Nokian kuolonkolari: 19-vuotias mies tuomittiin yli viideksi vuodeksi vankeuteen - Rikos - Aamulehti

19-vuotias mies tuomittiin yli viideksi vuodeksi vankeuteen Nokian kuolonkolarista – Oikeus: tästä syystä teko ei ollut tappo

Kolme nuorta kuoli ulosajossa Porintiellä Nokialla elokuussa 2020. Pirkanmaan käräjäoikeuden mukaan turmassa henkiin jäänyt mies oli auton kuljettaja. Oikeus tuomitsi 19-vuotiaan miehen perjantaina yli viideksi vuodeksi vankeuteen.

Nokialla elokuussa 2020 tapahtuneen, kolmen nuoren hengen vaatineen ulosajon käsittely päättyi Pirkanmaan käräjäoikeudessa maanantaina 13. syyskuuta. Käräjäoikeus antaa tuomionsa tänään perjantaina 8. lokakuuta.

8.10.2021 8:34 | Päivitetty 8.10.2021 14:12

Aamulehti

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut 19-vuotiaan miehen Nokian viime vuoden elokuun kuolonkolarista ehdottomaan vankeuteen muun muassa kolmesta törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Vankeusrangaistus on viisi vuotta ja kuusi kuukautta.

Käräjäoikeuden mukaan mies on syyllistynyt myös törkeään rattijuopumukseen ja törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Lisäksi mies tuomittiin korvaamaan useita kymmeniä tuhansia euroja muun muassa vakuutus- ja oikeudenkäyntikuluja.

Kaikki teot on tehty nuorena henkilönä, koska tuomittu täytti 18 vuotta vasta myöhemmin samana vuonna.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Nokian kuolonkolari

Tältä onnettomuusauto näytti ulosajon jälkeen.

Henkilöauto suistui tieltä ja törmäsi puuhun Porintiellä Nokialla sunnuntain vastaisena yönä 16. elokuuta 2020.

Kaksi vuonna 2002 syntynyttä naista ja vuonna 2003 syntynyt mies kuolivat. Vuonna 2002 syntynyt, tapahtuma-aikaan 17-vuotias mies selvisi pinnallisilla vammoilla.

Turmasta selvinnyt on kiistänyt ajaneensa autoa. Poliisi on epäillyt häntä kuljettajaksi rikostutkinnan alusta lähtien. Epäillyn veren alkoholipitoisuus oli ajon jälkeen 1,68 promillea.

Epäilty jakoi ajomatkalla kuvia ja videoita sosiaalisessa mediassa. Hieman ennen onnettomuutta hänen profiiliinsa lisättiin kuva, jossa luki: ”Mä tapsn itteni”. Syyttäjän näkemyksen mukaan viestissä oli kirjoitusvirhe.

Syyttäjä vaatii miehelle yhdeksän vuoden vankeusrangaistusta kolmesta taposta, törkeästä rattijuopumuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Ei ajanut tahallaan ulos

Tuomittu on kiistänyt ajaneensa onnettomuusautoa turmahetkellä. Käräjäoikeus kuitenkin katsoo, että tuomittu on ollut kuljettaja myös ulosajohetkellä.

Pirkanmaan käräjäoikeuden mukaan tuomitun menettely turmailtana on ollut törkeän huolimatonta. Ajon aikana tuomittu on käyttänyt toistuvasti kännykkää ja juonut alkoholia. ”Joissakin kuvissa ja videoissa, jotka on selvästi kuskin ottamia, näkyy kuljettajan keltamustaruudullinen paidanhiha. (tuomitulla) on ollut onnettomuushetkellä päällään keltamustaruudullinen pitkähihainen paita”, käräjäoikeuden tuomiossa sanotaan.

Käräjäoikeuden mukaan turma-auton sivuluisu ja tieltä suistuminen ei ole kuitenkaan johtunut tuomitun tarkoituksellisesta ajoradalta ulos ajamisesta. Oikeus katsoo, että oikeudenkäynnissä kuultu väite vastaajan itsetuhoisuudesta on jäänyt näyttämättä.

Lue lisää: Nokian kuolonkolari: Näin kohtalokas ilta eteni – ”Ei ne voi olla kuollu”

Tästä syystä teko ei ollut tappo

Syyttäjä haki 19-vuotiaalle miehelle ensisijaisesti yhdeksän vuoden vankeusrangaistusta kolmesta taposta. Toissijaisesti syyttäjä vaati kuuden vuoden vankeusrangaistusta törkeistä kuolemantuottamuksista.

Lue lisää: Aamulehti seurasi Nokian kuolonkolarin oikeuskäsittelyä käräjäoikeudessa – Lue ensimmäisen istuntopäivän tapahtumat hetki hetkeltä

Teon lukeminen tapoksi olisi käräjäoikeuden mukaan edellyttänyt sitä, että tuomittu olisi pitänyt autossa olleiden kuolemaa todennäköisempänä seurauksena kuin sitä, että heistä kukaan ei kuole. ”Tahallisuuden alarajan ylittymiseen ei riitä se, että (tuomittu) olisi tiedostanut, että joku saattaa kuolla, jos hän ajaa humalassa ylinopeutta.”

Käräjäoikeus katsoo, että tuomitun puhelimesta lähetetyistä viesteistä ennen ulosajoa ei voi päätellä, että hän on pitänyt autossa olleiden henkilöiden kuolemaan johtavaa tieltä suistumista varsin todennäköisenä

Lue lisää: Nokian kuolonkolari: Lue oikeuskäsittelyn toisen istuntopäivän tapahtumat hetki hetkeltä – video näyttää onnettomuuden kulun

Nokian kuolonkolaria käsiteltiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa kolmena päivänä syyskuussa 2021.

Kolme kuoli

Kolme nuorta kuoli ulosajossa Porintiellä Nokialla elokuussa 2020. Turma-auton kuljettajaksi epäiltiin alusta alkaen nyt tuomittua miestä. Hän oli autossa olleista nuorista ainoa, joka selvisi onnettomuudesta hengissä.

Kuolonkolaria käsiteltiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa syyskuussa kolmena istuntopäivänä. Oikeuskäsittely päättyi 13. syyskuuta

Tapauksen ensimmäisessä käsittelyssä syyskuussa tuomittu vetosi muistamattomuuteen. Hän sanoi, ettei muista tapahtumia ajomatkan ajalta.

Syyttäjän mukaan tuomittu ajoi huomattavaa ylinopeutta ja ajelehti ajoittain vastaantulijan kaistalla. Muutamia minuutteja ennen ulosajoa henkilöauton nopeus oli hetkittäin ainakin 170 kilometriä tunnissa.

Oikeuskäsittelyssä nousivat esille myös useat ajon aikana sosiaalisessa mediassa jaetut kuvat ja videot.

Oikaisu: Jutussa kerrottiin aluksi, että tuomittu on 18-vuotias. Hän on todellisuudessa täyttänyt 19 vuotta.

Päivitys 8.10.2021 kello 13.02: Juttu päivitetty tuomion antamisen jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut