18-vuotiaalle miehelle syytteet kolmesta taposta Nokian viime kesän kuolonkolarissa - Rikos - Aamulehti

18-vuotiaalle miehelle syytteet kolmesta taposta Nokian viime kesän kuolonkolarissa – turmassa kuoli kolme alle 20-vuotiasta nuorta

Poliisi lähetti jutun syyteharkintaan kolmena törkeänä kuolemantuottamuksena. Syyttäjä lähtee nyt siitä, että kyse oli kolmesta tahallisesta henkirikoksesta.

Kuva on Porintien onnettomuuspaikalta Nokialta muutama päivä onnettomuuden jälkeen. Onnettomuus tapahtui täysin suoralla tieosuudella elokuun 15.– 16. päivän välisenä yönä vuonna 2020.

21.7. 16:34 | Päivitetty 21.7. 16:52

STT

Nokialla viime kesänä tapahtuneesta kuolonkolarista on nostettu syytteet.

Syyttäjä Pasi Vainio on nostanut 18-vuotiasta miestä vastaan syytteet kolmesta taposta sekä törkeästä rattijuopumuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, kerrotaan Länsi-Suomen syyttäjäalueelta STT:lle.

Kolmen nuoren hengen vaatinut kolari tapahtui Porintiellä sunnuntain vastaisena yönä 16. elokuuta 2020. Henkilöauto ajautui ulos tieltä ja törmäsi puuhun.

Kolarissa kuoli kaksi vuonna 2002 syntynyttä tyttöä ja vuonna 2003 syntynyt poika. Lisäksi vuonna 2002 syntynyt, tapahtuma-aikaan 17-vuotias poika joutui sairaalahoitoon.

Syytetty kiistää ajaneensa autoa

Turmasta ainoana hengissä selvinnyttä syytetään nyt muiden autossa olleiden nuorten taposta.

Kun poliisi sai keväällä esitutkinnan valmiiksi, juttu siirtyi syyttäjälle kolmen tapon sijaan kolmena törkeänä kuolemantuottamuksena.

Syyttäjä päätyi kuitenkin syyteharkinnassa siihen, että kyse oli kolmesta tahallisesta henkirikoksesta. Syytteet nostettiin kesäkuun lopulla.

Syyttäjä Vainio sanoo, että syytteet nostettiin turma-auton epäiltyä kuljettajaa vastaan.

Vainion mukaan syytetty on esitutkinnassa kiistänyt epäillyt teot kaikissa muodoissaan. Syytetty on myös kiistänyt ajaneensa autoa kolarin tapahtuessa.

– Tämä (asia) lähtee riitaisena käräjäoikeuteen, Vainio sanoo.

Vainio ei tässä vaiheessa kommentoi syyteratkaisun perusteita. Hän sanoo perustelevansa asiaa käräjäoikeudessa, kun syytteiden sisältö selviää.

”Ollaan harvinaisessa tilanteessa”

Sisä-Suomen poliisi on kertonut, että turma-autossa olleet nuoret jakoivat autossa sosiaalisen median kanavilleen kuva- ja videomateriaalia ennen onnettomuutta.

Poliisi on kertonut saaneensa useilta ihmisiltä sosiaalisen median alustalle ladattuja videoita ja kuvia, joissa näkyy tilanteita muun muassa auton sisältä ajon aikana.

Vainio ei ota kantaa siihen, onko näillä sosiaalisen median materiaaleilla ollut merkitystä syyteratkaisun kannalta.

Miten poikkeuksellista on, että kolarista, jossa oli osallisena yksi ajoneuvo, nostetaan syytteet kolmesta taposta?

– Käsitys on, että ollaan harvinaisessa tilanteessa, Vainio vastaa.

Syyttäjän laatima haastehakemus ja poliisin esitutkintamateriaali tulevat julkiseksi oikeudenkäynnin alussa. Syytteet luetaan Pirkanmaan käräjäoikeudessa 8. syyskuuta.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 21.7.2021 kello 16.46: Lisätty muun muassa syyttäjän Pasi Vainion haastattelu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: