Niemenrannan suojellut talot joutuivat osaksi rahanpesusotkua - Rikos - Aamulehti

Tampereen Niemenrannan suojellut talot joutuivat osaksi törkeää rahanpesusotkua: kaupat tehtiin laittomilla varoilla, verottajalle miljoonakorvaukset

Mies siirsi rikoksilla kertyneitä varoja eteenpäin kahdelle yritykselle, jotka ostivat Niemenrannasta kolme vanhaa rakennusta Metsä Boardilta. Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi miehen tänä syksynä yli 2 vuoden vankeuteen muun muassa törkeästä rahanpesusta ja kahdesta törkeästä veropetoksesta.

Yksi kaupan kohteena olleista asunnoista oli klubirakennus eli entinen pääinsinöörin asunto. Se sijaitsee mäen töyräällä, josta on näkymä Näsinneulalle. Rakennus on valmistunut vuonna 1918 tai 1919.

2.11. 19:31

Aamulehti

Tampereen Niemenrannan alueella sijaitsevat suojellut rakennukset ovat joutuneet osaksi törkeää talousrikosvyyhtiä. Pirkanmaan käräjäoikeuden antamasta tuomiosta selviää, että rakennusten kaupat rahoitettiin laittomilla varoilla.

Metsä Board myi vuosina 2014 ja 2015 kolme suojeltua rakennusta tontteineen Niemenrannan alueelta. Metsä Boardin edeltäjä M-Real lopetti tehdastoiminnan alueella vuonna 2008. Sen jälkeen Niemenrantaan on rakennettu vanhojen suojeltujen rakennusten sekaan asuntoja tuhansille asukkaille.

Kiinteistöt osti kaksi yritystä. Kauppoihin käytetyt varat olivat peräisin vuonna 1972 syntyneeltä mieheltä, joka syyllistyi vuosien 2004–2015 aikana useisiin törkeisiin talousrikoksiin. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Miehellä oli velkaa ulosotossa, mutta siitä huolimatta hän siirsi ilman hyväksyttävää syytä satoja tuhansia euroja Hongkongiin ja Brittiläisille Neitsytsaarille rekisteröityjen yhtiöidensä tileille. Lisäksi mies jätti ilmoittamatta verottajalle henkilökohtaisia tulojaan sekä hallinnoimiensa yhtiöiden tuloja ja salasi ulosottoselvityksessä omistuksiaan.

Mies myös laiminlöi kokonaan yhtiönsä Suomessa tapahtuneen liiketoiminnan kirjaamisen sekä tilinpäätösten laatimisen usean tilikauden ajalta.

Kaupat lähes 675 000 eurolla

Mies siirsi rikoksilla kertyneitä ja säästyneitä varoja eteenpäin muun muassa puolisonsa hallinnoimalle yritykselle, joka osti Federleynkatu 37:ssä sijainneen kiinteistön 199 999 eurolla vuonna 2014. Kiinteistöä ryhdyttiin myös kunnostamaan laittomasti saaduilla varoilla.

Vuonna 2015 toinen yritys osti Metsä Boardilta Niemenrannasta niin kutsutun tehtaan klubirakennuksen ja vanhan saunarakennuksen yhteensä 475 000 eurolla. Myös nämä kaupparahat olivat peräisin miehen laittomuuksista.

Rakennukset ovat Tampereen merkittävimpiin arkkitehteihin lukeutuvan Birger Federleyn suunnittelemia.

Vuonna 1920 valmistuneessa saunarakennuksessa on alun perin ollut erilliset naisten ja miesten saunat pukuhuoneineen, pesutupa, mankelihuone sekä pakari ja puusepän työhuone.

Talot valtiolle

Mies ja hänen puolisonsa myönsivät teot käräjäoikeudessa.

Pirkanmaan käräjäoikeus katsoi, että vaikka mies oli pyörittänyt rahoja yritysten kautta, hän kuitenkin tosiasiallisesti omisti rahat ja niillä ostetut kiinteistöt.

Mies tuomittiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa 2 vuoden ja 2 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen törkeästä rahanpesusta, kahdesta törkeästä veropetoksesta, törkeästä velallisen epärehellisyydestä, törkeästä velallisen petoksesta, törkeästä kirjanpitorikoksesta ja veropetoksesta.

Hänen puolisonsa sai sakkorangaistuksen veropetoksesta ja avunannosta törkeään velallisen petokseen.

Käräjäoikeus määräsi Niemenrannan kiinteistöt menetettäväksi valtiolle. Mies velvoitettiin korvaamaan verohallinnolle maksamattomina veroina, vahingonkorvauksina ja oikeudenkäyntikuluina yhteensä yli miljoona euroa laillisine korkoineen.

Tuomio ei ole lainvoimainen, sillä rangaistusseuraamusta käsitellään vielä myöhemmin Turun hovioikeudessa.

Oikaisu 3.11.2021 kello 12.30: Poistettu jutusta kartta virheellisen sijaintitiedon takia. Kartassa luki, että alueella sijaitseva Virkamiesasunto-niminen talo kuuluisi kokonaisuuteen, kun todellisuudessa rakennus ei liity rikostapaukseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut