Poliisi tutkii törkeää kavallusta Tampereella - Rikos - Aamulehti

Poliisi tutkii törkeää kavallusta Tampereella – SPR:n työntekijää epäillään varojen väärinkäytöstä

SPR:n mukaan väärinkäytöksessä epäillään kavalletun vastaanottotoiminnan varoja.

11.10. 12:25 | Päivitetty 11.10. 14:43

Aamulehti

Poliisi tutkii törkeää kavallusta Tampereella. Sisä-Suomen poliisi kertoi asiasta maanantaina puolenpäivän aikaan.

Poliisin tutkinnassa on Suomen Punaisen Ristin (SPR) Hämeen piiriä koskeva väärinkäytösepäily. Poliisi tutkii asiaa nimikkeellä törkeä kavallus.

Väärinkäytösepäilyssä ei ole poliisin mukaan kyse lahjoitusvaroista, eikä se liity vapaaehtoistoimintaan.

Poliisin mukaan epäselvyydet paljastuivat järjestön sisäisessä tarkastuksessa. Epäilty on ollut Hämeen piirin työntekijä, mutta hän ei työskentele enää SPR:lle, poliisi kertoo.

Kavallus

Mikä: Kavallukseen syyllistyvä anastaa hallussaan olevia, löytämiään tai erehdyksellä haltuunsa saamiaan varoja tai muuta irtainta omaisuutta.

Törkeä kavallus on kyseessä, jos:

– kohteena on erittäin arvokas omaisuus tai suuri määrä varoja

– aiheutetaan rikoksen uhrille erityisen tuntuvaa vahinkoa

– rikoksentekijä käyttää hyväkseen erityisen vastuullista asemaansa

ja kavallus on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Rangaistus: Törkeästä kavalluksesta voidaan tuomita vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi.

Lähde: Finlex

Epäillään yhtä työntekijää

Myös Suomen Punainen Risti kertoi asiasta keskiviikkona. Sen mukaan väärinkäytösepäily kohdistuu vastaanottotoiminnan varoihin.

SPR:n mukaan epäilyn kohteena on yksittäinen työntekijä ja merkittävä osa epäillyistä väärinkäytöksistä on tapahtunut vuosina 2017–2020.

Suomen Punainen Risti kertoo muuttaneensa talouden käytäntöjään tämän jälkeen. Se kertoo palauttavansa kateissa olevat varat Maahanmuuttovirastolle sen ja SPR:n välisen sopimuksen mukaisesti.

”Rikosnimikkeestä voi päätellä jotain”

Suomen Punaisen Ristin Hämeen piirin va. toiminnanjohtaja Salla Heiskanen ei kerro, kuinka suuresta summasta epäillyssä kavalluksessa on kyse. ”Poliisitutkinta on kesken, joten en voi kertoa asiaa, mutta koska epäilty rikosnimike on törkeä kavallus, siitä voi päätellä jotain”, hän sanoo.

Hän ei kerro, milloin tarkalleen kuuli kavallusepäilystä, mutta sanoo sen olleen tämän vuoden puolella.

”Tämä on todella valitettava tapaus. Kyseessä on yksittäistapaus, mutta selvästi valvontamme on ollut riittämätöntä”, hän sanoo ja lisää, että vastaava väärinkäytös ei ole enää mahdollinen.

Kysymyksessä on SPR:n Hämeen piirin entinen työntekijä. Siihen, onko hänet irtisanottu vai onko hän lähtenyt työpaikastaan muista syistä jo aiemmin, Heiskanen ei vastaa.

Hän ei kerro myöskään, miten kavalluksen epäillään tapahtuneen eli onko työntekijällä ollut pääsy SPR:n Hämeen piirin tileihin.

”Olen pahoillani, että joudun antamaan ympäripyöreitä vastauksia, mutta en voi avata asiaa enempää.”

SPR:n Hämeen piirillä on vastaanottotoimintaa useissa keskuksissa Pirkanmaalla, Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä. Heiskanen ei kerro, onko kavalluksesta epäilty työntekijä työskennellyt Pirkanmaalla vai muualla.

Pirkanmaalla SPR:n Hämeen piirillä on yksityismajoitusyksikkö Rongankadulla Tampereella. Asiakkaat asuvat ympäri kaupunkia omissa asunnoissaan.

Lisäksi piirillä on Hämeenkyrössä alaikäisyksikkö.

Täydennys 11.10.2021 kello 14.28: Uutiseen on lisätty Salla Heiskasen kommentit.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos