Käräjäoikeus hylkäsi syytteet jutussa, jossa poliisi kertoi tontinvuokraajiksi pyrkivien liivijengiyhteyksistä - Rikos - Aamulehti

Käräjäoikeus hylkäsi syytteet jutussa, jossa poliisi kertoi tontinvuokraajiksi pyrkivien liivijengiyhteyksistä

Syyttäjä vaati kahdelle KRP:n poliisille sakkoja tuottamuksellisesta virkasalaisuuden rikkomisesta.

16.2. 13:40

Helsinki

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt kahden keskusrikospoliisin (KRP) poliisin syytteet tuottamuksellisesta virkasalaisuuden rikkomisesta. Poliisit kertoivat Helsingin kaupungille, että tontinvuokraamisesta kiinnostuneilla tahoilla oli yhteyksiä liivijengiin.

– Asiassa on jäänyt näyttämättä, että vastaajat olisivat syyllistyneet siihen, mistä heille on vaadittu rangaistusta, toteaa käräjäoikeus tuomiossaan.

Helsingin kaupunki oli vuonna 2017 vuokraamassa tonttia ja kysyi KRP:ltä vuokraamisesta kiinnostuneiden yhtiöiden kytköksistä Bandidos-liivijengiin. Käräjäoikeus toteaa, että tiedot näistä yhteyksistä liivijengiin pitävät paikkansa.

Bandidos-moottoripyöräkerho oli tuolloin vuokralla Kyläsaaressa sijaitsevassa teollisuus- ja varastorakennuksessa. Vuokrasopimus oli päättymässä lähiaikoina. Kaupunki halusi välttää sen, että kerho siirtyisi uuteen rakennukseen Kivikossa.

– Helsingin kaupunki on viestissä pyytänyt selvittämään julkisista tiedoista yhtiöiden, erityisesti vuokralaisiksi tulossa olevien, liityntää moottoripyöräjengiin, ja todenneen, että jos julkisia tietoja ei ole, että kaupunki pärjää varmasti ilmankin, tuomiossa todetaan.

KRP:n rikosylikomisario ja rikosylikonstaapeli antoivat lausunnon, jonka mukaan yhtiöissä valtaa käyttävät henkilöt ovat liivijengin jäseniä ja että kyseinen ryhmä on todettu useissa oikeuden ratkaisuissa järjestäytyneeksi rikollisryhmäksi. Kaupunki ilmoitti tähän lausuntoon viitaten vuokrausta halunneille tahoille, että asiassa erittäin todennäköisesti tulisi kielteinen päätös.

Rikosylikomisario: Liivijengin jäsenyyttä ei voi verrata harrastustoimintaan

Syyttäjä vaati poliiseille sakkoja. Syyttäjä katsoi, että Bandidoksen tai sen alajengin jäsenyydessä on kyse sellaisesta tiedosta, joka on rinnastettavissa tietoon yhdistystoiminnasta ja vapaa-ajan harrastuksista. Tällainen tieto on viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain mukaan salassa pidettävää.

Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Rabbe von Hertzen kertoi oikeudessa, että hän ja hänen alaisenaan toiminut rikosylikonstaapeli ovat toimineet syytteessä kuvatulla tavalla. Von Hertzen totesi olleensa ja olevansa edelleen sitä mieltä, että jäsenyyttä Bandidos-jengissä eli kytköstä järjestäytyneeseen rikollisuuteen ei voi verrata harrastustoimintaan.

Von Hertzen kertoi muistinvaraisesti, että Helsingin kaupungilla oli jo etukäteen ollut käsitys siitä, että vuokralaisiksi pyrkivien taustalla on kytköksiä liivijengiin. Asia oli haluttu varmistaa, ettei myöhemmin ilmenisi ongelmia vuokranantajalle. Von Hertzen ei muistanut enää varmuudella, olivatko kaikki KRP:n lausunnossa mainitut tiedot olleet peräisin julkisista lähteistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut