Silkkitie-palvelimen takavarikosta alkoi massiivinen rikostutkinta - Rikos - Aamulehti

Turvalliseksi mainostettu huumekaupan nettiareena Silkkitie paljasti Tullille tuhansia huumeiden ostajia ja johti massiiviseen rikostutkintaan – Pirkanmaa tutkinnan keskiössä

Tulli on tunnistanut yli 7 500 käyttäjää takavarikoidulta palvelimelta. Rikoksesta epäillyistä yli puolet on sellaisia, joilla ei ole aiempaa rikostaustaa. Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueella on tutkinnassa lähes 500 rikosepäilyä.

Tullilla, Keskusrikospoliisilla ja syyttäjälaitoksella on meneillään tiedotustilaisuus Helsingissä historiallisesta operaatiosta.

4.12.2019 13:59 | Päivitetty 4.12.2019 21:01

Aamulehti, Helsinki

Tulli, Keskusrikospoliisi ja paikallispoliisilaitokset tutkivat parhaillaan tuhansia Tor-verkon Silkkitie-palvelimelta paljastuneita rikosepäilyjä. Kyseessä on massiivinen rikostutkintavyyhti.

Tunnistettuja Silkkitien käyttäjiä on yli 7 500. Kaikki heistä tuskin joutuvat vastuuseen, sillä operaatio vaatii niin paljon aikaa, että esimerkiksi jotkin käyttörikosepäilyt todennäköisesti ehtivät vanhentua.

Rikostutkintakokonaisuuden yleisjohtajana toimiva rikoskomisario Jari Räty Keskusrikospoliisin Tampereen yksiköstä kertoo, että reilusti yli puolet epäillyistä on sellaisia, joilla ei ole aiempaa rikostaustaa.

Palvelintakavarikko

Tulli takavarikoi keväällä 2019 Ranskan viranomaisten kanssa Tor-verkossa toimineen Silkkitien verkkopalvelimen. Palvelimelta saatujen tietojen pohjalta Tulli on aloittanut yhteistyössä poliisin kanssa esitutkintoja, jotka liittyvät epäiltyyn laittomien huumeiden ja tavaroiden kauppaan.

Tyypillisiä Silkkitiellä kaupattuja laittomia asioita olivat huumausaineet, dopingaineet, lääkkeet ja aseet. Vyyhdissä tutkittavista rikoksista yli 80 prosenttia on huumausainerikoksia.

Tullin mukaan Silkkitien kaltaiset verkkokaupat ovat lisänneet huomattavasti huumausaineiden tarjontaa Suomessa etenkin suurten kaupunkien ulkopuolella.

Palvelimen suosio perustui siihen, että siellä kauppaa pystyi käymään anonyymisti. Ostetut tuotteet toimitettiin pääosin postitse.

Palvelimen takavarikon kautta Tulli onnistui selvittämään tuhansien suomalaisten myyjiksi ja ostajiksi epäiltyjen henkilöllisyyden.

Tiedotustilaisuus pidettiin Helsingissä keskiviikkona.

Anonymiteetti murtui

Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen pitää anonymiteetin myyttiä nyt murrettuna. Sinkkonen ei kuitenkaan kerro, miten käyttäjien anonymiteetti on tutkinnassa murrettu. Tor-verkon salauksen rikkomisesta ei ole kyse.

Sinkkosen mukaan Suomeen tulevien huumausainelähetyksien takavarikot ovat vähentyneet palvelimen takavarikon jälkeen maaliskuusta 2019 alkaen.

Kauppaa Silkkitiellä käytiin nimimerkeillä ja bitcoin-virtuaalivaluutalla. Tullin mukaan Silkkitien ylläpitäjä otti kaikesta kaupasta keskimäärin viiden prosentin palkkion, muttei itse osallistunut kaupankäyntiin.

Sinkkonen ei kommentoi, onko ylläpitäjä epäiltynä rikoksesta.

Silkkitiellä oli noin 400 000 nimimerkkiä. Nimimerkkien määrä ei tarkoita käyttäjien määrää. Tullin mukaan toteutuneita kauppatapahtumia oli noin 500 000 ja myynnissä 78 000 eri tuotetta. Myynti suuntautui pääasiallisesti Suomeen.

Silkkitien käyttäjiä oli ympäri Suomen 15-vuotiaasta aina 83-vuotiaaseen. Kauppapaikan liikevaihto oli Tullin mukaan noin 50 miljoonaa euroa.

Tulli on aiemmin tutkinut vuosina 2014–2019 noin kolmeakymmentä Silkkitien myyjää. Suurimmat tutkitut myyjät ovat ”Douppikauppa” ja ”Ekstaasikauppa”. Myyjien esitutkintojen yhteydessä Tulli on takavarikoinut yhteensä noin 20 miljoonan euron arvosta bitcoineja. Silkkitiehen liittyvissä tapauksissa on tähän mennessä tuomittu vankeusrangaistuksia yhteensä noin 100 vuotta.

Tulli on tehnyt yhteistyötä Ranskan viranomaisten ja kansainvälisten poliisi- ja oikeusjärjestöjen kanssa. Poliisilaitokset ympäri Suomen tutkivat nyt Silkkitien huumausainekauppaan liittyviä tuhansia rikosepäilyjä. Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueelle epäilyistä sijoittuu hieman alle 500.

Suhteellisesti eniten rikosepäilyjä on Sisä-Suomen ja Oulun poliisilaitosten alueella.

Rikoksesta epäiltyjen joukossa on sekä pieniä yksittäiskäyttäjiä että yli sadan tuhannen euron myynnistä epäiltyjä.

Syyttäjälaitoksessa asiakokonaisuuden hoitoon on varauduttu nimittämällä historian suurin syyttäjäryhmä.

Osa pääsee pälkähästä

Erikoissyyttäjä Anna-Riikka Ruuth korostaa, että rikosoikeudellisesti internet ei tee huumausainerikoksesta erilaista verrattuna katukauppaan.

Juttumassan takia syyttäjät joutuvat kuitenkin tekemään myös esitutkinnan rajoittamispäätöksiä. Tämä tarkoittaa sitä, että osassa lievimmistä tapauksista esitutkinta lopetetaan vähäisyysperusteella.

– Aina se ei kuitenkaan ole lain perusteella mahdollista. Vyyhdissä nuorten asiat pyritään selvittämään mahdollisimman nopeasti, Ruuth sanoo.

Rikosepäilyjen syyteharkintaa ja mahdollisia syytteitä hoitamaan on nimetty 22 syyttäjää eri puolilta maata.

Päivitys: Tämä oli päivittyvä uutisjuttu, johon on lisätty tietoa useita kertoja julkaisun jälkeen. Päivittäminen lopetettu 4.12.2019 kello 15.42.

Oikaisu 4.12.2019 klo 21.00: Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että tunnistettuja käyttäjiä olisi 6 000. Heitä on 7 500.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: