Toimittaja ja oikeudenkäyntiavustaja kiistävät vaikuttaneensa "Saaran" todistukseen Vuosaaren palkkamurhan oikeudenkäynnissä - Rikos - Aamulehti

Toimittaja ja oikeudenkäyntiavustaja kiistävät vaikuttaneensa "Saaran" todistukseen Vuosaaren palkkamurhan oikeudenkäynnissä

Saaran mukaan toimittaja ja oikeudenkäyntiavustaja painostivat häntä todistamaan Jari Aarniolle edullisesti käräjävaiheessa. Saaran kertoma tapahtumista on muuttunut useita kertoja prosessin aikana.

1.11. 16:38

Vuosaaren palkkamurhan hovioikeuskäsittelyssä uusina todistajina kuullut toimittaja ja oikeudenkäyntiavustaja kiistivät maanantaina "Saaran" väitteet, joiden mukaan he olisivat aivopesseet hänet todistamaan Jari Aarniolle edullisesti käräjäoikeudessa.

Palkkamurha tapahtui lokakuussa 2003 Helsingin Vuosaaressa asunnossa, jossa Aarnion läheisesti tuntenut Saara oli päävuokralainen, mutta ei asunut tapahtuma-aikaan. Saaran kertomus tapahtumista on muuttunut useasti tutkinnan ja oikeusprosessin aikana.

Viime viikolla hovioikeudessa Saara perui käräjäoikeudelle antamansa, Aarnion kannalta edullisen todistuksensa ja sanoi, että toimittaja ja oikeudenkäyntiavustaja olivat painostaneet häntä ennen käräjäoikeuden istuntoa muuttamaan todistustaan. Saaran mukaan he olivat kertoneet hänelle, että keskusrikospoliisi oli lavastanut Aarnion syylliseksi.

Toimittaja sanoi yrittäneensä ottaa etäisyyttä Saaraan

Hovioikeudessa toimittaja kertoi, että oli haastatellut Saaraa vuonna 2019 podcastiinsa ja kaikkiaan tavannut tämän viitisen kertaa. Toimittajan mukaan sen lisäksi Saara viestitti hänelle "kaikesta mahdollisesta", vaikka toimittaja yritti oman kertomansa mukaan ottaa tähän etäisyyttä.

–  Roolini suhteessa häneen on ollut se, että hän on kertonut minulle asioita ja minä olen kysynyt tarkentavia kysymyksiä ja yrittänyt selvittää, mitkä asiat mahdollisesti voisivat pitää paikkaansa, toimittaja sanoi.

Syyttäjät kysyivät toimittajalta, oliko tämä valinnut podcastiinsa tarkoituksella juuri sellaisia asioita, jotka puhuvat Aarnion syyllisyyttä vastaan.

–  Olen pyrkinyt tuomaan esille asioita, joita ei ehkä muuten ole tuotu, ja olen haastatellut ihmisiä, keitä muut eivät ehkä ole haastatelleet -- En ole koskaan puhunut (Saaran) kanssa siitä, mitä mahdollisesti itse ajattelen Aarniosta tai hänen tuomioistaan, toimittaja sanoi.

Avustaja kertoi toppuutelleensa ja varoittaneensa seurauksista

Oikeudenkäyntiavustajan mukaan Saara otti häneen yhteyttä toukokuussa 2020 käytyään läpi "varmaan kymmenkunta" juristia. Hänen mukaansa Saara "jankutti koko kesän" siitä, että halusi muuttaa aiempaa kertomustaan.

Avustaja kertoi, että otti tuolloin Saaran pyynnöstä yhteyttä Aarnion asianajajaan Riitta Leppiniemeen. Hän sanoi myös toppuutelleensa Saaraa.

–  Kehotin hankkimaan perusteita sille, miksi hän oli kertonut väärin. Sanoin, että siitä voi tulla seurauksiakin, jos on puhunut perättömiä ja toinen kärsii siitä.

Avustaja oli Saaran mukana, kun tämä todisti Aarniolle edullisesti käräjäoikeudessa vuosi sitten. Hän kertoi tulleen täytenä yllätyksenä, että nyt hovivaiheessa Saara oli kertonut hänen ja toimittajan painostuksesta.

–  On ihan käsittämätöntä, että ihminen voi sanoa niin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut