Tutkinta valmistui: Tampereella asunutta sierraleonelaismiestä epäillään murhista Liberian sisällissodassa – ”Kaikki väkivallan muodot ovat tässä edustettuina” - Rikos - Aamulehti

Tutkinta valmistui: Tampereella asunutta sierraleonelaismiestä epäillään murhista Liberian sisällissodassa – ”Kaikki väkivallan muodot ovat tässä edustettuina”

Tutkittavana on kymmeniä henkirikoksia, sanoo tutkinnanjohtaja.

Mies peitti kasvonsa Pirkanmaan käräjäoikeudessa vangitsemisistunnossa vuoden 2020 maaliskuussa.­

13.1. 15:49

Keskusrikospoliisi (KRP) on saanut valmiiksi tutkinnan, joka koski Tampereella asuneen sierraleonelaismiehen toimintaa Liberian sisällissodassa.

Poliisi epäilee, että nyt viisikymppinen Gibril Massaquoi syyllistyi vuosina 2000–2003 muun muassa murhiin, törkeisiin sodankäyntirikoksiin ja siviileihin kohdistettuihin törkeisiin ihmisoikeusloukkauksiin poikkeusoloissa. Tapahtumien aikaan mies oli KRP:n mukaan johtavassa asemassa sierraleonelaisessa Revolutionary United Front -kapinallisryhmässä (RUF).

Jutun tutkinta aloitettiin jo syksyllä 2018. Mies vangittiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa viime vuoden maaliskuussa ja hän on yhä tutkintavankeudessa. Hän oli asunut Suomessa reilut 10 vuotta ennen vangitsemistaan.

Aamulehden tietojen mukaan mies asui Tampereella ainakin vuodesta 2009. Tampereella hän asui ainakin Kissanmaalla ja Kaukajärvellä.

Lue myös: Murhista ja törkeästä raiskauksesta vangittu kapinajohtaja Gibril Massaquoi muutti Tampereelle 10 vuotta sitten – hän eli vaatimatonta elämää Kissanmaalla mutta ei piileskellyt

Uhreina ollut myös lapsia

Tutkittavana on kymmeniä henkirikoksia, kertoo rikosylikomisario Thomas Elfgren keskusrikospoliisista.

Uhrit ovat Elfgrenin mukaan olleet niin miehiä, naisia kuin lapsia. Elfgren ei avaa rikosten tekotapoja tarkemmin.

– Kaikki väkivallan muodot ovat tässä tutkinnassa edustettuina, hän sanoo.

Muun muassa Helsingin Sanomat on kertonut, että tutkinnassa selvitettäisiin myös väitteitä esimerkiksi kannibalismista eli ihmissyönnistä.

– Nimikkeet, kuten törkeät sodankäyntirikokset, pitävät sisällään myös näitä. Mutta en voi vahvistaa yksityiskohtia, Elfgren sanoo STT:lle.

Elfgren ei kommentoi, onko epäilty mies tunnustanut rikoksia.

Todistajia on kuultu Länsi-Afrikassa ja yhteistyö muun muassa Liberian viranomaisten kanssa on sujunut hyvin.

Kapinallisryhmä tunnettu raaoista sodankäyntitavoistaan

Länsi-Afrikassa sijaitsevan Liberian toinen sisällissota käytiin vuosina 1999–2003.

Tuolloin maata hallinnut presidentti Charles Taylor turvautui RUF-ryhmään puolustaessaan valtaansa kapinallisia vastaan

RUF on tullut tunnetuksi raaoista sodankäyntitavoistaan, joihin kuuluu siviilien tappamista, raiskaamista ja kiduttamista. RUF:n erityinen tavaramerkki on raajojen katkominen sekä aikuisilta että lapsilta.

Lue myös: Tampereella asuva kapinajohtaja Gibril Massaquoi vangittiin todennäköisin syin epäiltynä törkeistä sotarikoksista

Lue myös: Murhista ja törkeästä raiskauksesta vangittu kapinajohtaja Gibril Massaquoi muutti Tampereelle 10 vuotta sitten – hän eli vaatimatonta elämää Kissanmaalla mutta ei piileskellyt

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?