Wilma-käyttäjien tietoja joutui kalastelun kohteeksi Jyväskylässä - Rikos - Aamulehti

Wilma-käyttäjien tietoja joutui kalastelun kohteeksi – huijatuksi tulemista voi ehkäistä yksinkertaisin keinoin

Oppilaitosten käyttämään Wilmaan liittyvään huijaussivustoon törmättiin nyt ensimmäistä kertaa, kertoo Visma Enterprise oy:n toimitusjohtaja Jukka Holm.

Wilma-järjestelmän tietoja yritettiin kalastella huijaussivuston avulla. Kuva on otettu vuonna 2018, kun pääkaupunkiseudulla ilmeni Wilman toimintavika.

14.10. 13:39

Aamulehti

Koulujen Wilma-järjestelmän käyttäjät saivat keskiviikkona 13. lokakuuta varoitusviestin Wilmaan liittyvästä huijauksesta. Viestin mukaan ulkopuolinen taho on luonut kopion yhden kunnan tai oppilaitoksen Wilman etusivusta ja pyrkii sen avulla keräämään käyttäjien tunnuksia ja salasanoja.

Wilman kehittäjän ja palveluntarjoajan Visma Enterprise oy:n toimitusjohtaja Jukka Holm kertoo, että Vismassa havaittiin Wilman huijaussivusto keskiviikkona 13. lokakuuta. ”Saman päivän aikana informoitiin kaikkia asiakkaita, jotta he voisivat edelleen muistuttaa Wilman käyttäjiä tästä uhkasta ja hyvistä tietoturvakäytänteistä. Samalla ilmoitimme viranomaisille ja Kyberturvallisuuskeskukseen”, Holm kertoo sähköpostitse.

Kohdistui Jyväskylään

Huijaussivulla etusivun kopio on ollut muutoin identtinen oikean Wilman kanssa, paitsi että osoitteen .fi-pääte on muutettu. Holmin mukaan sivusto kohdistui Jyväskylään, eikä ainakaan torstaiaamuna ollut tietoa muista vastaavista huijaussivustoista. Jyväskylään kohdistunut huijaussivusto oli Holmin tietojen mukaan ajettu jo tuolloin alas.

Siitä ei toistaiseksi ole tietoa, onko huijaussivuston avulla onnistuttu saamaan haltuun käyttäjätunnuksia tai salasanoja.

Visma ohjeistaa, että Wilma-sivulle ei pidä mennä hakukoneen kautta, vaan käyttää koulun antamaa oikeaa osoitetta, esimerkiksi nokia.inschool.fi. Osoite kannattaa tallentaa selaimeen. Jos epäilee, että tunnus on joutunut vääriin käsiin, salasana pitää vaihtaa välittömästi.

”Ihmisten on syytä käyttää eri palveluissa eri salasanoja. Verkkorikolliset pyrkivät hyödyntämään saamiaan käyttäjätunnuksia ja salasanoja myös muissa verkkopalveluissa”, Holm lisää.

Holmin mukaan Wilmaan liittyvään huijaussivustoon törmättiin nyt ensimmäistä kertaa. Asiasta on tehty rikosilmoitus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: