Tuomio Ilveksen Blockfest-ampumisesta - Rikos - Aamulehti

Hotelli Ilveksen edustalla tapahtuneesta ampumisesta tuomio liki kaksi vuotta tapahtumien jälkeen – syyttäjän mukaan ampujalla itsellään ei ollut motiivia teolle

Blockfest-viikonloppuna 2019 tapahtunut ampuminen käsiteltiin vihdoin käräjillä.

Vilkkaan Blockfest-viikonlopun vuoksi Tampereen ydinkeskustassa oli tapahtuma-aikaan satoja ihmisiä vielä aamuviideltä. Ampuminen tapahtui lauantain ja sunnuntain välisenä yönä 18. elokuuta 2019.­

4.5. 11:02

Aamulehti

Tampereella elokuussa 2019 Hotelli Ilveksen edustalla tapahtunutta tapon yritystä puitiin viime viikolla Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Tapahtumista oli tuolloin reilut puolitoista vuotta aikaa.

Syyttäjä nosti asiassa kolmea henkilöä vastaan syytteet, joita käsiteltiin käräjillä. Yksi miehistä sai syytteen tapon yrityksestä, toinen yllytyksestä tapon yritykseen ja kolmas avunannosta tapon yritykseen. Lisäksi kaksi heistä sai syytteet ampuma-aserikoksesta.

Syyttäjän haastehakemuksesta selviää, että mies ampui uhria lähietäisyydeltä 9mm -kaliiperisella aseella keskivartaloon. Luoti osui uhria vatsaan ja aiheutti miehen sisäelimiin verenvuotoa. Uhri kaatui ja löi päänsä.

Ampujalla itsellään ei syyttäjän mukaan ollut motiivia ampua uhria, vaan toinen mies taivutteli tapon yrityksestä syytetyn ampumaan. Syytteen mukaan yllytyksestä syytetty mies oli riidellyt uhrin kanssa ja lyönyt häntä esimerkiksi nyrkein ja potkinut keskivartaloon. Hän oli myös uhannut tappaa uhrin. Tämän jälkeen mies poistui paikalta ja haki tapon yrityksestä syytetyn, joka lopulta ampui uhria.

Avunannosta syytetty taas sai syytteet, koska hän antoi aseen ampujalle. Sekä hän että ampuja saivat syytteet ampuma-aserikoksesta. Kummallakaan ei ollut lupaa pitää asetta hallussaan.

Syyttäjä vaati sekä tapon yrityksestä että yllyttämisestä syytetyille ainakin neljän vuoden ja kuuden kuukauden vankeutta. Lisäksi avunannosta syytetylle vaadittiin ainakin ehdollista vankeutta.

Poistuivat maasta

Poliisi otti tapon yritykseen yllyttämisestä epäillyn kiinni jo ampumisen jälkeen 18. elokuuta 2019 kello 5.25. Hänet vapautettiin 28. elokuuta 2019.

Vapautumisensa jälkeen hän ja tapon yrityksestä epäilty poistuivat maasta.

Ainakin yhdellä tekijöistä on Britannian kansalaisuus. Miehistä annettiin eurooppalainen pidätysmääräys, minkä seurauksena heidät otettiin kiinni ja toimitettiin Suomeen maaliskuun 2021 alussa, minkä jälkeen heidät vangittiin Pirkanmaan käräjäoikeuden päätöksellä 9. maaliskuuta 2021.

4 vuotta vankeutta

Pirkanmaan käräjäoikeus antoi tapauksesta tuomion viime viikon maanantaina.

Oikeus antoi vain ampujalle tuomion tapauksesta ja hylkäsi muiden syytteet väkivallanteosta.

Vuonna 1995 syntynyt Mohamed Abdinasir Mohamed tuomittiin 4 vuoden ehdottomaan vankeuteen tapon yrityksestä ja ampuma-aserikoksesta. Hänet pidetään edelleen vangittuna.

Tuomittu joutuu maksamaan yhteensä 16 760 euroa korvauksia korkoineen asianomistajalle eli ampumisen uhrille.

Tapon yrityksestä syytteen saanut sai lopulta tuomion vain huumausainerikoksesta. Hänet määrättiin ehdolliseen vankeuteen 60 päiväksi.

Ampumistapaus

Ampuminen tapahtui lauantain ja sunnuntain välisenä yönä 18. elokuutta vuonna 2019 noin kello 4.50 lähellä Hotelli Ilveksen ajoliuskaa.

Poliisi kertoi pian tapahtuneen jälkeen, että paikalla oli tapahtuma-aikaan satoja ihmisiä ja ampumista edelsi jonkinlainen tappelu.

Tapauksen entinen tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Jari Kinnunen kertoi tuolloin, että tapahtuneesta oli myös kuvamateriaalia.

Elokuussa 2019 yksi henkilö vangittiin epäiltynä tapon yrityksestä, mutta hänet vapautettiin myöhemmin. Poliisi kertoi tuolloin etsivänsä vuonna 1995 syntynyttä Britannian kansalaista.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?