Cannonballin joulukinkkutempauksesta alkanut tutkinta johti käräjätuomioihin – oikeudessa tuomittu mies kertoi ajautuneensa rikoksiin päihdeongelman vuoksi - Rikos - Aamulehti

Cannonballin joulukinkkutempauksesta alkanut tutkinta johti käräjätuomioihin – oikeudessa tuomittu mies kertoi ajautuneensa rikoksiin päihdeongelman vuoksi

Tuomitun mukaan rikoskokonaisuudessa oli mukana useita ihmisiä. Mies kertoi olleensa vain "puhelinmies", joka teki tilauksia palkkiota vastaan.

27.10. 16:26

Helsinki

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut kaksi miestä tilauspetosvyyhdissä, jonka tutkinta sai alkunsa liivijengi Cannonballin vuoden 2016 joulukinkkutempauksesta.

31-vuotias mies tuomittiin käräjäoikeudessa lähes kahden vuoden vankeuteen useista rekisterimerkintärikoksista ja petosrikoksista vuosina 2016–2017. Toinen syytetty, 32-vuotias mies, tuomittiin neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen petoksesta ja useasta avunannosta petokseen.

Tapauksen tutkinta alkoi, kun poliisi epäili rikoksia, jotka liittyivät liivijengi Cannonballin joulukuun 2016 tempaukseen, jossa jaettiin ilmaisia joulukinkkuja Helsingin Myllypurossa. Poliisin mukaan kinkkujen toimittaja ei ollut saanut maksua tuotteistaan. Maksamaton lasku oli noin 16  000 euroa.

Tutkinnan edetessä paljastuikin laaja rikosvyyhti, eikä jutulla enää epäilty olevan yhteyttä Cannonballiin.

"Puhelinmies"

31-vuotias mies teki rekisterimerkintärikoksia ilmoittamalla väärän ihmisen yrityksen vastuuhenkilöksi ilman tämän suostumusta tai tietoa asiasta. Tämän jälkeen mies tilasi tavaraa yrityksen ja tekaistun vastuuhenkilön nimissä ilman aikomusta maksaa laskuja.

Oikeuden mukaan miehen vakavin rikos oli törkeä petos, jossa saatiin yli 112  000 euron taloudellinen hyöty ja aiheutettiin uhrille yli 90  000 euron taloudellinen vahinko. Kyseisessä tilauspetoksessa hankittiin matkapuhelimia ja tietokoneita.

Oikeudelle mies kertoi kärsineensä rikosten tekoaikaan vakavasta päihdeongelmasta. Kertomansa mukaan hän tarvitsi rahaa ja ajautui sen vuoksi rikoksiin.

Miehen mukaan jutussa oli mukana noin kymmenen ihmistä, joista osan hän tunsi. Häntä pyydettiin olemaan "puhelinmies", ja hän soitti puheluita esitettyjen pyyntöjen mukaisesti palkkiota vastaan.

Miehen mukaan rikoksella hankitut tuotteet eivät päätyneet hänelle eikä hän saanut rikoshyötyä niiden myynnistä. Oikeuden mukaan mies sai palkkioina yhteensä noin 3  000 euroa.

Lähes 150 000 euroa korvauksia

Käräjäoikeus piti uskottavana, että mies ei suunnitellut tekoja ja että teoissa oli mukana paljon muita ihmisiä. Lisäksi oikeus piti uskottavana, ettei tuomittu ollut se, joka sai teoista merkittävimmän hyödyn.

Mies tuomittiin vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeuteen kolmesta rekisterimerkintärikoksesta, 12 petoksesta, törkeän petoksen yrityksestä sekä kahdesta törkeästä petoksesta, jotka on tehty yhdessä toisten kanssa.

Toinen syytetty oli muun muassa noutanut rikoksella tilattuja tuotteita. 32-vuotias mies tuomittiin neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen petoksesta ja viidestä avunannosta petokseen.

Päätekijä määrättiin maksamaan uhreille korvauksia lähes 150  000 euroa korkoineen. Tuomitut määrättiin maksamaan osa korvauksista yhteisvastuullisesti.

Käräjäoikeus antoi tuomionsa tiistaina.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut