Turun terrori-iskussa loukkaantunut Hassan Zubier joutuu maksamaan lähes 27 000 euroa – hovi­oikeus määräsi palauttamaan kaikki keräys­rahat

Oikeus joutui äänestämään ratkaisustaan.

Hassan Zubier joutui saamiensa vammojen vuoksi pyörätuoliin. Kuva on otettu vuonna

28.3. 17:08

Turun terrori-iskussa haavoittunut Hassan Zubier joutuu maksamaan valtiolle lähes 27 000 euroa.

Turun hovioikeus antoi maanantaina päätöksensä, jonka mukaan Zubierin hyväksi järjestetyn kansalaiskeräyksen tuotot pitää katsoa kokonaisuudessaan rikoshyödyksi ja periä takaisin. Käräjäoikeus oli aiemmin määrännyt hänet palauttamaan vain puolet summasta.

Zubier loukkaantui vuonna 2017 yrittäessään estää Turun torille hyökännyttä puukkomiestä.

Zubierin teko sai laajaa julkisuutta ja hänen hyväkseen perustettiin rahankeräys kansainvälisellä Gofundme-sivustolla. Terrorioikeudenkäynnissä Zubierille tuomittiin myös korvauksia loukkaantumisen aiheuttamista ansionmenetyksistä.

Myöhemmin kävi ilmi, että Zubier oli toimittanut oikeuteen väärennettyjä todistuksia tuloistaan ja vahingonkorvaukset peruttiin. Myös rahankeräys tuomittiin laittomaksi.

Käräjäoikeus katsoi Zubierin myötävaikuttaneen keräyksen järjestämiseen, mutta kohtuullisti korvauksia.

Käräjillä Zubier vetosi muun muassa siihen, ettei kukaan lahjoittajista ollut vaatinut rahojaan takaisin. Lisäksi hän sanoi rahojen menneen perheensä elättämiseen. Hyökkäyksessä tulleiden vammojen vuoksi Zubier joutui työkyvyttömäksi.

Hovioikeudessa syyttäjä vaati kaikkien keräysrahojen palauttamista. Zubier puolestaan vaati syytteen hylkäämistä.

Hovioikeus katsoi, että rikoshyödyn takaisinperinnän kohtuullistamiselle ei ole perusteita ja päätyi syyttäjän kannalle. Oikeus teki päätöksensä äänestyksen jälkeen. Yksi neljästä tuomarista olisi hylännyt syytteen.

Zubier tuomittiin käräjillä vuonna 2020 rahankeräysrikoksen ohella törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennyksestä. Niistä koituneen ehdollisen vankeustuomion hän on jo kärsinyt.

50-vuotias Zubier asuu Ruotsissa. Hän oli hyökkäyksen aikaan lomamatkalla Turussa.

Turun terrori-iskussa kuoli kaksi ihmistä ja haavoittui kahdeksan. Tekijä tuomittiin elinkautiseen vankeuteen käräjäoikeudessa kesäkuussa 2018.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut