Helsingin Koskelan henkirikoksesta nostettiin syytteet - Rikos - Aamulehti

Kolmelle teini-ikäiselle vaaditaan rangaistusta 16-vuotiaan murhasta – Helsingin Koskelan henkirikoksesta nostettiin syytteet

Noin 3–4 tuntia kestänyt väkivalta päättyi uhrin kuolemaan.

Surmatun pojan ruumin löytöpaikalla Helsingin Koskelan sairaalan lähistölle oli tuotu muistokynttilöitä 29. tammikuuta 2021.

5.2. 14:53

Helsingin Koskelan henkirikoksesta on nostettu syytteet. Syyttäjä vaatii rangaistusta murhasta kolmelle teini-ikäiselle nuorelle, joita epäillään 16-vuotiaan pojan surmaamisesta raa’alla tavalla joulukuussa.

Lisäksi nuoria vastaan on nostettu syytteet veritekoa edeltäneistä pahoinpitelyistä sekä ryöstöstä ja yllytyksestä ryöstöön. Syyte ryöstöstä kohdistuu myös neljänteen nuoreen. Kaikki syytetyt olivat rikosten tapahtuma-aikaan 16-vuotiaita, mutta osa heistä on tähän mennessä täyttänyt 17 vuotta.

Epäillyt pahoinpitelyt tapahtuivat kolmena perättäisenä perjantaina marraskuussa. Syytteitä pahoinpitelyistä on kuitenkin nostettu yhdeksän, koska epäiltyjä tekijöitä on useita.

Syyttäjälaitos tiedotti syytteiden nostamisesta perjantaina. Juttua käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa helmikuun puolivälin jälkeen.

Viranomaisten toimintaa selvitetään

Poliisi on aiemmin kertonut, että henkirikos tapahtui joulukuun 4. päivänä Koskelan sairaala-alueella. Noin 3–4 tuntia kestänyt väkivalta päättyi uhrin kuolemaan. Poliisin mukaan väkivaltaa ja nöyryyttäviä tekoja myös kuvattiin ja kuvia läheteltiin epäiltyjen kesken Snapchatissa.

Lue lisää: Helsingin Koskelan henkirikoksen esitutkinta valmistui: motiivina ”rangaistus” – epäiltyjen aikeena oli juottaa uhri humalaan

Lue lisää: Poliisi aloittaa esiselvityksen koulun ja lastensuojelun toiminnasta Helsingin Koskelan murhaan liittyen

Poliisin mukaan esitutkinnassa on muodostunut kuva, että uhria on pidetty kaverina, mutta samaan aikaan alisteisessa asemassa verrattuna muihin porukan jäseniin. Poliisi luonnehtii tapahtumia pitkään jatkuneeksi väkivaltaiseksi kiusaamiseksi, joka johti tapahtumailtana uhrin kuolemaan.

–Tekoja voidaan pitää sadistisina, ja ne on tehty puolustuskyvyttömän uhrin kustannuksella. Tapahtumiin liittyy useita nöyryyttäviä elementtejä, kertoi tutkinnanjohtaja Marko Forss poliisin tiedotteessa.

Helsingin poliisi on ryhtynyt selvittämään lastensuojelun ja koulun toimintaa ennen henkirikosta. Poliisin esiselvitys liittyy siihen, ovatko viranomaisten toimet olleet riittäviä.

Esiselvitys ei tarkoita, että ketään epäiltäisiin rikoksesta. Jos poliisi päätyy esiselvityksen perusteella epäilemään mahdollista rikosta, aloitetaan varsinainen esitutkinta.

Poliisi on aiemmin kertonut uhrin huoltajien suostumuksella, että surmattu poika oli lastensuojelun asiakas ja hänet oli sijoitettu asumaan kodin ulkopuolelle.

Oikaisu 5.2.2021 kello 15.50: Jutussa luki virheellisesti ensin, että kaikki syytteen saaneet olisivat 16-vuotiaita, kun todellisuudessa osa syytetyistä on jo täyttänyt 17 vuotta. Tekohetkellä syytetyt olivat 16-vuotiaita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos