Syyttäjä vaatii murhatuomiota kolmelle nuorelle Koskelan henkirikosesta - Rikos - Aamulehti

Syyttäjä vaatii murhatuomiota kolmelle nuorelle Koskelan henkirikoksesta: ”Kaikkien panos toteuttamisessa on ollut merkityksellinen”

Syyttäjä on käsittelyssä esittänyt uusia vaihtoehtoisia syytteitä.

3.3. 10:01

Helsingin käräjäoikeus käsittelee keskiviikkona viimeistä päivää Koskelan joulukuista murhaa, jossa kuoli 16-vuotias poika.

Media seuraa käsittelyä videoyhteyden kautta. Osalliset istuvat erillisessä salissa.

Syytteessä ikätoverinsa murhasta ja pahoinpitelyistä on kolme vuonna 2004 syntynyttä poikaa.

Syyttäjä vaatii loppulausunnossaan ensisijaisesti kaikille syytetyille tuomiota murhasta.

– Tässä tapauksessa kaikkien kolmen panos rikoksen toteuttamisessa on ollut merkityksellinen, erikoissyyttäjä Yrjö Reenilä sanoo.

Syyttäjä on käsittelyssä esittänyt lisäksi uusia vaihtoehtoisia syytteitä.

Syyttäjä vaatii vaihtoehtoisena syytteenä rangaistusta kaikille kolmelle syytetylle törkeästä kuolemantuottamuksesta ja kahdelle syytetylle törkeästä pahoinpitelystä.

Surmailtana paikalta hetkellisesti poistuneelle syytetylle syyttäjä vaatii vaihtoehtoista syytettä avunannosta murhaan taikka törkeään pahoinpitelyyn.

Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syytteet murhasta. Kaksi heistä myöntää teot ja syyllisyytensä törkeään pahoinpitelyyn sekä kuolemantuottamukseen. Kolmas syytetty on myöntänyt vain perusmuotoisen pahoinpitelyn.

Avunannosta syytetty vastaaja kiistää auttaneensa muita rikoksen tekemisessä, eikä siis myönnä syytettä avunannosta.

Vastuuta yritetään vierittää kolmannelle syytetylle

Oikeudenkäynnissä on aiempina kertoina kuultu kaikkia osapuolia. Syytettyjä kuultiin oikeudessa suljetuin ovin kahtena päivänä.

Reenilän mukaan syytetyt ovat pystyneet kertomaan kuulemisissa tapahtumista vapaasti.

Muuten syyttäjä ei voi kommentoida salaisessa käsittelyssä esille tulleita asioita.

Reenilän mukaan syyttäjän käsitys on edelleen se, että kaksi toisensa päiväkodista asti tuntenutta syytettyä yrittävät vierittää vastuuta murhasta kolmannelle syytetylle.

Kolmas syytetty tapasi uhrin ensimmäistä kertaa vasta viime syksynä.

Syyttäjä: Täyttää murhan tunnusmerkistön

Syyttäjä esittää keskiviikkona myös rangaistusvaatimukseksensa, eli kuinka pitkää vankeusrangaistusta he syytetyille vaativat.

Syyttäjän näkemyksen mukaan teko on tehty yhteistuumin ja tahallisesti. Teko täyttää syyttäjän mukaan murhan tunnusmerkistön.

Alaikäistä ei voi kuitenkaan tuomita elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Alaikäiset voivat saada murhasta vankeutta 2–12 vuotta vankeutta.

Syyttäjä vaatii murhasta syytetyille pojille eripituisia ehdottomia vankeusrangaistuksia. Pojalle, jonka syyttäjä katsoo osallistuneen väkivaltaan eniten, vaaditaan 12 vuoden vankeusrangaistusta. Kahdelle muulle syyttäjä vaatii 11:n ja yhdeksän ja puolen vuoden vankeusrangaistuksia.

Kokonaisuudessa on käsitelty myös elokuussa tapahtunutta ryöstöä. Se käsiteltiin loppuun jo pääkäsittelyn ensimmäisenä päivänä helmikuussa.

Ryöstösyytteessä on mukana myös neljäs nuori, joka ei liity henkirikossyytteeseen.

Syyttäjä on vaatinut kolmelle murhasta syytetylle pojalle mielentilatutkimuksia.

Helsingin käräjäoikeus määräsi murhasta syytetyt pidettäväksi edelleen vangittuina. Tuomio annetaan 24. maaliskuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?