Korruptio on yleisempää Suomessa kuin moni luulee ja sitä on vaikea havaita, riskit päätöksenteossa ja hankinnoissa – Tampere: ”Sanoisin, että koko ajan valvotaan, mutta ei kytätä”

Suomessa ei voi välttyä sakoilta lahjomalla poliisia, mutta se ei tarkoita, etteikö maassamme olisi merkittävää korruptiota. Suomalainen korruptio on valtaosin piilorikollisuutta, joka pesii erityisesti rakennusalalla. Myös poliittiseen päätöksentekoon sisältyy riskejä. Suomessa valta on keskitetty paikallistasolle ja piirit ovat usein pienet, mikä luo riskin epäasialliselle verkostoitumiselle. Viime vuosina toimet korruption kitkemiseksi ovat lisääntyneet, mutta poliittinen tuki on ollut laimeaa.

Poliisiammattikorkeakoulun tutkimusavustaja Noora Välimäki, tutkija Tanja Tamminen ja tutkimusjohtaja Vesa Muttilainen työskentelevät kesällä 2019 alkaneen hankkeen parissa, jonka tarkoituksena on laatia suomalaisen korruption seuraamiseen soveltuvia mittareita.

9.9.2019 6:00

Aamulehti

Urakoiden paisuvia kustannuksia ja lukuisia lisätöitä. Vaikutusvallan väärinkäyttöä ja kyseenalaisia verkostoja. Runsasta kestitsemistä ja hämäriä vastapalveluksia.

Tutkimusten mukaan Suomessa on katutason lahjontaa suuremman mittaluokan korruptiota, joka kätkeytyy rakenteisiin ja on hankalasti havaittavissa. Toisinaan suomalainen korruptio horjahtelee sallitun ja kielletyn rajamailla, kun taas joskus kyse on suoranaisesta rikollisuudesta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut