Kuopion kouluhyökkääjää tuolilla heittänyt opiskelija: ”Luokassa oli täysi kaaos, tilanne oli sekava” - Rikos - Aamulehti

Kuopion kouluhyökkääjää tuolilla heittänyt opiskelija: ”Luokassa oli täysi kaaos, tilanne oli sekava”

Syytettyä on määrä kuulla maanantaina iltapäivällä. Miehen mielentilaa koskeva osuus käydään tiistaina suljettujen ovien takana. Hän sanoo olleensa tekoaikaan alentuneesti syyntakeinen.

Kuopiossa kauppakeskus Hermanissa, Savon ammattiopiston tiloissa, tapahtui väkivallanteko 1. lokakuuta 2019.

13.9.2021 13:20

Kuopio

Kuopion kouluhyökkäyksen hovioikeuskäsittely on jatkunut maanantaina asianomistajien kuulemisella. Syytettyä miestä on määrä kuulla iltapäivällä.

Aamupäivällä hovioikeus kuuli naisopiskelijaa, jonka onnistui heittää hyökkääjää tuolilla ja paeta luokkahuoneesta ilman fyysisiä vammoja.

–  Mietin, että mitä voin tehdä. (Tietokoneen) näyttöä ei voi heittää, koska se on johdoilla kiinni, näppäimistö oli liian kevyt. Ajattelin, että tuoli on hyvä, mutta tarvitsen heittämiseen oikean hetken, hän kertoi.

Toinen opiskelija kertoi, miten pääsi pakenemaan sen jälkeen kun hyökkääjää oli heitetty tuolilla.

–  Luokassa oli täysi kaaos, tilanne oli sekava. Sitten kun aukesi se yksi ikkuna mennä, oli pakko, ei tiennyt, että voiko enää paeta jos ei silloin mene, hän sanoi.

Tekoaikaan 24-vuotias mies hyökkäsi miekan kanssa kauppakeskus Hermanin yhteydessä sijainneisiin Savon ammattiopiston tiloihin lokakuun ensimmäisenä päivänä vuonna 2019. Hyökkäyksessä luokkahuoneeseen kuoli 23-vuotias ukrainalaisnainen ja kymmenkunta ihmistä haavoittui tai loukkaantui. Mies opiskeli opistossa, ja uhrit olivat hänen kurssitovereitaan.

Hovissa puitu opiskelijoiden pakomahdollisuuksia

Käräjäoikeus tuomitsi miehen viime vuonna elinkautiseen vankeuteen muun muassa murhasta ja 20:stä murhan yrityksestä. Mies valitti käräjätuomiosta hovioikeuteen. Valituksessaan hän muun muassa vaatii, että suurin osa murhan yrityksiä koskevista syytteistä hylätään.

Käräjäoikeus katsoi, että myös luokasta vammoitta paenneet oppilaat olivat tilanteessa yhtä lailla hengenvaarassa. Siksi mies tuomittiin myös heihin kohdistuneista murhan yrityksistä.

Miehen hovivalituksen mukaan toisin kuin käräjäoikeus oli katsonut, luokkatila ei ollut hänen hallinnassaan siten, että hän olisi uhannut kaikkien luokassa olleiden henkeä. Tämän vuoksi hovioikeudessa on kuultu paljon todistelua siitä, minkälaisia pakokeinoja ja -reittejä opiskelijoilla oli.

Luokassa oli kaksi ovea huoneen etuosassa, mutta sieltä myös hyökkäys alkoi.

–  Luokassa oli vain yksi käytävä keskellä, mitä kuljettiin. Pöydät olivat riveittäin ja seinää vasten. Kun surmaaja oli keskikäytävällä, siitä ei voinut kulkea. Joten ihmiset nousivat pöydille ja yrittivät paeta pöytiä pitkin, yksi opiskelijoista kertoi.

Esiintyi käräjäoikeudessa ilmeettömänä

Miestä kuultiin myös käräjäoikeudessa. Tuolloin hän esiintyi salissa rauhallisesti ja ilmeettömänä ja vastasi hänelle esitettyihin kysymyksiin, muttei ilmaissut erikseen myötätuntoa uhrejaan kohtaan.

Esitutkinnassa mies ei ilmaissut poliisille katumusta teostaan. Käräjäoikeudessa hän sanoi, että tilanne oli muuttunut, eikä hän tekisi enää samoin jos voisi valita.

Mies sanoi tunteneensa vihaa toisia ihmisiä ja maailmaa kohtaan. Hänen mukaansa teon perimmäisenä tarkoituksena oli kuolla poliisin luoteihin.

Mies sanoi myös olleensa aiemmin hoitosuhteessa, jossa oli kertonut "hankalasta olosta", sekä syöneensä lääkkeitä, joista ei hänen kertomansa mukaan ollut mitään hyötyä. Käräjäoikeudessa hän kertoi, että oli aloittanut tutkintavankeudessa uuden lääkityksen.

Mielentila käsittelyssä huomenna

Keskeistä miehen valituksessa hovioikeuteen on, että hän katsoo olleensa teot tehdessään alentuneesti syyntakeinen ja että hänet tulisi sen vuoksi tuomita elinkautisen vankeuden sijasta määräaikaiseen vankeuteen.

Elinkautinen vankeusrangaistus ja vuosissa mitattava rangaistus eroavat siinä, että elinkautisesta voi päästä ehdonalaiseen vapauteen aikaisintaan vasta 12 vuoden jälkeen. Määräajaksi tuomittu ensikertalainen sen sijaan voi päästä ehdonalaiseen vapauteen suoritettuaan rangaistuksesta puolet.

Miehelle tehtiin mielentilatutkimus jo esitutkinnan aikana. Lausunnossaan siitä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) katsoi, että mies oli tekojen aikaan ollut syyntakeinen eli ymmärsi tekonsa. Käräjäoikeus oli samaa mieltä.

Miehen mielentilaa koskevia asioita on määrä käsitellä hovioikeudessa huomenna tiistaina, jolloin myös häntä on tarkoitus kuulla uudestaan. Koska kyse on terveystiedoista, hovioikeus on linjannut, että käsittely käydään suljetuin ovin.

Tiistain on myös tarkoitus olla käsittelyn viimeinen päivä. Jos aikataulu venyy, varapäiviksi on sovittu keskiviikko ja torstai.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut