Nuorisosäätiön entisiä johtohenkilöitä vastaan nostettu nippu syytteitä - Rikos - Aamulehti

Nuorisosäätiön entistä toimitusjohtajaa ja entistä hallituksen puheenjohtajaa vastaan nostettu nippu syytteitä

Aki Haaroa ja Perttu Nousiaista syytetään muun muassa törkeästä lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa.

Nuorisosäätiön logo kuvattiin Helsingissä 22. tammikuuta 2020.

18.11. 16:03 | Päivitetty 18.11. 16:55

Nuorisosäätiön entistä toimitusjohtajaa Aki Haaroa ja entistä hallituksen puheenjohtajaa Perttu Nousiaista vastaan on nostettu syytteitä useista epäillyistä rikoksista Nuorisosäätiön toiminnassa vuosina 2014–2017, kertoo Syyttäjälaitos.

Haaroa ja Nousiaista syytetään muun muassa törkeästä lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa, törkeästä kavalluksesta ja törkeästä väärennyksestä. Syyttäjälaitoksen mukaan Haaroa syytetään myös törkeästä veropetoksesta.

Lisäksi syytteitä on nostettu useita henkilöitä vastaan liittyen Nuorisosäätiön kanssa toteutettuihin liiketoimiin. Syyttäjälaitoksen mukaan kaikki epäillyt ovat esitutkinnassa kiistäneet syyllistyneensä epäiltyihin rikoksiin.

Erikoissyyttäjä Matleena Laakso ei toistaiseksi kommentoi jutun yksityiskohtia. Hänen mukaansa jutussa puhutaan kuitenkin miljoonien suuruisista summista. ”Kun haastehakemukset tulevat julkisiksi, siinä kyllä selviää todistelun yhteydessä, mistä on kyse.”

Ylen tietojen mukaan Nousiaisen olinpaikka ei ole viranomaisten tiedossa. Voiko tämä vaikuttaa haasteen nostamiseen tätä vastaan? ”Syytteet on tänään on vasta vapautettu käräjäoikeuteen ja mitään haastamista ei ole ehditty yrittää – siksi on ennenaikaista ennakoida, miten haastaminen tulee onnistumaan”, Laakso sanoo.

Kaksi lahjustapausta

Haaroa ja Nousiaista syytetään lahjuksen ottamisesta kahdessa tapauksessa.

Toinen liittyy rakennusliike Pallas-Rakennus Päijät-Hämeeseen (aiemmin Salpausselän Rakentajat oy). Syytteet liittyvät rakennusliikkeen entisen johdon aikaisiin toimiin vuosina 2014–2016. Rakennusliikkeelle vaaditaan yhteisösakkoa perustuen yhtiössä tapahtuneeksi epäiltyyn törkeään lahjomiseen elinkeinotoiminnassa.

”Samaan kokonaisuuteen liittyen syytteitä on nostettu myös avunannosta törkeään lahjomiseen elinkeinotoiminnassa, törkeään kavallukseen ja törkeään kirjanpitorikokseen Virossa toiminutta suomalaista liikemiestä vastaan sekä törkeästä rahanpesusta kahta muuta henkilöä vastaan”, Syyttäjälaitos kertoo.

Yhtiöstä kavalletuiksi epäiltyihin varoihin liittyen on myös nostettu syyte avunannosta törkeään kavallukseen ja törkeään kirjanpitorikokseen Viron kansalaista vastaan. Toista ihmistä syytetään avunannosta törkeään kavallukseen ja törkeään kirjanpitorikokseen.

Toinen lahjustapaus liittyy LRG Group oy:hin (aiemmin Rakennusliike Leimarakentajat oy). Myös LRG Groupille vaaditaan yhteisösakkoa liittyen epäiltyyn törkeään lahjomiseen elinkeinotoiminnassa.

Samassa kokonaisuudessa syytetään yhtiön edustajaa törkeästä lahjomisesta elinkeinotoiminnassa ja yhtiön työntekijää avunannosta törkeään lahjomiseen. Lisäksi kolmatta henkilöä syytetään törkeästä rahanpesusta epäiltyjen lahjusvarojen käsittelyn osalta.

Erikoissyyttäjä Matleena Laakso arvioi, että jutun käsittely alkanee oikeudessa aikaisintaan ensi vuoden syksyllä.

Päivitetty 18.11.2021 kello 16.55: Lisätty erikoissyyttäjä Matleena Laakson kommentit.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut