Näin huijarit johtivat suomalaisia harhaan tekaistuilla Postin saapumisilmoituksilla - Rikos - Aamulehti

Huijarit johtivat harhaan tekaistuilla Postin saapumis­ilmoituksilla – tekijöiden epäillään vieneen uhreilta 375 000 euroa

Rikosvyyhdistä epäillään kaikkiaan yli 40:tä henkilöä.

Huijarit lähettivät yksityishenkilöille Postin nimissä valheellisia saapumisilmoituksia.

14.9. 13:00

Helsingin poliisi tiedottaa paljastaneensa Postin nimissä toteutetun laajan huijausviestivyyhdin. Suomalaiset ja virolaiset epäillyt saivat poliisin mukaan vajaan vuoden aikana nostettua itselleen yhteensä 375 000 euroa uhrien varoja.

Epäillyt lähettivät poliisin mukaan yksityishenkilöille huijausviestejä, joiden mukaan viestin vastaanottajalle olisi saapunut paketti.

Jos viestin vastaanottaja avasi tekstiviestin sisältämän linkin ja tunnistautui pankkitunnuksilla, rikolliset kaappasivat hänen tunnuksensa.

Tekijät onnistuivat saamaan poliisin mukaan satojen ihmisten pankki- ja henkilötietoja käyttöönsä.

Uhrien nimissä haettiin sen jälkeen pikalainoja.

Rahat siirrettiin etukäteen järjestetyille pankkitileille, jotka kuuluivat tekijäpiirin jäsenille.

”Pikavipeillä hankittuja rahoja liikuteltiin ripeästi pankkitileiltä ja henkilöiltä toisille. Näin rahojen alkuperää yritettiin osittain häivyttää. Yhdellä henkilöllä saattoi olla jopa kymmenen vain tekoa varten avattua tiliä valmiina. Ilmeni myös, että tekijöillä oli varasuunnitelmia, jos johonkin ajateltuun rahavirtaan tuli häiriötekijöitä kesken rikoshyödyn turvaamisen”, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Matias Björklund tiedotteessa.

Lopulta tekijöiden epäillään nostaneen rahat pankkiautomaateista Suomessa ja ulkomailla. Sen jälkeen käteinen raha toimitettiin ennalta sovittuihin paikkoihin, joista ne noudettiin ja kuljetettiin eteenpäin.

Rikolliset lähettivät poliisin mukaan muun muassa tällaisia huijausviestejä.

Rikokset toteutettiin poliisin mukaan kymmenessä aallossa vajaan vuoden aikana. Kaikkia kymmentä kokonaisuutta yhdistää poliisin mukaan sama tekotapa.

Ennen jokaista aaltoa sadoille henkilöille lähetettiin kalasteluviestejä Postin nimissä.

”Tekotapa on poikkeuksellisen suunnitelmallinen ja monimutkainen. Kesti viikkoja ennen kuin ymmärsimme täysin, miten nämä tarkasti koordinoidut teot toteutettiin. Lopulta pystyimme kuitenkin tekemään sellaisia toimenpiteitä, joilla rikossarja saatiin avattua”, Björklund sanoo.

Kaikkia kymmentä kokonaisuutta on tutkittu törkeinä petoksina. Poliisi on saanut valmiiksi seitsemän kokonaisuuden tutkinnan, ja kolmen osalta tutkinta jatkuu yhä.

Rikoksista epäillään kaikkiaan yli 40:tä henkilöä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: