Hovioikeus kumosi vastamielenosoittajan tuomion SOD-tapauksessa Tampereella - Rikos - Aamulehti

Soldiers of Odinin mielenosoitusta vastustaneen miehen tuomio kumottiin hovissa – kivien kanniskelu ei riittänyt näytöksi väkivaltaisesta mellakasta

Tapauksessa oli kyse äärioikeistolaisen Soldiers of Odin -järjestön mielenosoituksen vastamielenosoituksesta Tampereella toukokuussa 2019.

22.10. 10:37

Aamulehti

Turun hovioikeus on kumonnut Pirkanmaan käräjäoikeuden helmikuussa 2020 antaman sakkotuomion mieheltä, joka osallistui äärioikeistolaisen Soldiers of Odinin mielenosoitusta vastustaneeseen vastamielenosoitukseen toukokuussa 2019 Tampereella.

Mies tuomittiin aiemmin sakkoihin väkivaltaisesta mellakasta. Miehen kanssa samaan aikaan käräjäoikeudessa syytettynä olleet kaksi muuta miestä eivät saaneet alun perinkään tuomiota. Kolmikko kiisti jo aiemmin syytteet.

Lue myös: Äärioikeiston marssia Tampereella vastustaneiden syytteistä valtaosa hylättiin – Vain kivilastin kanssa kiinni jäänyt tuomittiin sakkoihin

Mielenosoituksen aikaan vastamielenosoituksen joukosta heiteltiin muun muassa kananmunia ja kiviä Soldiers of Odinin -kulkuetta kohti. Kukaan ei loukkaantunut.

Väkivaltaisesta mellakasta tuomitun miehen hallusta löytyi kiviä sisältänyt kassi. Mies kuitenkin sanoi, että oli kerännyt kivet vasta tapahtuman jälkeen.

Hovioikeus ei pitänyt kertomusta kovin uskottavana, mutta otti tuomiossaan huomioon sen, että keräämiselle oli todistajia. Näin ollen hovioikeus katsoi, ettei ole näyttöä siitä, että mies olisi käyttänyt kiviä esimerkiksi heittämiseen, sillä kukaan ei ollut tällaista nähnyt.

Hovioikeuden mukaan mies oli huudellut Soldiers of Odinin kulkueelle, mutta totesi, ettei pelkkä huutelu täytä väkivaltaisen mellakan tunnusmerkistöä.

”Pelkkää kivien pitämistä laukussa ei näin ollen olisi pidettävä väkivaltaisen mellakan tunnusmerkistössä edellytettynä aktiivisena toimintana. -- Syyte väkivaltaisesta mellakasta on hylättävä”, tuomiossa todetaan.

Tuomioon voi hakea vielä muutosta korkeimmasta oikeudesta. Hovioikeuden päätös asiassa oli yksimielinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut