Niko Ranta-aho vangitsemisoikeudenkäynnissä Pirkanmaan käräjäoikeudessa - Rikos - Aamulehti

Niko Ranta-aho vangittiin kolmesta törkeästä rikoksesta epäiltynä Pirkanmaan käräjäoikeudessa

Katiska-vyyhdistä tuomiota odottanut Niko Ranta-aho päästettiin kesäkuussa vapaalle jalalle. Nyt hänet vangittiin poissaolevana.

Niko Ranta-aho saapui Helsingin käräjäoikeuteen kesäkuussa.­

12.1. 13:41

Aamulehti

Pirkanmaan käräjäoikeudessa käytiin tiistaina vangitsemisoikeudenkäynti, jossa epäiltynä kolmesta rikoksesta oli Niko Ranta-aho.

Ranta-ahoa epäillään kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta sekä törkeästä veropetoksesta. Rikosten epäillään tapahtuneen Ranta-ahon ollessa vapaalla jalalla odottamassa tuomiota niin sanotussa Katiska-huumejutussa.

Ensimmäisen törkeistä huumausainerikoksista epäillään tapahtuneen 26.8.–13.11.2020 Vantaalla.

Toisen törkeän huumausainerikoksen epäillään tapahtuneen 14.11.– 22.11.2020 Helsingissä.

Törkeän veropetoksen epäillään tapahtuneen Tampereella. Sen tekoajaksi on merkitty 1.11.2016–12.5.2020.

Tutkintaa johtaa keskusrikospoliisi.

Ranta-aho on ulkomailla

Ranta-aho vangittiin poissaolevana. Keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Jari Räty kommentoi, että Ranta-aho ei ole ollut välittömästi tavoitettavissa.

– Kohdehenkilö voi olla esimerkiksi ulkomailla ja hänet pitäisi saada kiinni ja viranomaisten haltuun. Jotta eurooppalaista pidätysmääräystä voidaan käyttää, on oltava oikeudelta vangitsemismääräys. Ranta-aho ei ole tällä hetkellä kotimaassa.

Esitutkinta kesken

Räty sanoo esitutkinnan olevan niin pahasti kesken, että hän ei kommentoi tapauksen tutkintaa. Kyseessä on kuitenkin uudet, eri rikokset kuin mistä Ranta-ahoa vastaan on jo käyty oikeutta niin sanotussa Katiska-vyyhdissä.

Ranta-aho on tullut tunnetuksi Suomen suurimmasta huumausainerikoksesta, niin sanotusta Katiska-vyyhdistä. Tästä hänelle ei ole langetettu vielä tuomiota, vaan hän pääsi viime kesäkuussa tutkintavankeudesta odottamaan tuomiota vapaalle jalalle.

Ranta-ahon pääsyä vapaalle jalalle pidettiin epätavallisena ottaen huomioon hänen myöntämiensä rikosten mittavuus. Ranta-ahon puolustus vetosi tuolloin siihen, että Ranta-ahoa koskevat asiankohdat oli oikeudessa jo käsitelty eikä sotkemisvaaraa ollut.

Tuomio Katiska-jutussa annetaan tänä vuonna. Syyttäjät vaativat Niko Ranta-aholle 13 vuoden vankeusrangaistusta törkeistä huumausaine- ja dopingrikoksista. Hänen epäillään yhdessä toisen pääsyytetyn, Janne Tranbergin kanssa hankkineen Suomeen huume-erän, jossa on ollut muun muassa 100 kiloa amfetamiinia, ainakin 5 kiloa kokaiinia, 12 kiloa MDMA:ta ja runsaasti muita huumaavia aineita.

Syyttäjät vastustivat Ranta-ahon vapauttamista.

Lue lisää: Niko Ranta-aho myönsi olleensa huumekauppias ”Cobra” – asianajaja avaa yllättävää tunnustusta: ”Asia on painanut häntä”

Lue lisää: Mediat: Käräjäoikeus vapautti Niko Ranta-ahon odottamaan tuomiotaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?