Äiti ja täti tönäisivät nuoren naisen portaita alas, kun eivät hyväksyneet naisen seurustelusuhdetta – oikeuden mukaan kyse oli kunniaväkivallasta - Rikos - Aamulehti

Äiti ja täti tönäisivät nuoren naisen portaita alas, kun eivät hyväksyneet naisen seurustelusuhdetta – oikeuden mukaan kyse oli kunniaväkivallasta

Uhri kertoi esitutkinnassa, että perhe halusi järjestää nuorelle naiselle rahalla ostetun miehen maineensa säilyttämiseksi.

Helsingin hovioikeus alensi maanantaina rangaistuksia tapauksessa, jossa äiti ja täti tekivät väkivaltaa perheen tyttärelle Helsingissä elokuussa 2016.

20.7. 19:17

STT

Helsingin hovioikeus alensi maanantaina rangaistuksia tapauksessa, jossa äiti ja täti tekivät väkivaltaa perheen tyttärelle Helsingissä elokuussa 2016.

Syyttäjän mukaan äiti ja täti muun muassa väänsivät tyttären kädet selän taakse ja tönäisivät hänet portaita alas. Sen jälkeen täti löi tytärtä kahdesti nyrkillä suuhun, minkä jälkeen tytär pakeni paikalta, syytteessä sanotaan.

Tytär kertoi poliisitutkinnassa, että häneen kohdistunut kontrollointi alkoi 10-vuotiaana. Tytär sanoi, että hänen vanhempansa olivat lyöneet häntä vyöllä ja potkineet, jos näkivät hänen puhuvan pojan kanssa. Tyttären mukaan eno oli sanonut tappavansa hänet, jos kuulee hänen seurustelevan.

Parikymppinen tytär kertoi esitutkinnassa, että oli seurustellut miehensä kanssa kaksi vuotta. Tyttären kertoman mukaan äidin ja tädin suhtautumisen taustalla oli kulttuurinen tapa, jossa lapset eivät itse saa valita puolisoaan. Tytär kertoi kuuluvansa sikheihin, Intiasta lähtöisin olevaan uskontokuntaan.

Maineensa säilyttämiseksi perhe halusi järjestää tyttärelle rahalla ostetun miehen, tytär kertoi esitutkinnassa. Tyttären mukaan hänen äitinsä oli uhannut, että he järjestävät miesystävän takaisin Intiaan ja että mies tapetaan siellä.

Hovioikeus lievensi rangaistuksia

Äiti ja täti kiistivät pahoinpidelleensä tytärtä. Käräjäoikeus oli eri mieltä ja katsoi heidän syyllistyneen syytteen mukaiseen pahoinpitelyyn. Oikeus totesi, että teon motiivina olivat kulttuuriset ja uskonnolliset syyt ja että kyse oli niin sanotusta kunniaväkivallasta.

Käräjäoikeus tuomitsi viime vuoden helmikuussa äidin ja tädin viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen pahoinpitelystä. Myös hovioikeus piti tapahtumia pahoinpitelynä ja katsoi, että kyse oli kunniaväkivallasta.

Uhrin vammojen vähäisyyden ja aiemman oikeuskäytännön perusteella hovioikeus kuitenkin alensi rangaistuksia. Hovioikeus tuomitsi äidin ja tädin kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: