Kiristyssähköposteja lähetetty muillekin kuin Vastaamon asiakkaille - Rikos - Aamulehti

Kiristyssähköposteja on lähetetty henkilöille, jotka eivät ole Vastaamon asiakkaita – kysyimme, mistä näissä viesteissä on kyse: ”Mikään ei ole mahdotonta, kun verkkoihin mennään”

Keskusrikospoliisin rikostarkastaja Pentti Kangasniemi kertoo, että psykoterapiakeskus Vastaamoon kohdistuneeseen tietomurtoon liittyy yhä isoja kysymyksiä. Pirkanmaalla noin 3 600 ihmistä on ottanut poliisiin yhteyttä tietomurtoon liittyen.

Psykoterapiakeskus Vastaamoon kohdistuneen tietomurron uhrit ovat saaneet lauantaista lähtien sähköpostiviestejä, joissa kiristetään maksua henkilötietojen pitämiseksi salassa.­

28.10. 18:15

Aamulehti

Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron uhrit ovat saaneet lauantaista lähtien sähköpostiviestejä, joissa kiristäjä vaatii uhreilta maksua henkilötietojen pitämiseksi salassa.

Aamulehden tietojen mukaan kiristysviestejä ovat saaneet myös sellaiset henkilöt, jotka eivät ole Vastaamon asiakkaita.

Keskusrikospoliisin rikostarkastaja Pentti Kangasniemi, onko krp tietoinen siitä, että kiristysviestejä on mennyt myös sellaisille henkilöille, jotka eivät ole Vastaamon asiakkaita?

– Tällä hetkellä en pysty vastaamaan varmasti. Minulla ei ole sitä tiedossa, mutta en sano sitä, etteikö sellaista ole tullut. Mutta sanotaan, ettei ainakaan missään isossa mittakaavassa, koska kyllä sitten sen tietäisin.

– Voihan se olla mahdollista (että viestejä on mennyt myös sellaisille, jotka eivät ole Vastaamon asiakkaita), koska nyt tässä on se iso ongelma, että me emme ole päässeet juureen kiinni eli emme ole saaneet vielä selvyyttä siitä, mitä kaikkea tässä on tapahtunut. Välttämättä kaikkeen ei koskaan saadakaan selvyyttä, että mitä tässä sitten on näitä liitännäisiä. Tässä voi olla sellaista, mutta se on meillä nyt ihan arvailujen varaa.

– Tähän saattaa liittyä, siis isolla saattaa, liittyä tuollaistakin, mutta me emme osaa sanoa varmaksi, liittyykö vai eikö liity. Mikään ei ole mahdotonta, kun verkkoihin mennään.

Onko mahdollista, että Vastaamon asiakastietokantojen kautta olisi päästy käsiksi myös muihin tietokantoihin?

– Periaatteessa kai sekin on mahdollista.

– Tai sitten voi olla, että on tehty joku ihan oma juttunsa. Näitähän on nyt koko ajan, että hyökätään erilaisia tahoja vastaan. Onko näillä yhteys tähän Vastaamoon, sitä en osaa sanoa.

Mikä selittää sitä, että kiristysviestejä on tullut myös niille, jotka eivät ole Vastaamon asiakkaita?

– Se on tietysti ihan mielenkiintoista, että mistä se sitten kumpuaa.

– Olen itse lukenut jostain mediasta, että joku henkilö kertoi näin tapahtuneen. Mutta minulla ei ole siihen antaa selitystä, että miksi se on mahdollista niin kauan, kunnes pääsemme siihen kiinni, mitä tässä nyt tuskassa yritämme, että missä tekijä, ja miten se on tehty ja milloin. Se on ihan kynnyskysymys tässä.

Kuinka paljon rikosilmoituksia tietomurrosta on tehty?

– Ne lisääntyvät koko ajan, kun niitä ehditään kirjata. Minulla on sellainen noin tieto (keskiviikko) aamupäivältä, että ehkä noin 15 000. Mutta tämä on arvio. Tilastoa ei ole saatavilla. Mutta niitä oli 13 500 eilen iltapäivällä.

Rikosylikomisario Pasi Nieminen Sisä-Suomen poliisilaitokselta, kuinka paljon pirkanmaalaisia on Vastaamon tietomurron uhrien tai rikosilmoituksen tehneiden joukossa?

– Poliisiin on ottanut yhteyttä tämän asian tiimoilta Pirkanmaalla noin 3 600 henkilöä.

– Edelleen poliisi suosittelee sähköisen rikosilmoituksen tekemistä, jos ei ole sitä vielä tehnyt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?