Sierraleonelaismiehen puolustus kyseenalaistaa Liberiassa kerätyt todistajanlausunnot, sanoo KRP:n ”haalineen” tunnistuksia paikallisen järjestön avulla - Rikos - Aamulehti

Sierraleonelaismiehen puolustus kyseenalaistaa Liberiassa kerätyt todistajanlausunnot, sanoo KRP:n ”haalineen” tunnistuksia paikallisen järjestön avulla

Puolustuksen mukaan todistajille oli saatettu kertoa etukäteen, kenestä kuulusteluissa on kyse.

Suomessa yli kymmenen vuotta asunutta Gibril Massaquoita syytetään murhista, törkeistä raiskauksista, törkeästä sodankäyntirikoksesta ja törkeästä ihmisoikeuksien loukkaamisesta poikkeuksellisissa oloissa. Hän on kiistänyt kaikki syytteet.

4.2. 13:45

Tampere

Sotarikoksista syytetyn sierraleonelaismiehen puolustus kyseenalaisti torstaina voimakkaasti keskusrikospoliisin (KRP) Liberiassa keräämät todistajanlausunnot.

Puolustus on ihmetellyt, miten lukuisat todistajat ovat nimenneet Gibril Massaquoin nyt, kun väitetyistä rikoksista on kulunut liki 20 vuotta. Se on viitannut myös Liberiassa ja naapurimaassa Sierra Leonessa aiemmin tehtyihin selvityksiin, joissa mies ei noussut esiin.

KRP sai apua todistajien löytämiseen liberialaiselta Global Justice and Research Project (GJRP) -kansalaisjärjestöltä, jonka keräämät todistajanlausunnot olivat myös kimmoke tutkinnan aloittamiseen vuonna 2018. Puolustuksen mukaan on ongelmallista, miten KRP käytti GJRP:tä ”haalimaan” todistajia Liberiassa.

Asianajaja Kaarle Gummeruksen mukaan vaikuttaa siltä, että suurin osa todistajista on kytköksissä joko suoraan tai välillisesti GJRP:hen tai sen kanssa yhteistyötä tekevään sveitsiläiseen Civitas Maxima -järjestöön.

– On huomioitava se mahdollisuus, että todistajille on kerrottu etukäteen, mistä ja kenestä kuulusteluissa on kysymys. Tämä riski korostuu erityisesti silloin, kun kontakteja todistajiin luovat toiset todistajat tai kansalaisjärjestön työntekijät, joilla ei ole koulutusta eikä ehkä myöskään intressiä pyrkiä takaamaan oikeudenmukaista esitutkintaa -- Tuomioistuinta pyydetäänkin todistajia kuullessaan ottamaan huomioon se, mitä kautta todistajat ovat tulleet tutkintaan mukaan, Gummerus sanoi käräjäoikeudelle.

Vaikuttiko uutisointi pidätyksestä tunnistuksiin?

Puolustuksen mukaan todistajien kuulemiseen liittyy muitakin kummallisuuksia..

– Poliisin ennen vuotta 2020 kuulemista yli 90 todistajasta vain 17 osoitti Massaquoin oikein valokuvatunnistusrivistä. Kun poliisi kuuli vuonna 2020 uusia todistajia, tunnistusprosentti nousi tässä ryhmässä lähes 90:een, Gummerus sanoi.

Puolustuksen mukaan tunnistusten kasvuun saattoi vaikuttaa se, että Massaquoin pidätys Suomessa maaliskuussa 2020 oli laajasti uutisoitu kansainvälisesti kuvan kanssa. Puolustuksen mukaan poliisi käytti samaa, Googlen kuvahaulla löytyvää kuvaa omassa valokuvatunnistamisessaan.

Puolustus ihmettelee myös, miten nyt käsiteltävän kaltaiset vakavat rikokset olisivat voineet jäädä tähän asti pimentoon.

– Syytteiden mukaan Massaquoi tai (hänen nimekseen myös väitetty) Angel Gabriel olisi tehnyt laajamittaisia sotarikoksia ja törkeitä ihmisoikeuksien loukkaamisia eri puolilla Liberiaa, sekä komentajana yllyttänyt joukkojaan näiden rikosten tekemiseen. Jos näin olisi, tämä olisi pysynyt Liberiassa salassa siihen asti, kunnes GJRP löysi ensimmäiset todistajat vuonna 2018.

Puolustus: Syytetyn jokaista liikettä mahdoton todistaa 20 vuoden jälkeen

Puolustus on arvostellut sitä, ettei syyttäjä ole pystynyt täsmällisesti sanomaan epäiltyjen rikosten tekoaikoja.

Massaquoita, 51, syytetään murhista, törkeistä raiskauksista, törkeästä sodankäyntirikoksesta ja törkeästä ihmisoikeuksien loukkaamisesta poikkeuksellisissa oloissa. Syytteet koskevat Liberian sisällissodan vuosia 1999–2003, minkä lisäksi syyttäjä on tarkentanut, että suuressa osassa syytteistä tarkempi tekoaika alkaa todennäköisesti kesäkuusta 2001 ja ulottuu pisimmillään vuoden 2002 loppuun.

Puolustuksen mukaan Massaquoi ei ole ollut Liberiassa kesäkuun 2001 jälkeen. Asiaesittelyssään puolustus listasi vuosilta 1999–2003 Massaquoin liikkeitä, joista sillä on kertomansa mukaan todisteita.

Puolustuksen mukaan todistelussa on vääjäämättä aukkoja näin pitkän ajan jälkeen.

– Nyt käsiteltävien syytteiden osalta puolustus asetetaan lähes mahdottomaan tilanteeseen, jossa puolustuksen pitäisi päivälleen osoittaa vastaajan olinpaikka vuosikymmenten takaa. Pohdittavaksi jää, tuleeko syyttäjän pystyä osoittamaan, että väitetyt rikokset eivät ole tapahtuneen niinä ajankohtina, kun puolustus tulee osoittamaan syytteen tekoajalta ajankohtia, jolloin Massaquoi on varmuudella ollut Sierra Leonessa, Gummerus sanoi.

Puolustuksen mukaan syytetty siepattiin RUF:ään

Syyttäjä sanoo, että Massaquoi syyllistyi rikoksiin ollessaan erittäin korkeassa ja vaikutusvaltaisessa asemassa sierraleonelaisessa Revolutionary United Front (RUF) -kapinallisryhmässä, joka taisteli kotimaansa lisäksi Liberiassa presidentti Charles Taylorin tukena.

Puolustus kertoi, että opettajana työskennellyt Massaquoi siepattiin kotikylästään RUF:n riveihin vuonna 1991. Puolustuksen mukaan Massaquoin onnistui kerran paeta RUF:ltä läheiseen kylään, mutta hän palasi ryhmän riveihin kun kuuli, että kapinalliset uhkasivat tappaa hänen äitinsä.

RUF:ssä Massaquoi eteni nopeasti, ja vuonna 1992 hänestä tuli puolustuksen mukaan komentaja Alligator Forces -nimiselle joukolle.

– Sisällissodan alkuvuosina hän taisteli useissa taisteluissa. Toimiessaan komentajana hän myös osallistui usean vanguardin eli liberialaistaustaisen RUF-sotilaan surmaamiseen vuonna 1993. Tämä tapaus on myös kirjattu Sierra Leonen totuuskomission raporttiin, puolustus sanoi.

”Turvallisuusjohtaja esitteli irtileikattua sormea”

Puolustuksen mukaan Massaquoista tuli RUF:n puhemies vuonna 1997. Kun RUF:n johtajasta Foday Sankohista tuli vuonna 1999 maan varapresidentti, hän nimitti Massaquoin erityisavustajakseen.

Jo seuraavan vuoden kesänä Sankoh kuitenkin vangittiin. Samoihin aikoihin ryhmän uudeksi johtajaksi valittiin Issa Sesay, joka puolustuksen mukaan nimitti Massaquoin johtamaan RUF:n delegaatiota rauhanprosessiin Sierra Leonen hallituksen kanssa. Vuosina 2000 ja 2001 Massaquoi teki useita matkoja Liberiaan tässä roolissa, puolustus sanoi.

Puolustuksen mukaan Massaquoi kävi Liberian pääkaupungissa Monroviassa viimeisen kerran kesäkuun lopussa 2001. Hänen tarkoituksenaan oli hakea kaupunkiin jäänyttä omaisuutta, mutta sitten hän sai puolustuksen mukaan varoituksen, että presidentti Taylorin turvallisuusjoukkojen johtaja saattaisi tappaa hänet.

Varoitus alkoi tuntua varsin todelliselta, kun turvallisuusjoukkojen johtaja esitteli Massaquoille tämän entisen läheisen liittolaisen irtileikatun sormen, puolustus sanoi.

– Massaquoi pakeni Sierra Leoneen autolla, eikä palannut enää koskaan Liberiaan, puolustus sanoi.

Ryhtyi todistajaksi, siirrettiin turvataloon

Puolustuksen mukaan vuoden 2001 loppupuoliskolla Massaquoin ja Sesayn välit viilenivät ja Sesay epäili Massaquoin varastaneen RUF:lta rahaa ja autoja. Sesay pidätti Massaquoin, mutta YK puuttui asiaan, puolustus sanoi.

Puolustuksen mukaan keväällä 2002 Sesayn miehet hyökkäsivät Massaquoita vastaan ja ryöstivät hänet. Maaliskuussa 2003 hänet siirrettiin Sierra Leonen erityistuomioistuimen turvataloon, jossa hän asui loppuvuoden ympärivuorokautisessa vartioinnissa perheensä kanssa.

– Suojelu oli tarpeen, sillä hän oli todellisessa hengenvaarassa. Tämä kävi konkreettisesti ilmi, kun turvataloon hyökättiin heinäkuussa 2005, Gummerus sanoi.

Massaquoin onnistui paeta hyökkäystä, ja hänestä tuli erityistuomioistuimen keskeisiä todistajia Sierra Leonen sisällissodan julmuuksista. Vuonna 2008 hänet sijoitettiin perheineen Suomeen Suomen ja Sierra Leonen erityistuomioistuimen välisen valtiosopimuksen nojalla.

Puolustuksen mukaan asiassa ei ole esitetty Massaquoille mitään uskottavaa motiivia rikosten tekemiseen.

– Todistelu tulee osoittamaan, että Massaquoin asemassa ja tilanteessa olevalla henkilöllä ei ole motiivia mennä sotimaan Charles Taylorin hävittyä sisällissotaa, Gummerus sanoi.

Päivitys 4.2. kello 16.32: Juttu päivitetty kauttaaltaan uusilla tiedoilla puolustuksen puheenvuorosta.

Nimen julkaisu

Aamulehti kertoi epäillyn nimen poikkeuksellisesti jo esitutkintavaiheessa. Epäilty on ollut korkeassa vastuuasemassa ryhmittymässään rikosten tapahtuma-aikaan. Epäillyt rikokset ovat poikkeuksellisen vakavia ja koskettavat erittäin laajaa ihmisjoukkoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos