Annalan koulun piharakennuksen tulipalon tuomio koveni hovioikeudessa - Rikos - Aamulehti

Annalan koulun piharakennuksen sytyttäneen nuoren tuomio muuttui hovioikeudessa – joutuu maksamaan yli 8 000 euron korvaukset

Hovioikeus katsoi, että palon sytyttänyt nuori syyllistyi yleisvaaran tuottamukseen nuorena henkilönä.

Vuoden 2017 syyskuussa tapahtuneessa palossa tuhoutui täysin Annalan koulun pihapiirissä sijaitseva vanha vahtimestarin asunto, joka oli viimeisimpänä ollut koulun käytössä iltapäiväkerhotilana.

6.6.2019 17:34

Aamulehti

Tampereella Annalan koulun piharakennuksen sytyttäneen nuoren tuomio muuttui hovioikeudessa. Vuoden 2017 syyskuussa syttynyt tulipalo sai alkunsa Annalan koulun piharakennuksen oven raosta, jonne tuolloin 15-vuotias nuori asetti palavan suklaapaperikääreen.

Pirkanmaan käräjäoikeus totesi vuosi sitten kesäkuussa antamassaan tuomiossa nuoren syyttömäksi. Käräjäoikeudelle antamassaan lausunnossa nuori kertoi tehneensä tarvittavat sammutustyöt, mutta ne eivät riittäneet estämään tulipaloa.

Keskiviikkona antamassaan tuomiossa Turun hovioikeus kuitenkin katsoi, että nuori syyllistyi yleisvaaran tuottamukseen nuorena henkilönä.

Lue lisää: 15-vuotias sytytti suklaakääreen, palo tuhosi Annalan koulun piharakennuksen Tampereella – oikeus hylkäsi syytteen, asianajaja: "Kaikki hölmöt teot eivät ole rikoksia"

Hovioikeuden mukaan valvontakameran tallenteelta ilmenee, että nuori hätkähti paloa ja kiirehti sammutustöihin. Hovioikeus ei pitänyt uskottavana reaktion syntymistä pelkän palavan kääreen näkemisestä, vaan tuli levisi todennäköisesti tuolloin piharakennuksen oveen tai kynnykseen.

Nuori kertoi, ettei ollut vahtinut tulta koko aikaa, vaan oli siirtynyt välillä kauemmaksi siitä. Sen jälkeen kääre oli palanut isommalla liekillä. Tulipalossa oli myös riski siitä, että liekit tai palokaasut leviävät läheiseen koulurakennukseen, jonka nuorisotilassa oli paikalla 20 ihmistä.

Hovioikeus katsoi, että nuoren toiminnassa oli tulipalon leviämisvaaran vuoksi kyse törkeästä huolimattomuudesta, vaikka nuori ei ollutkaan ilmeisesti käsittänyt riskin suuruutta.

Syyttäjä vaati hovioikeudessa tuomiota nuorena henkilönä tehdystä tuhotyöstä tai vaihtoehtoisesti yleisvaaran tuottamuksesta tai törkeästä vahingonteosta. Nuorelle vaadittiin hovioikeudessa myös neljän kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta.

Hovioikeus tuomitsi nuoren yleisvaaran tuottamuksesta 60 päiväsakkoon, joiden kokonaissummaksi tuli 360 euroa.

Tampereen kaupunki vaati nuorelta vahingonkorvauksia liki 17 000 euroa rakennuksen siivous- ja purkutöistä. Hovioikeudessa korvattavaksi määräksi asetettiin puolet summasta eli noin 8 000 euroa nuoren alhaisen tulotason vuoksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: