Tukesin kaivosasiantuntija on vapautettu - Rikos - Aamulehti

Törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä epäilty Tukesin kaivosasiantuntija on vapautettu – Tukes: viranhaltija on palannut töihin

Tukesin viranhaltijaan kohdistuva epäily liittyy kokonaisuuteen, jossa tutkitaan kaivosyhtiö Dragon Miningin alueelle Orivedellä varastoituja jätteitä. Poliisi vaati vangitsemista sotkemisvaaran vuoksi. Nyt sotkemisvaara on poistunut, mutta tapauksen esitutkinta jatkuu.

Dragon Minigin toiminta Orivedellä päättyi 2019. Vanhan kaivoksen epäillystä jätteiden laittomasta varastoinnista on vireillä tutkinta. Dragon Mining on myös saanut luvan jatkaa alueella malminetsintää, Ilmakuva kaivokselta on vuodelta 2019

11.11.2020 12:40

Aamulehti

Sisä-Suomen poliisi vapautti tiistaina Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) viranhaltijan, jonka Pirkanmaan käräjäoikeus vangitsi marraskuun alussa epäiltynä törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Tiedon vahvistaa Aamulehdelle tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Joni Länsipuro.

Poliisi vaati vangitsemista sotkemisvaaran vuoksi. Länsipuron mukaan rikoksen sotkemisvaara kestää tavallisesti joko siihen saakka, kunnes asia käsitellään oikeudessa tai sen aikaa, että poliisi saa valmiiksi haluamansa toimenpiteet. Länsipuron mukaan tapaukseen voi liittyä esitutkintatoimenpiteitä, jotka poliisi haluaa tehdä ilman että henkilö pääsee niihin vaikuttamaan, esimerkiksi kuulusteluita tai kotietsintöjä.

– Heti kun ne on tehty ja sotkemisvaara on poistunut, meidän velvollisuutemme tietysti on henkilö vapauttaa, koska tämä on ainoa peruste ollut aikanaan vangitsemisvaatimuksessakin, Länsipuro sanoo.

Länsipuron mukaan tapauksen esitutkinta jatkuu ja henkilöä epäillään edelleen samasta rikosnimikkeestä. Hän ei kommentoi esitutkinnan aikana esiin nousseita asioita tässä kohtaa tarkemmin, koska esitutkinta on kesken. Lisäksi esitutkinnassa tehdyt kuulustelut ovat salassa pidettäviä, kunnes esitutkinta on päätetty tai syyte nostettu.

Palasi töihin

Epäilty työskentelee Tukesin teollisuusyksikön kaivosryhmässä. Epäily törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä liittyy kokonaisuuteen, jossa tutkitaan Dragon Miningin alueelle Orivedellä varastoituja jätteitä. Niitä epäillään varastoidun laittomasti kaivostunneliin.

Tukes on antanut Oriveden tapauksesta kaksi lausuntoa.

Tueks kertoo keskiviikkona lähettämässään tiedotteessa, että viranhaltija on palannut töihin. Tukes kertoo keskustelleensa aiheesta poliisin kanssa, mutta sanoo, ettei sillä tässä vaiheessa ole tarkkaa tietoa esitutkinnassa esiin nousseista asioista.

– Käymme sisäisesti keskustelua aiheesta ja teemme sen jälkeen oman päätöksemme mahdollisista jatkotoimenpiteistä, sanoo Tukesin pääjohtaja Kimmo Peltonen tiedotteessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut