käsittely Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa alkoi tiistaiaamuna poikkeuksellisella välikohtauksella. Kun istunto oli alkamassa, toinen syytetyistä nousi oikeussalissa yllättäen ylös penkistään uhkaavan oloisesti.

Vantaan sellimurhan oikeuskäsittelyssä riehuneen syytetyn vihan kohteena oli ilmeisesti kanssasyytetty, poliisi sanoo. Hänen taltuttamiseensa tarvittiin useita vartijoita ja poliiseja.

Miehellä oli kädessään muovinen, veistä muistuttava esine. Poliisin mukaan vielä ei ole selvillä, oliko esine mahdollisesti vaarallinen tai miten mies oli salakuljettanut sen saliin.

Hallintojohtaja Jenni-Mari Huovinen kertoo STT:lle, että mies oli tiettävästi salakuljettanut esineen vankilasta. Hänen tiedossaan ei ollut, oliko kyseessä varsinainen muoviveitsi vai jonkinlainen rassi, jonka vanki on itse muotoillut.

Asia on Riihimäen vankilan johtajan Susanna Schugk-Laulumaan mukaan siirtynyt poliisin tutkittavaksi.

Ennen välikohtausta syytetty oli näyttänyt tärisevin käsin viestimien kuvaajille sormimerkkejä. Hän oli peittänyt kasvonsa ja päänsä mustilla huiveilla.

Lue lisää: Vantaan vankilan toiminnasta aloitettu esitutkinta – parikymppinen mies löytyi murhattuna matkasellistä tammikuussa

Välikohtauksen jälkeen oikeuden puheenjohtaja käski viestimet ja muun yleisön hetkeksi pois salista.

Istunto jatkui välikohtauksen jälkeen. Tuolloin syytetyn kädet olivat selän takana ilmeisesti käsiraudoissa.

Mahdollisia vaikeuksia oli ennakoitu

Oikeussalissa uhkaavasti käyttäytynyt vanki oli lähtenyt käräjille Riihimäen vankilasta.

Riihimäen vankilassa oli arvioitu, että kyseessä on niin sanottu vaativa saatto.

”Siellä on kolme erittäin ammattitaitoista vartijaa, ja he ovat saaneet miehen hienosti hallintaan [oikeussalissa]. He pystyvät nyt turvaamaan oikeuspäivän loppuun. Totta kai olemme tienneet ennakkoon, että kyseessä on haastava vanki.”

Aluesyyttäjä Emilia Ilander-Raulahti kertoo kuulleensa, että syytetty sanoi välikohtauksen yhteydessä ”vitun rotta”. Hän olettaa, että sanat oli osoitettu nuoremmalle syytetylle, mutta tästä syyttäjä ei voi olla aivan varma.

Syyttäjät ja käräjäoikeuden tuomarit eivät itse havainneet teräasetta syytetyn kädessä. He kuulivat asiasta vasta viestimiltä oikeudenkäynnin lounastauolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut