Haagan puukotus: Sosiaaliviranomaisia epäillään rikoksesta - Rikos - Aamulehti

Haagan puukotus: Sosiaaliviranomaisia epäillään rikoksesta, poliisi aloittanut esitutkinnan

Poliisi aloittaa esitutkinnan sosiaaliviranomaisten toiminnasta Helsingin Haagassa tapahtuneeseen puukotukseen liittyvässä tapauksessa.

13.5.2019 15:30

Poliisi aloittaa esitutkinnan sosiaaliviranomaisten toiminnasta liittyen Helsingin Haagassa tapahtuneeseen puukotukseen.

Helsingin Haagassa ex-vaimoaan ja tämän ystävää puukottanut Hayder Abduljabbar Al-Hmedavi on paennut poliisia puukotuksesta asti, ja hänen uskotaan olevan tällä hetkellä Irakissa.

Nimikkeet ovat uudessa tutkintahaarassa virkavelvollisuuden rikkominen ja vaaran aiheuttaminen törkeällä huolimattomuudella.

Rikoskomisario Pekka Hätönen Helsingin poliisista sanoo, että rikostutkinta liittyy lastensuojelutapaamisen järjestämiseen.

– Tapaamispaikalla ja sen olosuhteilla on ollut poliisin käsityksen mukaan vaikutusta siihen, että rikos on päässyt tapahtumaan.

Puukotus tapahtui heti tapaamisen jälkeen tapaamispaikan pihalla. Myös puukottajan ja tämän ex-vaimon yhteiset lapset saivat vammoja mennessään tilanteeseen väliin.

Hätösen mukaan sosiaaliviranomaisten toimintaan liittyvässä tutkinnassa epäiltyjä tulee olemaan useita.

– Tapaamisasiat ovat sosiaaliviraston asioita, mutta kyseessä on ollut alihankintana hankittu yksityinen tapaamispaikka, hän avaa.

Rikosepäily saattaa kohdistua kahteen eri sosiaalitoimeen, sillä perhe on aiemmassa vaiheessa ollut sosiaalitoimen asiakas toisessa kaupungissa.

– Täytyy selvittää, onko vastuu ja päätöksenteko siirtynyt jossain vaiheessa toiseen kaupunkiin.

Itse puukotusta poliisi tutkii pääepäillyn osalta kahtena murhan yrityksenä ja kolmena törkeänä pahoinpitelynä. Lisäksi pääepäillyn veljeä epäillään avunannosta murhan yrityksiin. Tapauksessa on kunniaväkivallan piirteitä. Poliisilla on tapaukseen liittyen myös kolmas epäilty, jota epäillään rikoksentekijän suojelemisesta. Hänen epäillään auttaneen puukottajaa pakenemaan.

Uhkaillut ex-vaimoa

Hätösen mukaan poliisin käsitys on edelleen se, että Al-Hmedavi on Irakissa. Poliisin käsitys on, että pääepäilty on uhkaillut pakonsa aikana ex-vaimoaan sekä suoraan että välikäsien kautta.

– Uhkailussa käytetyt some-tilit ja muut laitteet linkittyvät suoraan Hayderiin.

– Olemme tehneet alustavia selvityksiä liittyen uhkauksiin. Muutamaan mahdolliseen tekijään on kohdistettu pientä tarkkailua, mutta mikään ei ole vielä konkretisoitunut siten, että uusia rikosilmoituksia olisi kirjattu.

Poliisi kertoi jo aiemmin, että on poliisin käsityksen mukaan uhkaillut ex-vaimoaan pakonsa aikana muun muassa Youtubessa julkaistulla videolla. Lisäksi ex-vaimo on saanut puhelimen kautta uhkaavia viestejä ja soittoja.

Epäillyn aktiivisuus sosiaalisessa mediassa on Hätösen mukaan herättänyt hämmennystä Suomen irakilaisyhteisössä.

– Meille on tullut useita yhteydenottoja siihen liittyen. Hayder on antanut sosiaalisessa mediassa sellaista kuvaa, että olisi Suomessa tai ainakin palaamassa pian Suomeen, Hätönen kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut