Syyttäjä vaatii 41-vuotiaalle miehelle vähintään kahdeksan vuoden vankeusrangaistusta Pekka Katajan murhayrityksestä – teolla on syyttäjän mukaan poliittinen motiivi - Rikos - Aamulehti

Syyttäjä vaatii 41-vuotiaalle miehelle vähintään kahdeksan vuoden vankeusrangaistusta Pekka Katajan murhayrityksestä – teolla on syyttäjän mukaan poliittinen motiivi

Syytetty kiistää syytteen. Hän sanoo olleensa kotonaan teon aikaan.

Perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikkö Pekka Kataja joutui pahoinpitelyn uhriksi kotonaan Jämsänkoskella 17. heinäkuuta. Kuva on otettu Keski-Suomen käräjäoikeudessa Jyväskylässä 23. helmikuuta 2021.­

23.2. 7:52 | Päivitetty 23.2. 15:43

Jyväskylä

Syyttäjä vaatii vähintään kahdeksan vuoden vankeusrangaistusta perussuomalaisten vaalipäällikköön Pekka Katajaan kohdistuneesta murhan yrityksestä. Heinäkuisesta väkivallanteosta syytetty 41-vuotias mies kiistää syytteet murhan yrityksestä ja törkeästä kotirauhan rikkomisesta sekä vaihtoehtoiset syytteet avunannoista niihin. Miehen mukaan hän oli hyökkäyksen aikaan kotonaan Uudellamaalla.

Syytetty, keski-ikäinen kalju mies ei peitellyt kasvojaan kuvaajilta. Hän on pukeutunut vaaleaan paitaan ja kasvoillaan hänellä on maski. Helsingin Sanomien mukaan mies on aiemmin opettanut ammattikorkeakoulussa vastuullista yritystoimintaa ja julkaissut puhesisältöä ruotsalaisella äärioikeistokanavalla.

Käräjäoikeudessa on useita poliiseja valvomassa istuntoa. Esimerkiksi pelkästään turvatarkastuksessa oli läsnä neljä poliisia.

Esitutkinnassa murhan yrityksestä aiemmin epäilty, mutta epäilystä syyteharkinnassa vapautunut Jyväskylän kaupunginvaltuutettu Teemu Torssonen on seuraamassa oikeudenkäyntiä. Hän istuu kahden seuralaisensa kanssa istuntosalin viereisessä yleisösalissa.

Veriroiskeita katossa asti

Kataja pahoinpideltiin kotonaan Jämsän Jämsänkoskella 17. heinäkuuta aamupäivällä. Kataja on kertonut, että kaksi miestä tunkeutui hänen asuntoonsa ja häntä lyötiin useita kertoja päähän vasaralla tai vasaran kaltaisella esineellä.

Syyttäjän mukaan iskuja oli 20, minkä lisäksi Katajaa potkittiin tämän maatessa maassa. Verijälkiä oli syyttäjän mukaan katossa asti, ja syyttäjän mukaan asunnon veriroiskeista ja Katajan vammoista voi päätellä verta päätyneen myös hyökkääjien vaatteisiin.

Miehet pääsivät Katajan puheille pakettitoimituksen varjolla. Miehet saapuivat Katajan ovelle, missä toinen miehistä sanoi Katajalle paketin olevan perussuomalaisten toimistolta ja pyysi tältä henkilöllisyystodistusta. Katajan avattua oven toinen, piilossa ollut mies kävi hänen kimppuunsa. Rikos ajoittui poliisitutkinnan perusteella kello 9.45:n ja 9.57:n välille.

Paketti oli tyhjä, eikä sen osoitekorttiin ollut kirjoitettu mitään. Paketista löytyi kuitenkin syytetyn miehen ja Torssosen sormenjäljet. Syyttäjä on syyttämättäjättämispäätöksessään todennut, että Torssosen sormenjäljille paketissa voi olla lukuisia syitä.

Syytetty ei vastannut työnantajan puheluihin

Syyttäjän mukaan Katajan kimppuun hyökänneet miehet poistuivat tämän luota täsmälleen samanlaisella autolla, jonka 41-vuotias syytetty omistaa. Silminnäkijän kertoman mukaan toinen miehistä meni kuljettajan paikalle ja toinen oikealle takapenkille. Auto lähti vauhdikkaasti länteen.

Tässä vaiheessa Kataja oli soittanut hätäkeskukseen ja saanut hälytettyä itselleen apua.

Syyttäjän mukaan syytetyn autoa on siivottu niiltä paikoilta, joille hyökkääjien on nähty nousseen. Verhoilua on poistettu ja kynnyksiä puhdistettu perusteellisesti. Syyttäjän mukaan myös kumimatto on hävitetty. Tämä kertoo syyttäjän mukaan siitä, että tekijöiden vaatteisiin on jäänyt verta teosta ja että sitä on päätynyt myös autoon.

Syyttäjän mukaan toisin kuin syytetty 41-vuotias mies sanoo, tämä ei ole ollut kotonaan Uudellamaalla teon aikaan. Mies ei ole vastannut työsähköposteihinsa, eikä työnantajansa puheluihin. Miehen puhelin oli kyseisenä päivänä tämän kotona, ja sitä käytettiin vasta iltapäiväkahden jälkeen, syyttäjä sanoo.

Syyttäjä: Syytetty toiminut Torssosen kampanjapäällikkönä

Syyttäjän mukaan väkivallanteko oli suunnitelmallinen ja sillä on ollut poliittinen, henkilökohtainen motiivi. Syyttäjä toteaa, että taustalla on Torssosen eduskuntavaalikampanjan kariutuminen.

Syytetty on syyttäjän mukaan toiminut Torssosen kampanjapäällikkönä ja tukiyhdistyksen puheenjohtajana. Syytetty ja Torssonen ovat viestineet toisilleen väkivallantekoa edeltävänä päivänä. Viestien sisältö ei ole esitutkinnassa selvinnyt, sillä Torssonen on käyttänyt prepaid-liittymää.

Torssosta ei teosta tai siihen liittymisestä syytetä, mutta syyttämättäjättämispäätöksessä todetaan Torssosella olevan aktiivinen kannattajajoukko, joka voisi ryhtyä toimiin ilman Torssosen tietoisuutta tai vaikutusta.

Torssonen muualla teon aikaan

Syyte jätettiin Torssosen osalta nostamatta, sillä syyttäjien mukaan ei ollut riittävää näyttöä sen tueksi, että tämä olisi ollut Katajan asunnolla rikoksen tekoaikaan. Hän on kertonut olleensa tapahtuma-aikaan aurinkolasiostoksilla Jyväskylässä, noin 57 kilometrin päässä rikospaikalta.

Hänen asunnoltaan löytyi käteiskuitti, jonka mukaan lasit on ostettu kello 10.16 eli alle puoli tuntia Katajan pahoinpitelyn jälkeen. Esitutkinnassa kuultu todistaja kertoi jutelleensa Torssosen kanssa kello 10:n ja 11:n välillä, mutta lähempänä kello 11:tä.

Syyttämättäjättämispäätöksessä todetaan kuitenkin, että Torssosella on ollut motiivi haluta vahingoittaa Katajaa.

KRP: Ei motiivia ilman Teemu Torssosta

Keskusrikospoliisi (KRP) ei esitutkinnassaan löytänyt perussuomalaisten vaalipäällikön Pekka Katajan murhan yrityksestä syytetylle miehelle motiivia, joka ei liittyisi perussuomalaisista potkut saaneeseen Teemu Torssoseen.

Esitutkinnan perusteella syytetyllä miehellä ja Katajalla ei ollut yhteyttä toisiinsa.

– He eivät ole tunteneet toisiaan, eikä heillä ole ollut siten myöskään mitään keskinäisiä erimielisyyksiä politiikassa tai millään muullakaan elämänalueella. Esitutkinnassa ei ole tullut esille, että (syytetyllä) olisi ollut teolle joku oma tai Torssoseen liittymätön motiivi, esitutkintapöytäkirjassa sanotaan.

KRP:n mukaan Torssosella on ollut tukenaan joukko samoin ajattelevia, poliittisesti osin äärioikeistolaisiksi katsottavia ihmisiä ja ryhmittymiä, jotka eivät ole olleet tyytyväisiä perussuomalaisten toimintaan.

– Esitutkinnassa ilmi tulleen perusteella on myös syytä epäillä (syytetyn) olleen valmis toimimaan Torssosen hyväksi muutoksen aikaansaamiseksi ja yhteisesti tärkeäksi koetun asian eteenpäin viemiseksi, KRP sanoo.

Torssonen kiisti syytetyn merkittävän taustaroolin

KRP:n mukaan syytetty tuli mukaan Torssosen poliittiseen tukiryhmään viimeistään vuonna 2017 ja on ollut erittäin merkittävässä asemassa Torssosen poliittisen toiminnan taustalla.

KRP:n mukaan syytetyllä oli vahvasti ohjaava vaikutus Torssosen kirjoituksiin ja julkisuudessa esittämiin mielipiteisiin. Miesten välisistä sähköposteista on myös pääteltävissä, että Torssosen menestyminen politiikassa oli molempien tavoitteena, KRP sanoi.

Syytetty kertoi, että hänen tehtävänään oli sisällön tuottaminen Torssosen poliittisiin ehdokkuuksiin liittyen.

– Lähinnä kirjoitin puhtaaksi hänen vaaliteemojaan, esimerkiksi nuorten hyvinvoinnista tai eläintensuojelusta ja muista erilaisista teemoista, syytetty kertoi kuulusteluissa, kun häneltä kysyttiin Torssosen eduskuntavaaliehdokkuuden tukiryhmästä.

Torssosen mukaan syytetyn vastuulla oli varainkeruu eduskuntavaaliehdokkuuteen liittyen, mutta tällä ei ollut mitään ”varsinaista roolia” hänen taustallaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?