Sotarikosoikeudenkäynti: Syyttäjä vaatii Tampereella asuneelle miehelle elinkautista poikkeuksellisista rikoksista – uhreina lukuisia siviilejä, tapaukseen liittyy myös kannibalismia - Rikos - Aamulehti

Sotarikosoikeudenkäynti: Syyttäjä vaatii Tampereella asuneelle miehelle elinkautista poikkeuksellisista rikoksista – uhreina lukuisia siviilejä, tapaukseen liittyy myös kannibalismia

Syyttäjä vaatii Tampereella kymmenisen vuotta asuneelle miehelle elinkautista tuomiota. Syyttäjän mukaan hän on syyllistynyt muun muassa murhiin Sierra Leonen ja Liberian sisällissodissa. Hän toimi tuolloin kapinallisryhmän johdossa.

1.2. 10:18

Pirkanmaan käräjäoikeudessa alkoi maanantaina poikkeuksellisen sotarikosoikeudenkäynnin käsittely.

Suomessa kymmenisen vuotta asunutta miestä syytetään sotarikoksista länsiafrikkalaisen Liberian sisällissodassa. Syyttäjän mukaan rikokset ovat kohdistuneet siviilihenkilöihin ja aseista riisuttuihin sotilaisiin.

Miestä syytetään useista murhista kolmessa eri tilanteessa tammikuun 1999 ja maaliskuun 2003 välisenä aikana Liberiassa, Monrovian kaupungissa.

Lisäksi syytteitä luetaan samalta ajalta törkeistä raiskauksista, törkeästä sodankäyntirikoksesta ja harvinaisemmasta törkeästä ihmisoikeuksien loukkaamisesta poikkeuksellisissa oloissa.

Syyttäjä on luonnehtinut rikosten loukanneen yleisesti tunnistettuja sodan lakeja ja sääntöjä sekä ihmisyyttä laajempana suojelukohteena. Syyttäjä vaatii miehelle elinkautista vankeutta.

Mies kiistää kaikki syytteet. Puolustuksen mukaan mies ei ollut Liberiassa väitettyjen rikosten tekoaikaan.

Johtavassa asemassa kapinallisryhmässä

Syytetty Gibril Massaquoi on kotoisin Sierra Leonesta.

Hän oli johtavassa asemassa sierraleonelaisessa Revolutionary United Front (RUF) -kapinallisryhmässä, joka tunnettiin raaoista otteistaan toisiinsa tiiviisti liittyneissä Sierra Leonen ja Liberian sisällissodissa 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa.

Mies asui Tampereella suurimman osan siitä ajasta, kun hän asui Suomessa.

Keskusrikospoliisin esitutkinta alkoi syksyllä 2018 ja valmistui tammikuussa. Pirkanmaan käräjäoikeus vangitsi miehen maaliskuussa 2020.

Ryhmässä toimiessaan miehen epäillään sekä syyllistyneen että toimineen yllyttäjänä lukuisiin törkeisiin rikoksiin. Syyttäjän mukaan hänen komennossaan olleet miehet ovat muun muassa murhanneet siviilejä sisällissodan aikana. Uhreina on niin miehiä, naisia kuin lapsiakin.

Poikkeuksellisia rikoksia

Haastehakemuksen ensimmäisessä kohdassa miehen syytetään käskeneen komennossaan olleiden sotilaiden tappaa Kamatahun Hassalaainakin -nimisessä kylässä kymmeniä siviilejä, joista suuri osa jäi tuntemattomiksi.

Syytteen mukaan hänen sotilaansa saapuivat kylään ja sen naapurikyliin ja alkoivat etsiä sademetsiin piiloutuneita ihmisiä. Heidät piti löytää, koska he olivat sotilaiden saamien käskyjen mukaan liittoutuneet vihollisen kanssa.

Sotilaat sulkivat ihmisiä taloihin, jotka syytteiden mukaan sytytettiin Massaquoin käskystä palamaan. Niissä paloi elävältä kymmeniä ihmisiä. Erikseen syytteissä mainitaan tapaus, jossa kymmenen tuntematonta lasta suljettiin kylän keskuskeittiöön. Sen jälkeen Massaquoi määräsi sen poltettavaksi.

Syyttäjän mukaan mies on myös pakottanut lukuisia kiinni otettuja siviilinaisia sukupuoliyhteyksiin ja sallinut sotilaidensa pakottaa naisia seksiin. Joissakin tapauksissa raiskaukset ovat olleet toistuvia.

Syyttäjän mukaan miehen komennuksella on myös muun muassa käytetty alle 15-vuotiaita lapsisotilaita sisällissodan aikana. Syytäjän mukaan tapaukseen liittyy myös kannibalismia, kun uhrien ruumiista valmistettiin ruokaa miehen komennuksella. Eräässä tapauksesta mies kidutti sähköllä yhtä vankiaan.

Syytteissä on mukana myös yksittäinen murha, jossa mies syytteen mukaan tappoi veitsellä kylästä mukaan pakottamansa naisen. Syytteen mukaan mies myös tappoi ja käski sotilaiden tappaa ainakin kymmeniä siviilejä ja sotilaita Monroviassa vuonna 2002.

Yhdessä tapauksessa Massaquoi ja hänen miehensä partioivat markkina-alueella, jossa ihmiset hakivat ruokaa murretuista kaupoista. Sotilaat ampuivat ihmisjoukkoon, jossa useat kuolivat.

Osa samoista siviileistä tuotiin sotilaiden tukikohtaan, jossa Massaquoi ampumalla ja veitsellä tappoi ainakin kymmeniä ihmisiä.

Oikeus matkustaa Liberiaan

Valmisteluistunto alkoi Tampereella kello 10, mutta varsinainen pääkäsittely alkaa käräjäoikeudessa vasta keskiviikkona. Massaquoi ei ollut paikalla käräjäsalissa vielä maanantaina, mutta hän tulee paikalle Kylmäkosken vankilasta keskiviikkona.

Juttua istutaan ensin Tampereella kaksi viikkoa, minkä jälkeen käräjäoikeus matkustaa paikan päälle kuulemaan kymmeniä todistajia ja vierailemaan epäiltyjen rikosten tekopaikoilla.

Toukokuussa istunto jatkuu Suomessa muutamien todistajien kuulemisella ja loppulausunnoilla. Tuomio annetaan syksyllä.

Nimen julkaisu

Aamulehti kertoi epäillyn nimen poikkeuksellisesti jo esitutkintavaiheessa. Epäilty on ollut korkeassa vastuuasemassa ryhmittymässään rikosten tapahtuma-aikaan. Epäillyt rikokset ovat poikkeuksellisen vakavia ja koskettavat erittäin laajaa ihmisjoukkoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut