Tampereen Pyrinnön B-tyttöjen joukkueen apulaisvalmentajana toimineelle miehelle tuomio raiskauksesta - Rikos - Aamulehti

Tampereen Pyrinnön B-tyttöjen joukkueen apulaisvalmentajana toimineelle miehelle tuomio raiskauksesta

Raiskausepäily tuli seuran tietoon ennen kuin asiaa alettiin käsittelemään Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Mies ehti valmentaa kolmissa harjoituksissa.

30.3.2019 11:24

Aamulehti

Tampereen Pyrinnön B-tyttöjen koripallon SM-sarjajoukkueen apulaisvalmentajana toiminut James Robert Phillips on saanut Pirkanmaan käräjäoikeudessa tuomion raiskauksesta. Asiasta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Pyrinnön toiminnanjohtaja Jarmo Hakanen vahvistaa asian Aamulehdelle. Hän sanoo, että asia on erittäin ikävä ja kertoo, että asiasta on tiedotettu joukkueen pelaajille ja heidän vanhemmilleen. Asiaa on käyty läpi myös Pyrinnön hallituksessa.

Hakanen kertoo, että joukkue teki Phillipsin kanssa valmentajasopimuksen lokakuussa. Phillips ehti toimia joukkueen apulaisvalmentajana kolmissa harjoituksissa. Hakasen mukaan joukkueen pelaajia ei ole lähestytty asiattomasti.

Hakanen sanoo, että valmennussopimus oli vapaaehtoistoimintaan verrattavaa toimintaa, josta Phillipsille oli luvattu 300 euron kulukorvaus ja muun muassa vapaapääsy peleihin. Miehelle ei ehditty maksaa valmentamisesta mitään, koska sopimus katkaistiin heti tapauksen tultua joukkueenjohdon tietoon.

Phillips tuli Suomeen heinäkuussa 2018. Hän on pelannut amerikkalaista jalkapalloa Tampere Saints -joukkueessa.

Yli kahden vuoden tuomio

Ilta-Sanomien mukaan Phillips tuomittiin kahden vuoden ja yhden kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen Tampereella marraskuussa 2018 tapahtuneesta raiskauksesta.

Rikos tapahtui Phillipsin ja tämän kämppäkaverin asunnossa. Myös Phillipsin kämppäkaveri sai ehdottoman tuomion raiskauksesta ja erillisestä seksuaalisesta ahdistelusta. Mies sai vankeutta kaksi ja puoli vuotta.

Lehden mukaan yökerhossa olleet miehet tapasivat naisen tamperelaisessa yökerhossa ja raiskaus tapahtui heidän asunnossaan. Käräjäoikeus velvoitti vastaajat maksamaan naiselle korvauksia 10 500 euroa kivusta ja särystä, tilapäisestä haitasta ja henkisestä kärsimyksestä.

Miesten tuomiot eivät ole lainvoimaisia.

Myös tuomio ulkomaalaisrikkomuksesta

Phillips tuomittiin myös ulkomaalaisrikkomuksesta, koska hänen oleskelulupansa oli päättynyt lokakuussa.

Hakanen kertoo Aamulehdelle, että Phillipsin kanssa sopimuksen allekirjoittanut valmennusjohtaja joutui vastaamaan Pirkanmaan käräjäoikeudessa syytteeseen, koska valmennussopimuksen katsottiin olevan rinnastettavissa työsopimukseen. Työsopimuksen laatiminen edellyttää, että henkilöllä on oleskelulupa.

Oikeus kuitenkin katsoi, että valmennussopimuksessa kyse ei ollut työsuhteesta, vaan vapaaehtoistyöhön verrattavasta sopimuksesta. Käräjäoikeus antoi valmennuspäällikölle vapauttavan päätöksen.

Hakanen sanoo, että oletuksena oli, että valmentamaan hakeutunut mies olisi hoitanut oleskelulupa-asiansa.

– Hän tuli valmennushommaan käytännössä vapaaehtoisena. Jos tässä olisi ollut kyseessä työsopimus, asia olisi tietenkin tarkastettu, Hakanen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos