Vastaamon tietomurron asianomistajia yli 20 000 - Rikos - Aamulehti

Krp:llä ”kiinnostava Euroopan ulkopuolelle suuntautuva tutkintalinja” – Vastaamon tietomurron asianomistajia yli 20 000

Rikosilmoitus­järjestelmästä saatavien tietojen pohjalta on seurattu muun muassa sitä, onko Vastaamon tietokannasta saatuja henkilötietoja hyödynnetty esimerkiksi identiteettivarkauksien tai petosten tekemiseen.

Korkein oikeus päätti, että poliisi ei voi käyttää pimeään verkkoon vuodettuja arkaluontoisia asiakastietoja epäiltyjen törkeän tietomurron, törkeän kiristyksen ja törkeän yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisen selvittämiseksi.

27.10. 13:58

Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurtojutun esitutkinnassa on edistytty merkittävästi, kertoo rikoskomisario Marko Leponen keskusrikospoliisista (krp).

”Poliisilla on kiinnostava Euroopan ulkopuolelle suuntautuva tutkintalinja. Useita vaihtoehtoisia tapahtumankulkuja sekä useita henkilöitä on saatu poissuljettua tutkinnan aikana”, Leponen kertoo.

”Tutkinnassa on tehty merkittävää yhteistyötä poliisilaitosten sekä kotimaisten että ulkomaisten viranomaisten kanssa.”

Leposen mukaan on liian aikaista ”arvuutella” kuka tai ketkä ovat epäiltyinä.

”Tunnistaminen tapahtuu siinä vaiheessa, kun henkilö on poliisin kynsissä. Verkko mahdollistaa anonyymiyden sekä toisena henkilönä esiintymisen”, Leponen kertoi.

Leponen sanoi olevan auki, onko kokonaisuuden takana on henkilö tai henkilöitä. Näin ollen ilmi ei käynyt vielä tiedotustilaisuudessa myöskään se, ovatko kiristäjä tai kiristäjät ja tietojen vuotaja mahdollisesti sama henkilö vai onko kyse useista ihmisistä.

Leponen sanoi, että poliisi on tehnyt 5–10 maan kesken yhteistyötä. Hän ei kuitenkaan suostunut avaamaan sitä, mihin maahan tutkintalinja johtaa.

Leponen kertoi, että viime syksynä teki etsintöjä Etelä-Suomen alueella. Näillä on poissuljettu eräitä tutkintalinjoja. Leponen sanoi, että jälki ei ole kylmentynyt, vaan koko ajan syntyy uusia johtolankoja.

Lisäksi krp on seurannut tietomurrosta johtuneita seurannaisrikoksia. Rikosilmoitus­järjestelmästä saatavien tietojen pohjalta on seurattu muun muassa sitä, onko Vastaamon tietokannasta saatuja henkilötietoja hyödynnetty esimerkiksi identiteettivarkauksien tai petosten tekemiseen.

”Seurannan avulla on pyritty pitämään tilannekuvaa yllä siitä, miten tietokantaa hyödynnetään rikollisiin tarkoituksiin. Seurantaa on tehty, jotta tietomurtojen seurannaisrikollisuuteen voidaan puuttua välittömästi ja siihen osataan varautua myös tulevaisuudessa. Laajamittaista hyväksikäyttöä ei ole tässä tapauksessa havaittu”, Leponen sanoo.

Tietomurtojutussa tuhansien Vastaamon asiakkaiden tiedot päätyivät pimeään verkkoon. Tällä hetkellä poliisin tiedossa on Leposen mukaan noin 22 000 asianomistajaa.

Asianomistajat ovat ihmisiä, jotka ovat tehneet rikosilmoituksen. Uhreja on todellisuudessa huomattavasti enemmän.

Juttu alkoi paljastua julkisuuteen viime vuoden lokakuussa, jolloin asiakkaiden tietoja alkoi ilmestyä pimeään verkkoon pala palalta.

Vastaamolta oli vaadittu satojentuhansien eurojen arvosta bitcoineja. Vielä samassa kuussa myös yrityksen asiakkaat alkoivat saada henkilökohtaisia viestejä, joissa vaadittiin 200–500 euron arvosta bitcoineja.

Krp kertoo aloittavansa tietomurron uhrien kuulemiset ensisijaisesti sähköisesti. Poliisin sähköiseen asiointipalveluun avataan keskiviikkona iltapäivällä lomake niille, jotka ovat tehneet rikosilmoituksen koskien lokakuun tapahtumia. Rikosilmoituksen tehneet voivat antaa lausuman sähköisesti ensi vuoden tammikuun loppuun saakka.

Kuulemisessa on otettu huomioon uhrien poikkeuksellisen suuri määrä.

”Lausuma on rakennettu niin, että sen täyttäminen ja sitä kautta kuulluksi tuleminen on mahdollisimman vaivatonta”, Leponen kertoo.

Myös tietoturvasta on huolehdittu. Rikostarkastaja Tero Muurman huomautti, että poliisi ei lähesty uhreja, joten tällaiseen viittaavia poliisin nimissä lähetettyjä viestejä ei pidä missään tapauksessa avata.

Korkein oikeus päätti tämän vuoden lokakuussa, että poliisi ei voi käyttää arkaluontoisia asiakastietoja epäiltyjen törkeän tietomurron, törkeän kiristyksen ja törkeän yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisen selvittämiseksi.

Jo aiemmin käräjäoikeus oli katsonut aineiston sisältävän henkilön terveydentilaa koskevia arkaluonteisia tietoja, joista terveydenhuollon ammattihenkilö ei saa todistaa. Siksi aineistoa ei saanut myöskään takavarikoida, tutkia tai hyödyntää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut