Nettihuijauksia Suomessa tänä vuonna ainakin 35 miljoonan euron arvosta - Rikos - Aamulehti

Suomesta päätynyt nettivoroille tänä vuonna ainakin 35 miljoonaa euroa

Nettihuijauksia ehkäistään nyt Varo, varmista ja varoita -kampanjalla.

Nettihuijauksia ehkäisevän hankkeen takana ovat muiden muassa finanssialan toimijat, poliisi ja Kyberturvallisuuskeskus.

19.11. 11:28

Helsinki

Nettihuijaukset ja niiden kautta menetettyjen varojen määrä nousevat Suomessa nopeasti. Tänä vuonna lokakuun loppuun mennessä tilastoitujen huijausten varojen menetys oli yli 35 miljoonaa euroa, ilmoittaa Finanssiala.

Poliisille on samassa ajassa jätetty yli 2 200 ilmoitusta huijauksista. Lisäksi Suomessa on Finanssialan mukaan tehty paljon huijauksia, joiden määrästä ja taloudellisista menetyksistä ei ole tarkkaa tietoa.

Nettihuijauksia pyritään nyt estämään Varo, varmista ja varoita - kampanjalla, joka neuvoo suojautumiskeinoja. Hankkeen takana ovat muiden muassa finanssialan toimijat, poliisi ja Kyberturvallisuuskeskus.

Kampanja korostaa, että huijaustilanteissa nopeus on valttia. Jos kuluttaja huomaa joutuneensa nettihuijauksen uhriksi, kannattaa ottaa heti yhteys omaan pankkiin ja sen jälkeen poliisiin. Pankkien ja viranomaisten toimin on tänä vuonna pystytty estämään tai palauttamaan noin 20 miljoonaa euroa rikollisille siirtymässä ollutta rahaa.

Huijauksiin voi törmätä useimmiten sähköpostissa, sosiaalisessa mediassa tai hakukoneissa. Rikolliset ottavat yhteyttä uhreihin myös tekstiviesteillä, puhelinsoitoilla ja Whatsapp-viesteillä.

Epäile odottamattomia yhteydenottoja

Kampanja kehottaa varomaan tekstiviestissä tai sähköpostiviestissä tulevia linkkejä, IT-tuen nimissä tulevia odottamattomia puheluita sekä pankin, poliisin tai muun viranomaisen nimissä tulevia odottamattomia puheluita. Samoin kannattaa varoa hakukoneen ehdottamia linkkejä pankkien tai viranomaisten sivuille sekä nettisivuilta ponnahtavia yllätysvoittoja tai arvontoja.

Varmistaa kannattaa puolestaan, keneltä viesti tai puhelu tuli. Pankit ja viranomaiset soittavat erittäin harvoin odottamatta.

On syytä myös varmistaa se, että kirjautuu verkkopankkiin tai viranomaisen palveluun aina oikean verkkosivun kautta. Varmin tapa päästä oikealle sivulle on kirjoittaa verkkoselaimen osoitekenttään yrityksen tai viranomaisen suora osoite. Osoitteen voi tallentaa kirjanmerkiksi.

On niin ikään hyvä varoittaa sitä yritystä tai viranomaista, jonka nimissä huijari on esiintynyt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut