Kahta partiojohtajaa epäillään lapsiin ja nuoriin kohdistuneista seksuaalirikoksista - Rikos - Aamulehti

Kahta partiojohtajaa epäillään lapsiin ja nuoriin kohdistuneista seksuaalirikoksista

Tutkinnassa on muun muassa raiskaus ja seksuaalisävytteiset viestit ja puheet.

1.2. 15:34

STT

Helsingin poliisi epäilee kahta ihmistä lapsiin ja nuoriin kohdistuneista seksuaalirikoksista partiotoiminnan aikana. Epäillyt ovat toimineet partiossa johtaja-asemassa suhteessa uhreihin, joita on tässä vaiheessa poliisin tiedossa viisi.

Toinen epäillyistä on yli 20-vuotias ja toinen yli 40-vuotias.

Rikosnimikkeet ovat lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja seksuaalinen hyväksikäyttö. Epäillyt rikokset sijoittuvat usean viime vuoden ajalle.

–Kyse on ollut toistuvista ronskeistakin seksuaalisista puheista partiotoiminnan yhteydessä. Lisäksi epäilemme, että toinen epäillyistä on lähettänyt seksuaalisia viestejä asianomistajille. Tutkimme myös toisen epäillyn osalta raiskausta ja pakottamista seksuaaliseen tekoon, jotka ovat kohdistuneet yhteen asianomistajista, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jutta Antikainen.

Antikainen ei kommentoi uhrien ikää tai sukupuolta, mutta sanoo, että rikosnimikkeistä voi päätellä, että uhrit ovat olleet alaikäisiä, alle 16- ja 18-vuotiaita. Uhrien määrä voi vielä myös nousta.

Epäillyt on toistaiseksi siirretty pois partiolippukunnan toiminnasta.

Poliisi on tehnyt yhteistyötä Pääkaupunkiseudun partiolaiset ry:n kanssa, joka on tiedottanut asiasta partiolaisille ja heidän huoltajilleen.

Partiolaisten edustaja: Epäillyt poistettiin tehtävistä

Pääkaupunkiseudun partiolaisten toiminnanjohtaja Mimmu Mannermaa sanoo, että asia tuli ilmi, kun uhri oli poliisiin asiasta yhteydessä. Poliisi aloitti esitutkinnan muutama viikko sitten asianomistajan ilmoituksen perusteella.

–Kaksi epäiltyä poistettiin tehtävistä heti, kun poliisi ilmoitti esitutkinnan olevan käynnissä.

Seksuaaliseen häirintään pyritään puuttumaan monella tapaa ennaltaehkäisevästi, kuten selvittämällä rikosrekisteriotteita aikuisilta työntekijöiltä. Ryhmillä on aina kaksi vetäjää, ja lippukunnissa toimii eräänlaisia ”turva-aikuisia”.

– Meillä on hyvät prosessit olemassa, mutta näemmä ne eivät ole aukottomia, Mannermaa sanoo.

Antaako rikosepäily aihetta muuttaa toimintatapoja?

–Varmaan tarkastelemme asiaa, mutta vielä on liian aikaista kommentoida asiaa, Mannermaa sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut