Pirkanmaan käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet Liberian sotarikoksista – Syytetyn syyllisyydestä jää varteenotettava epäily

Syyttäjä vaati 52-vuotiaalle miehelle elinkautista vankeutta murhista, raiskauksista ja törkeästä sotarikoksista. Oikeus vapautti miehen kahden vuoden tutkintavankeudesta helmikuussa.

Pirkanmaan käräjäoikeus vapautti helmikuussa 52-vuotiaan GIbril Massaquoin lähes kaksi vuotta kestäneestä tutkintavankeudesta.

29.4. 15:06 | Päivitetty 29.4. 16:50

Pirkanmaan käräjäoikeus hylännyt kaikki Liberian sisällissotaan liittyvät raskaat rikossyytteet.

Oikeuden mukaan jää varteenotettava epäily siitä, että syytteessä oleva mies olisi syyllistynyt syytteessä tarkoitettuihin rikoksiin.

Jo helmikuun puolivälissä oikeus vapautti tutkintavankeudesta syytetyn, 52-vuotiaan sierraleonelaisen Gibril Massaquoin. Hän ehti olla vangittuna noin kaksi vuotta.

Syyttäjä vaati Massaquoille elinkautista vankeusrangaistusta muun muassa murhista, raiskauksista ja törkeästä sodankäyntirikoksesta Liberian sisällissodassa vuosina 1999–2003.

Käräjäoikeuden mukaan Massaquoin ei ole näytetty olleen mukana syytteissä tarkoitetuissa teoissa sillä varmuudella, mikä tuomioon olisi vaadittu. Tuomioon vaaditaan niin sanottu täysi näyttö eli syyllisyydestä ei saa jäädä varteenotettavaa epäilyä.

Oikeuden mukaan ei ollut näyttöä, että Massaquoi olisi ollut sama henkilö, josta todistajat käyttivät nimen Gibril Massaquoi lisäksi esimerkiksi nimeä Angel Gabriel.

Lisäksi puolustus oli pystynyt esittämään näyttöä, jonka mukaan Massaquoi ei olisi ollut syytteessä mainittujen rikosten aikaan Liberiassa.

Yli kymmenen vuotta Suomessa asunut mies otettiin kiinni rikosepäilyjen takia maaliskuussa 2020.

Syytteet miestä vastaan nostettiin tammikuussa 2021. Pirkanmaan käräjäoikeus on käsitellyt juttua suurelta osin Liberiassa todistajien kuulemisen takia.

Massaquoi on kertonut olleensa kotimaassaan Sierra Leonessa mukana kapinallisjoukko Revolutionary United Frontissa, RUF:ssa. Hän kohosi siellä näkyvään asemaan. Sierra Leonen sisällissotaa koskevassa totuuskomission raportissa hänet yhdistetään muun muassa summittaisiin murhiin.

Häntä ei kuitenkaan voitu syyttää murhista Sierra Leonen erityistuomioistuimessa, sillä sen toimivalta koski vain rikoksia, jotka oli tehty vuoden 1996 rauhansopimuksen jälkeen. Murhat olivat tapahtuneet kolme vuotta aiemmin.

Suomessa nostetut syytteet koskivat Massaquoin mahdollista toimintaa Sierra Leonen naapurimaassa Liberiassa.

Syyttäjäpuoli ei vielä tiedä, aikooko se valittaa Liberia-sotarikosjutun käräjätuomiosta. Valtionsyyttäjä Tom Laitinen sanoi STT:lle, että asian pohdinta alkaa heti.

Täydennys 29.4.2022 kello 15.47: Täydennetty uutista käräjäoikeuden perusteluilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut