Viking Sallyn murhamysteeri: Epäiltyä kuultu useita kertoja - Rikos - Aamulehti

32 vuoden takainen Viking Sallyn murhamysteeri etenee syyttäjälle – poliisi kuullut epäiltyä useita kertoja, mutta häntä ei ole vangittu

Epäiltyä ei ole vangittu 32 vuoden takaisesta teosta. Tutkinnanjohtajan mukaan tälle on syy, mutta se kerrotaan myöhemmin.

Kun Viking Sally saapui Turun satamaan verityön jälkeen, alkoi valtava poliisioperaatio. Sitä kuvailtiin Suomen ”tähän asti massiivisimmaksi”.

13.1.2020 19:44

Viking Sallylla heinäkuussa 1987 tapahtuneesta murhamysteerin tutkinta on edennyt merkittävään vaiheeseen. Lomamatkalla ollut 20-vuotias Klaus Schelkle kuoli ja pari vuotta vanhempi tyttöystävä Bettina Taxis loukkaantui vakavasti, kun heidän kimppuunsa hyökättiin aluksen kannella.

– Esitutkinta-aineistot tullaan kevään aikana toimittamaan syyttäjälle syyteharkintaan, tutkinnanjohtaja Veli-Matti Soikkeli vahvistaa.

Tavoitteena on saada tapaus syyttäjälle ennen kesälomia. Rikosnimikkeet ovat raskaat: murha ja murhan yritys.

– Tiettyjä tietojen hankkimista vielä on, mutta ei kovin suuria toimenpiteitä enää.

Soikkeli kertoi marraskuussa, että murhasta ja murhan yrityksestä epäillään yhtä henkilöä ja tämä henkilö on elossa. Nyt hän kertoo, että ketään ei ole kiinniotettuna tai vangittuna.

– Epäiltyä on tietysti asiassa kuultu useitakin kertoja.

Soikkeli ei suostu avaamaan, miksi epäilty on vapaalla jalalla raskaista rikosnimikkeistä huolimatta.

– Se aikanaan selviää sekin asia.

"Näyttö riittää”

Kun asia etenee syyttäjälle, syyttäjä tekee oman harkintansa siitä, riittäkö näyttö ja lähteekö hän nostamaan syytettä.

– Kyllä poliisi katsoo aineiston perusteella, vaikka emme voikaan mennä syyttäjän rooliin, että näyttö on sellainen, että sen pitäisi riittää tuomioistuinkäsittelyyn asti.

Poliisi on ollut yhteydessä myös hyökkäyksestä selvinneeseen naiseen. Hänen selviytymistään on kuvattu ihmeeksi – vammat olivat niin vakavia.

– Häneen on oltu yhteyksissä, mutta siitä on nyt jonkin verran aikaa. Toki otetaan uudestaan yhteyttä, varmistetaan osoite- ja yhteystiedot, jos asia etenee syytteen nostamiseen. Tällaisia tarkistuksia vielä teemme, Soikkeli sanoo.

– Tavoitteena on saada tälle asialle viimein päätepiste.

Soikkeli vaikenee edelleen epäillyn kotimaasta ja iästä sekä surma-aseesta. Vuosikausia on huhuttu, että surma-ase oli laivan palokirves, mutta tämän huhun Soikkeli kumosi jo aiemmin.

– Palokirves ei sovi aiheutettuihin vammoihin tekovälineeksi. Niitä (tallennettuja vammoja) on myöhemminkin vertailutettu asiantuntijoilla, ja on päätelty, ettei se sovi tekovälineeksi, Soikkeli sanoi jo viime kesänä.

Tältä näytti Viking Sally. Myöhemmin se tunnettiin M/S Estoniana.

Satunnaiset uhrit

Poliisin oletus on, että epäilty ei tuntenut uhrejaan entuudestaan, vaan tekijä hyökkäsi täysin tuntemattomien nuorten kimppuun.

Schelkle ja Taxis olivat kotoisin Länsi-Saksasta ja kesälomamatkalla. Seurueessa oli myös kolmas henkilö.

Uhrit löysi 18-vuotias tanskalainen partiopoika. Molemmilla nuorilla oli pahoja vammoja erityisesti pään alueella. Heidät vietiin helikopterilla Turun yliopistolliseen keskussairaalaan, jossa Klaus Schelkle todettiin kuolleeksi. Bettina Taxis leikattiin. Hän selvisi.

– Tekotapa oli raaka. Siinä on ollut tappamisen tarkoitus suomeksi sanottuna. Silmitöntä väkivaltaa. Vähempikin olisi riittänyt, Soikkeli sanoi aiemmin.

Viking Sally oli lähtenyt Tukholmasta 27. heinäkuuta 1987 kohti Turkua, kun veriteot tapahtuivat. Laivalla oli 1 400 matkustajaa.

Itse alus makaa nykyään meren pohjassa. Se tunnettiin myöhemmin M/S Estoniana, joka upposi Itämerellä 28. syyskuuta 1994. Turmassa kuoli 852 ihmistä.

20-vuotias Klaus Schelklen kohtaloksi tuli yö ruotsinlaivan kannella. Poliisi sanoo, että tapaukselle ollaan viimein saamassa piste.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: