Sisä-Suomen poliisin rikoskomisario vapautettiin Turun hovioikeudessa virkavelvollisuuden rikkomissyytteistä - Rikos - Aamulehti

Hovioikeus vapautti Sisä-Suomen poliisin rikoskomisarion syytteistä – Laiminlyöntejä työmäärään nähden vähän

Mitkään seikat eivät hovioikeuden ratkaisun mukaan viittaa siihen, että rikoskomisario olisi yleisesti välinpitämätön virkavelvollisuuksiaan kohtaan. Tutkittavana oli jopa 250–300 rikosasiaa vuosittain.

11.6. 15:11

Aamulehti

Turun hovioikeus on kumonnut Pirkanmaan käräjäoikeuden Sisä-Suomen poliisin rikoskomisariolle langettaman tuomion tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja 2 250 euron sakoista.

Lisäksi valtio velvoitetaan suorittamaan komisariolle oikeudenkäyntikulujen korvauksena käräjäoikeudessa ja hovioikeudessa lähes 10 000 euroa.

Käräjäoikeuden langettama tuomio koski komisarion toimintaa rikosten esitutkinnassa vuoden 2015 alusta vuoden 2018 lokakuun puoleen väliin.

Mitkään seikat eivät hovioikeuden ratkaisun mukaan viittaa siihen, että syytetty olisi ollut yleisesti välinpitämätön virkavelvollisuuksiaan kohtaan.

Lue myös: Useita juttuja vanhentui: Sisä-Suomen poliisin rikoskomisario sai tuomion tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta

”Laiminlyöntejä työmäärään nähden vähän”

Todetut laiminlyönnit ovat hovioikeuden mukaan vuositasolla yksittäisiä.

– Rikoskomisarion kokonaistyömäärään nähden laiminlyöntejä on vähän, kun otetaan huomioon, että hänellä on ollut tutkittavanaan vuodessa keskimäärin noin 250–300 toimenpiteitä vaatinutta rikosasiaa, hovioikeuden päätöksessä todetaan.

Asiassa ei ole yhdenkään laiminlyönnin osalta selvitystä siitä, että laiminlyönnistä olisi aiheutunut todellista vahinkoa tai haittaa asianosaisille.

”Lisäresursseja ei myönnetty”

Laiminlyöntejä on pidettävä rikoskomisarion toimintaympäristö ja olosuhteet huomioon ottaen vähäisinä, joten syyte tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta on perustelujen mukaan hylättävä.

Rikoskomisarion työmäärä on ollut hovioikeuden mukaan tekoaikana erittäin suuri, ja hänen tutkittavanaan olleet asiat ovat suurelta osin olleet laadultaan työläitä.

Työmäärää ei ollut saatu olennaisesti kevennettyä, koska lisäresursseja ei ollut myönnetty.

Epäilty oli tekoajankohtana toiminut vaativien rikosasioiden yksikössä tutkinnanjohtajana. Hänellä oli ollut tutkittavanaan vuodessa aluksi keskimäärin noin 200 rikosasiaa, jotka lähes kaikki olivat vaatineet yksilöllisiä tutkintatoimenpiteitä.

Lapsia koskevat rikosasiat työllistivät

Vuoden 2017 alussa organisaatiomuutoksen yhteydessä hänelle ohjattiin kaikki lapsia koskevat rikosasiat, minkä seurauksena hänelle tuli yli 100 keskeneräistä lapsiin kohdistunutta rikosasiaa tutkittavaksi.

Lapsiasiat kasvattivat hänen työmääräänsä noin 50–100 uudella rikosasialla vuodessa.

Hänen työmääränsä oli hovioikeuden perustelujen mukaan yksikön muihin tutkinnanjohtajiin nähden paljon suurempi, sillä hänellä oli keskimäärin 50–100 rikosasiaa enemmän vuodessa tutkittavanaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: